Video & Interview

Mary-Claire beklimt de hoogste berg op ieder continent

25 oktober 2023|On The Spot, Orangefit

Mary-Claire Rijsman (27 jaar) heeft een doel: de 7 hoogste bergtoppen van elk continent high-fiven. Als het haar lukt, is ze de 1e Nederlandse vrouw met deze prestatie op haar naam. Toch doet ze ‘t niet alleen om de eer: de bergen leren mij om positief in het leven te staan.

Klimvirus

“Sinds ik klein ben, ga ik al met mijn ouders op wintersport. Bergwandelen had ik al vaak gedaan, maar een bergtop beklimmen nog nooit. Totdat ik naar de Alpen ging. Daar ben ik besmet geraakt met het klimvirus. De Alpen liggen op 4000 meter hoogte: erna ben ik steeds hoger gegaan.

Bergtoppen beklimmen geeft me een enorme kick: ik wil steeds hoger en extremer. Daarom is mijn doel nu om als eerste Nederlandse vrouw de 7 hoogste bergtoppen van elk continent te beklimmen.”

Mentale gezondheid

“Het is heel goed voor je om in de bergen te zijn: je test jezelf fysiek én het is goed voor je mentale gezondheid. Ik werk in het ziekenhuis, waar ik veel jongeren met mentale problemen zie. Door de natuur in te gaan kom je jezelf mentaal tegen. 

Het hoeft niet eens bergbeklimmen te zijn, maar gewoon de natuur in.” 

Parkeren

“Het leven gaat zo snel dat we geneigd zijn bepaalde gedachten te parkeren, om er niet mee geconfronteerd te worden. In de bergen ben je op jezelf aangewezen, dus dan moet je die vragen onder ogen komen. Dat kan je best aangrijpen, maar het is ook heel goed om er gelijk mee te dealen. Vaak vind je dan juist een oplossing die je hier thuis niet had bedacht.”

“We zaten 8 dagen vast in een storm op Denali.”

“We deden alles om de tijd te doden: muziek luisteren, snacken. En toch was het moeilijkste moment, het moment van opgeven. Als externe omstandigheden zoals het weer niet meewerken, moet je op een gegeven moment accepteren dat de tijd op is. Dat je 11 dagen keihard gewerkt hebt en hebt liggen verkleumen in je tentje bij -40 graden, bijna bij het laatste kamp bent, maar je ondanks alles niet naar de top kan. En dan moet je nog dagen terug lopen. Op dat moment moet je omschakelen en positief blijven, want de terugweg is net zo gevaarlijk.”

Traantje 

“Als ik de top wél behaal, voelt dat heel krachtig. Ik moet altijd wel een traantje laten. Aan de ene kant is dat vooral ontlading, maar ik ben ook wel trots op mezelf als ik de mentale struggles heb overkomen om toch nog die stap te zetten en de top te behalen.”

Voorbereiding

“Wat veel mensen niet weten is dat je bijna een huis kunt kopen van deze missie en dat je dus heel veel sponsoren nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. De meeste voorbereidingen duren gemiddeld een half jaar: je moet financiële en logistieke zaken regelen en je uitrusting op orde hebben. En je moet natuurlijk ook keihard trainen om fysiek en mentaal sterk genoeg te zijn om die berg op te kunnen.”

Training

“In de 6 maanden voorafgaand aan een expeditie, volg ik een specifiek trainingsschema. Ik train met een zuurstofmasker. Veel topsporters trainen met dit apparaat: door het zuurstofpercentage hier op zeeniveau te verlagen, boots je de ijle lucht in de bergen na. Het effect: een toename van het aantal rode bloedcellen in je lichaam, en die zijn weer nodig om meer zuurstof naar je spieren te kunnen transporteren. Hierdoor kun je betere fysieke prestaties leveren.”

Eetpatroon

“Ik hou me het hele jaar vast aan een gezond eetpatroon zonder suikers en met genoeg eiwitten en gezonde vetten. Ik begin de dag met de Greens en na het sporten neem ik de Protein. Ik gebruikte voorheen een ander merk, maar daarvan kreeg ik last van mijn buik. Sinds ik Orangefit ontdekt heb is dat probleem helemaal weg. Op de berg eten we veelal gevriesdroogd voedsel. Op de berg gebruik ik als tussendoortje vaak de eiwitrepen en om Active Water om genoeg elektrolyten binnen te krijgen.” 

Grand Slam

“Mijn ultieme doel is het behalen van de Explores Grand Slam, als eerste vrouw van Nederland. Dit houdt in dat je de 7 hoogste bergen van ieder continent beklimt, plus het skiën naar de Noord- en Zuidpool. 

 • Inspiratie

  Videos: On The Spot

  Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

 • Gringa viel in totaal 72kg af

  Lees interview
 • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

  Lees interview
 • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

  Lees interview
 • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

  Lees interview
 • Kya sport voor mentale kracht

  Lees interview
 • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

  Lees interview