Leestijd: 4 min

Snel afvallen? Doe ’t op de Orangefit-manier met onze tips

7 april 2023|Lifestyle

Verantwoord, makkelijk én snel afvallen. Zijn dat drie woorden die samengaan? Online vind je veel websites die claimen van wel. Maar kan dat eigenlijk wel? Het korte antwoord: ja, dat kan, als je het tenminste goed doet! We leggen je graag uit hoe je snel en blijvend kunt afvallen, zonder jojo-effect.

Snel afvallen: is dat mogelijk en slim?

We snappen het: je wil zo snel mogelijk afvallen. De realiteit is alleen dat dit nooit makkelijk is. Misschien heb je wel eens gehoord van een crash-dieet, waarbij je in heel korte tijd veel kilo’s verliest, of van wondermiddeltjes als afslankpillen. Deze manieren om af te vallen helpen voor even, maar wie ermee stopt, komt bijna net zo snel weer aan. Daarnaast kan snel veel afvallen op dit soort manieren zelfs slecht voor je zijn.

Hoe kun je snel afvallen?

Vrouwen hebben dagelijks gemiddeld 2.000 calorieën nodig om op gewicht te blijven, dit staat gelijk aan 14.000 calorieën per week. Als je 2 kilo per week kwijt wilt raken, mag je dus geen calorieën eten. Mannen hebben gemiddeld 2.500 calorieën per dag nodig wat gelijk staat aan 17.500 calorieën,  en zouden dus dagelijks ongeveer 350 calorieën per dag mogen eten (1).

Met zo’n dieet om snel af te vallen krijg je echt heel weinig calorieën binnen en dit is niet gezond. In een korte tijd veel afvallen moet je op een verantwoorde manier doen. Ga daarom liever voor 1 kilo per week, of volg onze tips hieronder!

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Gezond en snel afvallen: 8 tips

Veel onderzoeken hebben al laten zien dat snel afvallen op de lange termijn niet de juiste manier is. Bijna iedereen die het doet, valt weer terug naar zijn of haar oude gewicht. Het bekende jojo-effect! Toch is het mogelijk, ook met blijvend resultaat.

Wil je snel afvallen? Volg dan deze 8 tips.

1. Eet niet minder, maar anders

Om af te vallen zullen veel mensen al snel geneigd zijn om minder te eten. Maar minder eten zorgt er ook voor dat je snel tekorten kunt krijgen aan bepaalde voedzame en belangrijke stoffen. Natuurlijk is het belangrijk om te letten op je calorie-inname, maar nóg belangrijker is het om te kijken naar wat je precies eet.

Sommige stoffen kunnen het afvallen makkelijker maken, terwijl andere het afvalproces juist tegenwerken. Vezelrijk voedsel als groenten en volkorenproducten geven je bijvoorbeeld een verzadigd gevoel en bevatten vaak weinig calorieën. Ook sommige gezonde vetten (ja, die zijn er ook: de onverzadigde vetten) kunnen zorgen voor een verminderd hongergevoel, zoals omega 3-vetten.

Verzadigde vetten wil je juist vermijden. Er is heel veel dat je nog gewoon kunt eten, als je maar bewuste keuzes maakt.

2. Eet minder snelle koolhydraten

Je denkt misschien dat je vooral minder vetten binnen moet krijgen als je snel wil afvallen, maar je kunt je beter focussen op koolhydraten, en dan meer specifiek op de snelle koolhydraten. Hieronder vallen bijvoorbeeld suikers. Bij snel afvallen wil je vooral je inname van deze soort koolhydraat beperken. Suiker zorgt er namelijk voor dat je meer energie krijgt, maar energie die je lichaam niet kwijt kan, wordt opgeslagen, vooral als vet.

Producten met veel suikers die je beter zo veel mogelijk kunt laten staan, zijn onder andere snoep, koek, gebak en frisdrank. Ook sommige andere koolhydraatrijke producten kun je beter vermijden, of in elk geval beperken. Voorbeelden hiervan zijn pasta en witbrood.

  3. Ontbijt eiwitrijk

  Sommigen zullen zeggen dat als je snel wil afvallen je het beste je ontbijt kunt overslaan. Hiervoor kun je inderdaad kiezen, maar als je toch liever wel wat eet in de ochtend, kies dan voor een eiwitrijk ontbijt.

  Eiwitten geven je energie en ze zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je niet snel de behoefte zal krijgen om te snacken. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor je spieren. Als je snel afvalt, wil je namelijk wel vet verliezen, maar geen spieren. Proteïnerijk eten – bij het ontbijt, maar ook in het algemeen – helpt hierbij, of het nu uit voedsel als kwark of pindakaas komt of uit een schepje proteïnepoeder.

  4. Beperk je zoutinname

  Zout zorgt ervoor dat je makkelijker vocht vasthoudt. Hoewel we denken dat overgewicht veroorzaakt wordt door vet, is dit niet het enige dat meespeelt. Dit overtollige gewicht bestaat namelijk ook uit opgeslagen vocht. Als je minder zout binnenkrijgt, zul je minder vocht vasthouden en daardoor sneller afvallen.

  Healthy snack

  Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

  Bestel Protein Bar

  5. Drink veel water

  Hydrateren is belangrijk, ook als je snel wil afvallen. Water is een essentiële stof voor je lichaam en daarnaast een caloriearm alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank. Verder draagt het bij aan een voller gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Zorg daarom dat je elke dag genoeg water drinkt.

  6. Vermijd alcohol

  Alcohol bevat meer calorieën per gram dan suiker. Je kunt je dus voorstellen dat alcohol en afvallen niet goed samen gaan. Probeer alcohol te laten staan of je alcoholgebruik op zijn minst flink te beperken.

  7. Doe aan krachttraining

  Als je snel gewicht wil verliezen, denk je misschien dat je vooral aan cardio moet doen om calorieën te verbranden. Dit kan zeker helpen, maar krachttraining is misschien nog wel effectiever. Natuurlijk verbrand je tijdens de workout calorieën, maar ook daarna nog. Door je spieren te trainen, zullen ze moeten herstellen. Spierherstel en -onderhoud kost je lichaam energie, wat goed is bij snel afvallen.

  8. Let op slaap en stress

  Bij snel afvallen is het belangrijk om genoeg te slapen. Snel afvallen gaat vaak gepaard met lagere energieniveaus. Door meer te slapen zit je lekkerder in je vel en hou je het beter vol. Daarnaast doe je er goed aan om stress zo veel mogelijk te vermijden. Bij stress maak je het hormoon cortisol aan. Dit hormoon heeft onder andere als effect dat vet sneller wordt opgeslagen, en dat wil je juist niet.

  9. Ga niet te lang door met snel afvallen

  Op een gezonde manier gezond afvallen is prima, maar ga er niet te lang mee door. Te lang leven met elke dag een calorietekort kan gevaarlijk zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om het maximaal 4 weken aan één stuk te doen. Zo kun je best wat kilo’s kwijtraken zonder dat het echt gevaarlijk wordt.

  Lifestyle-verandering voor blijvend resultaat

  Zodra ze hun streefgewicht bereikt hebben, maken veel mensen de fout om weer terug te vallen in hun oude patronen. Ze gaan weer ongezond snacken en laten het sporten weer voor wat het is. Zonde, want zo krijg je binnen no-time weer meer calorieën binnen dan je verbruikt en heb je het gewicht dat je snel bent verloren er even snel weer bij. Om op gewicht te blijven is daarom een blijvende verandering nodig. Gezond eten en drinken en sporten moet echt onderdeel worden van je lifestyle.

  Wij helpen je gezond af te vallen

  Bij Orangefit waren we vroeger nooit fan van maaltijdvervangers of afvalshakes. Maar we begrijpen wel dat ze een fijne ondersteuning zijn bij het afvallen. Ze maken calorie-inname overzichtelijk en helpen je om minder calorieën binnen te krijgen.

  Daarom hebben we zelf een afvalshake gemaakt die wél voldoet aan de ‘Orangefit-standaarden’! Compleet, eiwitrijk, vezelrijk en zonder toegevoegde suikers. En met succes. In januari is onze shake door de Consumentenbond nog als Nr.1 maaltijdvervanger van Nederland getest. Probeer hem zelf om te helpen bij het uitkomen van je afvaldromen!

  Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

  Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

           • Inspiratie

            Videos: On The Spot

            Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

           • Gringa viel in totaal 72kg af

            Lees interview
           • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

            Lees interview
           • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

            Lees interview
           • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

            Lees interview
           • Kya sport voor mentale kracht

            Lees interview
           • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

            Lees interview