Cambridge dieet: wat is het 1 op 1 dieet?

14 oktober 2022|Voeding|Leestijd: 4 min

Het Cambridge dieet is een shake dieet. Je vervangt je maaltijden door maaltijdshakes die veel minder calorieën bevatten. Daardoor val je snel af. In dit artikel lees je alles over deze methode van afvallen.

Afvallen met het Cambridge dieet

Afvallen is eigenlijk heel simpel. Minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt, is het enige wat je moet doen. Dat doe je door gezonder te eten of (meer) te sporten. Of onze favoriet: allebei! 

Om een calorietekort te creëren, kan je ook een dieet volgen. Het beste dieet is er eentje die je volhoudt. Gelukkig zijn er veel om te proberen. Zoals bijvoorbeeld het Cambridge dieet, tegenwoordig ook wel ‘het 1 op 1 dieet’ genoemd.

Wat is het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet is in 1970 bedacht door Dr. Alan Howard. Destijds werkte hij aan de Cambridge universiteit, vandaar de naam. Oorspronkelijk bestond het dieet uit drie maaltijdshakes per dag die samen goed waren voor 330 calorieën. Als je bedenkt dat mannen gemiddeld 2.500 calorieën per dag nodig hebben en vrouwen 2000 calorieën, is dat dus best heftig.

Het dieet heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een wat minder extreem dieet. Afhankelijk van je caloriebehoefte en doel kan je kiezen tussen de 500 en 1.500 calorieën per dag. 

Hoe werkt het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet bestaat voornamelijk uit maaltijdvervangers. In de vorm van shakes. Gedurende het dieet wordt dit langzaam afgebouwd en mag je tussendoor groente, fruit en andere voedingsmiddelen. 

1 op 1 dieet stappenplan

Het Cambridge dieet bestaat uit zeven stappen. Elke stap heeft een omschrijvende Engelse naam. Samen met een consulent bepaal je bij welke stap je begint en hoe lang het dieet duurt.

  1. Total reset: Drie maaltijdvervangers per dag. Verder niks. Daarmee krijg je maximaal 500 calorieën op een dag binnen.
  2. Back tot basic: Drie maaltijdvervangers per dag. Dit vul je aan met 125 gram groente en 125 gram eiwitten.
  3. Basic+: Nog steeds drie maaltijdvervangers. Dit vul je aan met 200 gram groente, 125 gram eiwit en een portie zuivel.
  4. In Between: Twee maaltijdvervangers per dag. Dit vul je aan met 250 gram groente, 125 gram eiwit, 100 gram fruit, twee porties zuivel, één portie graanproducten.
  5. Hi Five: Hetzelfde als in stap vier, maar met een extra portie graanproducten.
  6. In The Mix: Eén maaltijdvervanger per dag. Dit vul je aan met 250 gram groente, 125 gram eiwit, 100 gram fruit, drie porties zuivel, twee porties graanproducten en één portie koolhydraten (aardappelen, rijst of pasta).
  7. My Life: Hetzelfde als in stap zes, maar met een extra 100 gram fruit extra en een extra portie koolhydraten.

Val je snel af met het Cambridge dieet?

Zoals je ziet, werkt het 1op1 dieet van een extreem calorietekort langzaam toe naar een (relatief) normaal eetpatroon. In het begin val je snel af en daarna steeds minder.

Is het Cambridge dieet gezond?

De eerste stappen van het Cambridge dieet zijn naar onze mening te extreem. Het calorietekort is te hoog. Ons advies is om maximaal één kilogram per week te verliezen. Dat staat gelijk aan 3.500 calorieën en komt dus neer op een calorietekort van 500 calorieën per dag.

Lees ook: Snel en verantwoord afvallen met deze 5 tips

Maaltijdvervanger van The 1:1 Diet

The 1:1 Diet is de officiële organisatie achter dit dieet. Voorheen opereerden ze onder Cambridge Diet en Cambridge Weight Plan. Ze produceren hun eigen maaltijdvervangers, die uiteraard geadviseerd worden door hun diëtisten. 

In de test van de Consumentenbond komen deze producten helaas niet goed naar voren. De chocolade shake staat op positie 22 van de 27. Reden is dat er veel suikers zijn toegevoegd en maar weinig eiwitten. Bovendien is het best prijzig. Eén shake kost € 2,90.

Gezonder én goedkoper alternatief

Veel beter zijn de maaltijdshakes van Orangefit! Vinden we niet alleen zelf, maar ook de Consumentenbond. Orangefit Diet kwam als Nr. 1 uit de maaltijdvervangers test. Onze shake heeft geen toevoegde suikers, maar is juist eiwitrijk en vezelrijk. En ook nog eens 100% vegan!

Orangefit Diet kost €2,30 per shake. En bij het Orangefit Afslankpakket krijg je ook nog eens gratis en persoonlijk voedingsadvies. Zo heb je een gezonder én goedkoper alternatief op het Cambridge dieet!

Vergeet niet eerst onze reviews te checken. Toch niet tevreden? Om wat voor reden dan ook? Dan krijg je gewoon je geld terug.