De geschiedenis​van de workout

24 september 2021|Training|Leestijd: 3 min

Veel mensen doen regelmatig aan sport. Omdat het goed is voor onze gezondheid, omdat het leuk is of omdat we een bepaald doel willen behalen. Het leek ons leuk om eens terug te kijken op de geschiedenis van de workout. Waar is de ‘eerste workout’  begonnen en hoe heeft het zich ontwikkeld?

Terug in de tijd

Iedereen weet hoe een sportschool eruit ziet. Of je er nu drie keer per week komt of het alleen kent van televisie. Maar 2500 jaar geleden zagen ze er heel anders uit. De oude Grieken trainden in een gymnasium in de open lucht. Daar beoefenden mannen de Olympische sporten hardlopen, discuswerpen, speerwerpen en worstelen.

Dat deden ze voornamelijk om hun militaire vaardigheden te verbeteren. En om een mooi lichaam te krijgen. Schoonheid was voor de Grieken namelijk een teken van goddelijkheid (1). Vandaag de dag is dat trouwens nog steeds een populaire reden om met sport bezig te zijn.

De eerste overdekte sportschool

Na de ineenstorting van het Grieks-Romeinse rijk duurde het een tijdje voor de sportschool weer opdook. Er zijn aanwijzingen dat er tijdens de Renaissance een opleving was, maar eigenlijk werd pas in 1811 het gymnasium echt hersteld. In Hasenheide, een voorstad van Berlijn, werd de eerste turnplatz geopend: een oefenveld. Hier werden de oude Griekse sporten weer beoefend, maar nu gecombineerd met wat apparatuur. Ook hier was het doel om sterkere soldaten te maken. 

Vanaf toen ging het hard! In 1840 werden de eerste commerciële sportscholen geopend in Brussel en Parijs. Niet meer in de buitenlucht, maar overdekt. Er werden lessen gegeven en gewichten geïntroduceerd. Trainen in de Gymnase had als hoofddoel om een mooi lijf te krijgen. Volgens experts was dat één van de manieren waarop mensen vochten voor meer vrijheid en individuele rechten (2).

De sportschool bleef zich ontwikkelen en begon stapje bij stapje meer te lijken op wat we vandaag de dag kennen. Zo werd tegen het eind van de 19e eeuw de eerste sportschool in Londen geopend gericht op krachttraining. Met losse gewichten, een reeks aan oefeningen voor krachttraining en begeleiding van personeel en personal trainers. Eigenlijk een workout zoals we die nu steeds vaker terug zien dus!

De workout van nu

In de laatste 100 jaar hebben sportscholen en workouts zich in razend tempo verder ontwikkeld. We weten bijvoorbeeld veel meer over spiergroepen, trainingsmethodes, het belang van rust en de invloed van gerichte voeding. Daar passen we apparatuur, adviezen en trainingsschema’s op aan.

Ook is het aanbod veel groter geworden. Van budget tot luxe sportscholen, maar ook personal trainingsstudio's, CrossFit boxen, hardloopgroepen, bootcamp clubs en spinningklasjes zijn in elke grote stad te vinden.

Voordelen van wekelijks sporten

De redenen waarom we sporten zijn wel deels veranderd. We hoeven ons land niet te verdedigen in een oorlog, maar doen het vooral omdat we het leuk vinden en omdat het goed is voor onze gezondheid. Ook willen we er graag goed uit blijven zien.

Sporten helpt ons om op een gezond gewicht te blijven (of om af te vallen). Maar we weten tegenwoordig ook dat bewegen essentieel is voor onze mentale gezondheid. En met een levensstijl waarbij we veel zitten en meer eten dan vroeger wordt sporten dus steeds belangrijker om gezond te blijven.

En waar komt de eiwitshake vandaan?

Eiwitshakes zijn onlosmakelijk verbonden met de workout. Voor opbouw en behoud van spieren moet je als sporter namelijk meer eiwitten binnenkrijgen dan niet-sporters. 

Maar het is ook een mooi product voor mensen die minder fanatiek (of helemaal niet) sporten. Een eiwitshake is namelijk een handig hulpmiddel om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen. Het is tegenwoordig dan ook meer een lifestyle product dan alleen een must-have voor bodybuilders.