Leestijd: 4 min

Wat eet je voor​en na het sporten?

12 april 2024|Voeding

Wil je weten hoe je eten en sporten het efficiëntst met elkaar combineert? Als je weer lekker aan het sporten bent, let je vaak ook een stuk beter op je voeding. Verstandig, want wat je eet bepaalt hoe je presteert en hoe je je voelt. Bovendien wil je ook dat het liften en pushen niet voor niets is geweest.

In dit artikel vertellen we je wat je het beste kan eten rondom je trainingen en of de timing van je maaltijden nog iets uitmaakt. Met andere woorden: wat en wanneer eet je voor, tijdens en na het sporten?

Eten voor het sporten: slim of niet?

Vlak voor het sporten kun je maar beter geen grote, zware maaltijden meer eten. Zowel het verteren van voedsel als spierkracht vergen zuurstofrijk bloed. Als je beide processen vlak na elkaar in gang zet, kunnen ze elkaar dus in de weg gaan zitten en kun je maagklachten krijgen. (1) Eet je laatste grote maaltijd daarom uiterlijk 2 tot 3 uur voordat je gaat sporten.

Om er zeker van te zijn dat je voldoende energie en voedingsstoffen beschikbaar hebt tijdens je training, kun je wel vlak voor het sporten iets kleins eten. 

Wat kun je het beste eten voor het sporten?

Vlak voor het sporten kun je het beste kiezen voor iets zonder al té veel vezels, eiwitten of vet, want dat ligt te zwaar op de maag. Kies voor iets licht verteerbaars en ga voor kleine porties. Denk bijvoorbeeld aan een volkorenboterham, volkorencracker of een banaan. 

Train je langer dan 1,5 uur? Voor duursporters is het extra belangrijk om wat meer koolhydraten (ca. 70 gram of meer) te eten voordat zij gaan sporten. Als duursporter verbruik je namelijk meer energie tijdens je inspanningen. 

Als je korter dan 1,5 uur sport, maak je tijdens een training minder gebruik van je glycogeenvoorraad dan duursporters. Extra focussen op koolhydraten is daarom niet nodig. 

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

  • Inspiratie

   Videos: On The Spot

   Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

  • Gringa viel in totaal 72kg af

   Lees interview
  • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

   Lees interview
  • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

   Lees interview
  • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

   Lees interview
  • Kya sport voor mentale kracht

   Lees interview
  • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

   Lees interview