Leestijd: 3 minuten

Kan je afvallen zonder te sporten?

15 januari 2022|Voeding

Hoe kan je afvallen zonder sporten?

De meeste mensen denken bij afvallen meteen aan diëten en meer sporten. Maar is het perse nodig om te sporten als je wil afvallen? Of kan je ook afvallen door gezonder te eten en zonder te sporten? We kunnen je alvast verklappen: nee, je hoeft niet te sporten om af te vallen (maar het heeft wel voordelen). Tijd om je er meer over te vertellen!

Hoe val je af zonder te sporten? 

Easy! Gewoon minder eten :) Voeding is namelijk 80% van het werk. Het sporten kan je als bonus zien dat voor de overige 20% zorgt. We know, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar bekijk het positief: wanneer je wil afvallen, dan kan je dit dus al bereiken door gewoon gezonder te eten. Goed nieuws dus voor de mensen die willen afvallen zonder te sporten. 

Lees ook: Overgewicht of zware botten?

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Waarom je voeding zo’n belangrijke factor is

De key voor gewichtsverlies is om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, ook wel een calorietekort genoemd. En met je voeding krijg je dit het beste voor elkaar. Kijk maar:

Als je een halve kilo per week wil afvallen dan moet je gemiddeld per week een tekort van 3.500 calorieën creëren. Dit komt neer op 500 kcal per dag. Door minder te eten en gezondere keuzes te maken met je voeding bespaar je dit gemakkelijk.

Maar, 3.500 calorieën verbranden met sporten is een ander verhaal. Met een gemiddelde workout van een uur verbrand je 350-500 calorieën. Dit betekent dat je minimaal zeven keer in de week moet sporten om hetzelfde effect te behalen als minder eten.

Waarschijnlijk ben je geen fan van sporten (anders las je dit nu niet) dus dan is dit voor jou niet de beste optie ;-) We juichen het wel toe als je gaat sporten natuurlijk. Je verbrandt extra calorieën waardoor je afvallen sneller gaat, maar het heeft ook nog andere voordelen.

Je kan buikvet verliezen zonder te sporten door minder te eten. Hou een calorietekort aan van maximaal 20-25% van je dagelijkse inname aan en zorg voor ‘gezonde’ calorieën (linken naar de andere blog?). Als je hierbij ook nog is gaat sporten, versnelt dit wel je resultaat, maar het hoeft dus niet perse! 

Waarom ook bewegen belangrijk is

Afvallen zonder sportschool of zonder bewegen kan, maar schrap nou niet meteen je wekelijkse bootcamp of bokstraining. Wanneer je sporten en gezonder combineert hoef je geen drastische veranderingen door te voeren in je dagelijkse leven (a.k.a. extreem weinig eten).

Bovendien, sporten is goed voor je spieren en geeft je meer ‘shape’. Afvallen doen mensen meestal vanwege schoonheidsidealen. Sporten draagt hier zeker aan bij!

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Kan je ook snel afvallen zonder te sporten?

Yes, dat kan. Dan moet je per dag 1.000 calorieën minder eten dan je lichaam nodig heeft. Dan kan je een kilo per week afvallen (7.000 calorieën). Wij zijn meer fan van een halve kilo per week, maar it’s up to you :) 

 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder