Video & Interview

Shakie met... pro golfer Wil Besseling

21 januari 2024|Shakie Met, Orangefit

Wil Besseling (38) professioneel golfer en een echte family-man. Hij speelt op het hoogste niveau van Europa, de DP World Tour, en golft over de hele wereld.  De weken dat hij thuis is, laadt hij op voor de volgende reeks. Wil golft al sinds zijn 13e, heeft veel titels op zijn naam staan en speelt inmiddels op het hoogste niveau van Europa. Tijd om hem beter te leren kennen.

School

Ik wilde heel goed worden in iets, maar school had niet echt mijn interesse. Sport lag mij wel heel goed, dus stak ik daar m’n energie in. Uiteindelijk heb ik voor golf gekozen en ben ik dat serieus gaan doen vanaf mijn 14de. Op m’n 15e won ik mijn 1e Nederlandse titel. 

Balletje

Als je iets heel graag wilt en het lukt ook, krijg je daar heel veel energie en plezier van. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. Ik kwam in de selectie terecht en zo werd ik pro golfer.

Spel

De golfers onder ons begrijpen wat het spel met je doet. Voor de rest: elke dag kan je iets beter doen. Die drive zorgt ervoor dat ik blijf doorgaan. Golf is een spel, je bent altijd bezig met de puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Daar zit voor mij de uitdaging in. 

Opladen

Elke week verblijf ik ergens anders op de wereld. Van mei tot oktober ben ik in Europa en de rest van het jaar verderop in Afrika en het Midden-Oosten. De weken hier spendeer ik veel tijd met mijn gezin, zie ik vrienden en werk ik samen met mijn team aan verbetering en laad ik mezelf op, zodat ik vol energie aan een nieuwe reeks begin. 

Mindere kanten

Het klinkt allemaal fantastisch-mooi, maar er zitten ook andere kanten aan. Mijn kinderen zie ik in die maanden een stuk minder. Ik ben vaak op Schiphol, zie het vliegtuig vaker van binnen dan mijn auto. Dat is het leven dat we leiden. Maar iedereen gaat onwijs goed en we doen het met elkaar. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn: vroeg op, kindjes naar school brengen. Ook vind ik het heeel belangrijk om mijn kinderen en vrouw te betrekken bij het golfen. 

Voeding

Voeding is super belangrijk, en bepaalt voor een groot deel hoe ik in m’n vel zit. Goed eten, slapen en herstellen: het hele plaatje moet kloppen om topprestaties neer te kunnen zetten. En ik vind het ook leuk om ermee bezig te zijn. Over je voeding heb je controle, het is een kwestie van de juiste keuzes maken. Als je elke dag de juiste keuzes maakt, presteer je het beste.

Fit

Iedereen kan fit worden op zijn eigen manier, maar je hoeft geen topsporter te zijn om fit te zijn. En ik denk dat dat voor iedereen ook goed is. Je zit anders in je vel, je zit anders in je hoofd. Maar het gaat om keuzes en discipline, en als je die kan aanpakken. Orangefit kan je helpen dingen makkelijker te maken. Stap uit die comfortzone: Iedereen kan fit worden, als je het maar wilt. Dat is sowieso mijn advies in het leven: ga uit je comfortzone, op zoek naar wie je bent. Durf fouten te maken; passie brengt plezier en plezier geeft energie. 

Mentale gezondheid

Het is belangrijk hoe je je voelt als je ‘s ochtends opstaat. Ook op de mindere dagen. In het leven geldt: 7 keer vallen is 8 keer opstaan. Zo sta ik in het leven. Het is  niet 1 lijn naar boven. Soms maak je de verkeerde keuzes, maar je kan beter de verkeerde keuze maken en ervan leren om het vervolgens anders te doen en dichter bij jezelf te komen dan helemaal geen keuze maken. 

Het gaat erom dat je de reis naar je doel dusdanig leuk maakt, dat het uiteindelijke resultaat het werk is dat je erin hebt gestopt. Dat is waarom ik elke dag een stapje zet naar het einddoel: ik ben nog niet klaar. Het is een levensreis.