Tips voor een goede mentale gezondheid

7 augustus 2020|Lifestyle|Leestijd: 4 min

Gezonde voeding en voldoende beweging hebben een positief effect op je lichamelijke gezondheid. Dat begrijpen we allemaal. Maar hoe zit dat met je mentale gezondheid? Hoe belangrijk is dat en hoe blijf je mentaal gezond?

Wat is mentale gezondheid?

Bij gezondheid denken we vaak meteen aan lichamelijke gezondheid. Gezonde voeding, bewegen en sporten, de juiste vitamines en rustig aan doen met schadelijke stoffen als alcohol, roken en drugs. We worden steeds ouder, willen nog lang genieten van het leven en zijn dus zuinig op ons lijf.

Maar naast lichamelijke gezondheid spreken we ook van mentale gezondheid. We hebben het dan over de gezondheid van de geest. Denk aan lekker in je vel en in je hoofd zitten, positief en energiek in het leven staan en goed om kunnen gaan met stress of negativiteit.

Bij mentale ongezondheid horen klachten als piekeren, futloosheid en negativiteit tot aan burnout en depressie.

Gezond lijf = gezonde geest

Een goede lichamelijke en mentale gezondheid hebben misschien wel meer met elkaar gemeen dan je zou denken. De punten uit onderstaand rijtje worden stuk voor stuk ondersteund door onderzoeken.

 • Uit onderzoek komt steeds vaker naar voren dat voeding en humeur nauw met elkaar verbonden zijn. Als je veel ongezond eet is de kans groter dat je minder lekker in je vel zit.
 • Endorfine (het ‘gelukshormoon’) wordt aangemaakt door lachen en liefde, maar ook door zonlicht en sporten (3).
 • Overmatige stress kan de hormoonhuishouding verstoren. Bij stress komt cortisol en adrenaline vrij. Op korte termijn niet erg, maar bij chronische stress kan dit onder andere een tekort aan magnesium (4) veroorzaken. 
 • Chronische stress kan bovendien leiden tot lichamelijke klachten als rugpijn (5), hoofdpijn (6) en acne (7).
 • Vermoeid of futloos gevoel? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar sporten en bewegen is de beste oplossing om juist meer energie te krijgen (8).
 • Fysieke oefeningen in mindfulness, yoga en meditatie hebben een bewezen positief effect op de mentale gesteldheid (9).

Pas op voor de vicieuze cirkel!

Doordat je een vermoeid of futloos gevoel hebt, heb je geen zin meer om te sporten. En door minder te sporten, word je alleen maar vermoeider. Of: door structureel ongezond te eten, ontwikkel je op den duur neerslachtige gevoelens. Deze gevoelens probeer je weg te drukken met emotie-eten. En zo blijf je ongezond bezig.

Door de samenhang tussen lichamelijke en geestelijke klachten, kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen als je het probleem niet aanpakt. De problemen versterken elkaar en stapelen zich op. Het is daarom juist zo belangrijk om mentaal gezond te blijven.

Zo blijf je mentaal gezond

Kamp je met burnout- of depressieklachten? Schakel dan de hulp in van een specialist. Bezoek je huisarts en maak je problemen bespreekbaar.

Heb je geen grote klachten, maar wil je gewoon bewust bezig zijn met je mentale gezondheid? Heel goed! Kijk dan eens naar onderstaande tips.

 • Denk positief. Focus op kansen, niet op problemen.
 • Stel doelen. Het halen van een doel geeft voldoening en draagt bij aan een positief zelfbeeld.
 • Los problemen op. Hoe langer je met problemen rondloopt, hoe zwaarder ze lijken te worden.
 • Leef bewust. Geniet van de mooie momenten, hoe groots of klein ze ook zijn.
 • Stop met piekeren. Geniet van het nu en probeer je niet druk te maken om zaken waar je geen grip op hebt.
 • Zorg voor vriendschap. Mensen zijn niet gemaakt om alleen te zijn. 
 • Eet gezond en beweeg. Want een gezond lijf is een gezonde geest.

Ook is het natuurlijk belangrijk om je hersenen gezond te houden. Lees verder met deze vijf manieren om je hersenen gezond te houden.