Wat is de basis van gezonde voeding?

25 juni 2021|Voeding|Leestijd: 4 min

We krijgen steeds vaker vragen over verschillende diëten en wat wij vinden van bepaalde producten. Het kan soms ook moeilijk zijn om door de bomen het bos nog te zien! In dit artikel geven we daarom een aantal goede richtlijnen die je de basis geven voor het samenstellen van een gezond voedingspatroon :)

Wat is gezonde voeding?

Om optimaal te kunnen functioneren heeft ons lichaam energie en voedingsstoffen nodig. In de darmen worden deze voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten gehaald. Gezonde voeding bevat vitamines en mineralen, eiwitten, onverzadigde vetten, koolhydraten en vezels. Stuk voor stuk belangrijke stoffen voor een energiek, sterk en gezond lijf.

Wanneer voeding maar weinig gezonde voedingsstoffen bevat (maar bijvoorbeeld wel veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout) spreken we van ongezonde voeding. Deze producten hebben een lage voedingswaarde, maar bevatten wel veel calorieën. 

Wat is (on)volwaardige voeding?

Gezonde voeding heeft geen lange lijst met ingrediënten, maar bestaat vaak uit één of slechts een aantal ingrediënten en veel voedingsstoffen. Producten waar geen stoffen aan zijn toegevoegd (of uit verwijderd) zijn en die veel gezonde voedingsstoffen bevatten, noemen we ook wel volwaardige voeding.

Veel bewerkte (fabrieks-)producten zorgen er vaak voor dat we teveel eten en te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Dit noemen we ook wel onvolwaardige voeding. Deze producten bevatten voornamelijk lege calorieën, veel geconcentreerde suikers en zoetstoffen, schadelijke (trans)vetten, e-nummers en weinig tot geen vitaminen, mineralen, vezels, goede vetten en eiwitten. Ze dragen niet bij aan je gezondheid.

Basis van gezonde voeding

Er is in de afgelopen eeuw veel onderzoek gedaan naar voeding en gezondheid. Wetenschappers en onderzoekers verschillen nog wel eens van mening over bepaalde voeding en producten. Toch zijn er wel regels/richtlijnen te noemen waar iedereen het mee eens is.

  • Eet zoveel mogelijk echte, natuurlijke, onbewerkte producten
  • Eet veel (groene) groenten, knollen, bollen
  • Eet dagelijks fruit
  • Eet noten, pitten, zaden en andere gezonde vetten
  • Eet voldoende (plantaardige) eiwitten
  • Zorg dagelijks voor voldoende vezels, vitaminen en mineralen
  • Zorg voor voldoende zonlicht (vitamine D)
  • Drink genoeg water

Deze producten zijn goed voor je gezondheid, weerstand en energieniveaus. Dit zou daarom voor iedereen de basis moeten voor een gezonde leefstijl. Je kan af en toe best iets ‘ongezonds’ eten, maar focus je daarna wel weer op de gezonde basis.

[ Lees ook: 11 tips om gezonder te eten ]

Onderdeel van een gezonde lifestyle

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar er is nog meer van belang! Namelijk: