Leestijd: 6 min

Alcohol en afvallen: alles wat je moet weten

4 april 2024|Lifestyle

Je wil graag een paar kilo afvallen, maar je bent ook niet vies van een lekker drankje op z'n tijd. Zitten alcoholische drankjes jouw afval-doelen in de weg, of kan alcohol drinken en afvallen prima hand in hand gaan? In dit artikel leer je hoe alcohol je gewicht beïnvloedt, hoe stoppen met alcohol jou helpt om sneller op gewicht te komen en onze tips om alcohol en afvallen zo verantwoord mogelijk te combineren. Lees je mee?

Hoe alcohol het afvallen beïnvloedt

Er zijn verschillende manieren waarop het drinken van alcohol jouw doel om of te vallen nadelig beïnvloedt. We zetten ze voor je op een rijtje.

Lees ook: Beginnen met afvallen

1. Calorieën en honger

Een no-brainer: in alcohol zitten calorieën – meer dan je waarschijnlijk doorhebt. Afvallen is een kwestie van een calorietekort creëren, en de consumptie van alcohol helpt daar dus niet aan mee.

Alcohol levert bovendien lege calorieën, omdat je lichaam er geen voedingswaarde uithaalt. Om binnen je benodigde calorietekort te blijven, zul je daarom naast de alcoholische calorieën nog harder je best moeten om het afvallen vol te houden met nóg minder (voedende) calorieën.

Bovendien zorgt alcohol er enerzijds voor dat je hongergevoel en behoefte aan vettig eten toeneemt, terwijl anderzijds je gevoel van verzadiging uitblijft en de kans op eetbuien toeneemt. De calorieën die je in de vorm van alcohol nuttigt, vervangen dus niet de calorieën die je daarnaast uit voeding haalt; het is meer een kwestie van 1+1=3. (1, 2)

2. Lever, vetverbranding en buikvet

Daarnaast is alcohol een gifstof voor je lichaam. Je lever werkt hard om dat gif zo snel mogelijk weer het lichaam uit te krijgen, waardoor de lever geen capaciteit meer over heeft om zich ook met de vetverbranding bezig te houden. (3)

De vetverbranding staat tijdens het drinken van alcohol daarom even ‘on hold’, wat jouw afval-plannen niet ten goede komt. Calorieën die je tijdens het drinken tot je neemt, worden vervolgens vaak opgeslagen als buikvet: het welbekende bierbuikje.

3. Cortisol

Een andere reden dat alcohol je kans op buikvet doet toenemen: het stimuleert de aanmaak van cortisol. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat je meer trek krijgt in calorierijk (vettig) voedsel, en daarbovenop een herverdeling van vet naar de buikstreek veroorzaakt. (4)

Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Stress leidt op zijn beurt weer tot een grotere kans op emotie-eetbuien, en die kun jij net niet gebruiken wanneer je probeert om af te vallen.

3. Vermoeidheid

Hoewel het misschien voelt alsof je na dat borreltje makkelijker in slaap komt, heeft de consumptie van alcohol eigenlijk een negatief effect op je nachtrust. De kwaliteit van je slaap gaat achteruit doordat de REM-slaap verstoord wordt, waardoor je je bij het ontwaken vermoeid voelt.

Slaaptekort en vermoeidheid zorgen voor een toename van je eetlust en een grotere behoefte aan snacken. Niet optimaal, wanneer je gewicht wil kwijtraken.

4. Zelfbeheersing

We weten allemaal dat een paar drankjes (te veel) ervoor zorgen dat je iets losser wordt. In de heupen, in de sociale vaardigheden, maar ook wat betreft zelfbeheersing. Het drinken van alcohol tijdens het afvallen kan er daardoor toe leiden dat je sneller toegeeft aan verleidingen en makkelijker terugvalt in oude, slechte eetgewoontes.

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Wat doet stoppen met alcohol voor afvallen?

Je leest het: alcohol en afvallen zijn niet elkaars beste vriend. Als jij je uiterste best doet voor een calorietekort door minder en gezond te eten en te sporten, dan is het zonde om al je inspanningen teniet te doen met een avondje loze alcohol-calorieën.

(Tijdelijk) stoppen met alcohol tijdens het afvallen zorgt ervoor dat je alle bovenstaande nadelen niet ervaart. De verleidingen zijn kleiner, je hebt maximale zelfcontrole en je vetverbranding werkt naar behoren. Daar bovenop mis je alle extra calorieën die je normaal gesproken uit alcohol zou halen. En vergis je niet, die paar glaasjes wijn of bier per week tikken best aan!

Hoe snel val je af als je stopt met alcohol?

Hoe snel je afvalt na het stoppen met alcohol is afhankelijk van jouw drinkgedrag daarvoor. Ben je een zware drinker, dan zul je sneller een merkbaar verschil waarnemen dan iemand die eens in de zoveel tijd één wijntje neemt. Ook hangt het ervan af welke drankjes er doorgaans bij jou op het menu staan, want in de ene zitten aanzienlijk meer calorieën dan in de andere.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar
 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder