Je hersenen gezond houden? Zo doe je dat (5 tips)

1 juli 2020|Lifestyle|Leestijd: 4 min

Gezond leven betekent goed zorgen voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. In dit artikel leggen we uit waarom dat zo belangrijk is en hoe je je hersenen gezond houdt! 

Gezonde hersenen

De meeste mensen denken niet aan de gezondheid van hun hersenen tot er iets misgaat. Klachten als angst en depressie, burnout klachten, geheugenproblemen of een algeheel gevoel van ongelukkigheid spelen op en pas dan trekken mensen aan de bel.

Je hersenen kun je echter niet een paar weken in het gips doen om weer te helen. Klachten sluipen er langzaam in en zijn vaak moeilijk om weer de baas te worden. Om je hersenen gezond te houden, is het verstandig om een gezonde lifestyle na te streven.

5 manieren om je hersenen gezond te houden

Een gezonde levensstijl brengt een hoop voordelen met zich mee. Zowel voor je lichaam als voor je hersenen. Met onderstaande tips houd je je hersenen gezond!

1. Voldoende beweging

Beweging is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor je hersenen. Regelmatig bewegen zorgt voor de afgifte van neurotrofines - stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van de hersenen (1). Deze stoffen stimuleren de aanmaak van nieuwe hersencellen, maken nieuwe verbindingen mogelijk en zorgen dat de verschillende hersencellen van zuurstof en energie voorzien blijven.

Het advies voor volwassenen is om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en tweemaal per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken (2). Je hoeft je dus niet elke dag in het zweet te werken. Dagelijks een half uurtje stevig wandelen of fietsen is al genoeg!

2. Gezonde voeding

Ook gezond eten helpt je hersenen gezond te houden. Door de Schijf van Vijf (3) te volgen en gevarieerd te eten krijg je vrijwel alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een sterk lijf en gezonde hersenen.

Maar sommige voeding staat bekend als echt hersenvoedsel. Voornamelijk voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren, vitamine b en antioxidanten wordt bestempeld als goed voor de hersenen (4).

Denk daarbij aan:

  • Groene groenten (boerenkool, spinazie en broccoli)
  • Walnoten
  • Bessen
  • Thee en koffie
  • Vette vis

Over het algemeen is voeding die goed is voor je hart en bloedvaten, ook goed voor de hersenen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor Omega 3 supplementen om zeker te zijn dat je deze gezonde voedingsstoffen voor je hersenen dagelijks binnenkrijgt.

3. Doe voorzichtig met alcohol en drugs

Een glas alcohol na een lange werkweek kan ontspannend werken. Daar is helemaal niets mis mee. Maar overmatig alcohol- en drugsgebruik richt veel schade aan.

Bij meer dan 25 glazen per week is er al kans op hersenschade: de hersenen gaan minder goed werken waardoor je slechter kunt onthouden en nadenken. Bij overmatige drinkers kunnen de hersenen zelfs krimpen met wel 15% (5)

Ook langdurig gebruik van drugs kan de hersenen aantasten. Bepaalde stoffen als dopamine (stof die ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen) worden tijdens een trip overmatig aangemaakt (6). Je brein past zich aan door zelf minder aan te maken. Bij een verslaving maken de hersenen zelf geen dopamine meer aan en zal de verslaafde zijn geluk enkel nog uit de drug kunnen halen.

4. Daag je hersenen uit

Om je lijf sterk te houden, ga je misschien regelmatig hardlopen of naar de sportschool. Maar je hersenen kun je op een zelfde manier ‘trainen’!

Door jezelf uit te dagen, nieuwe dingen te leren en andere mentale stimulatie actief op te zoeken, houd je je hersenen gezond. Denk aan boeken lezen, cursussen volgen, moeilijke puzzels oplossen of het aanleren van een creatieve hobby als schilderen of piano spelen. Maak het jezelf vooral niet te makkelijk, maar blijf je grenzen opzoeken en verleggen!

Onderzoek wijst uit dat mentale stimulatie sneller nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen tot stand kan brengen, nieuwe hersencellen kan genereren en helpt om reserves op te bouwen tegen toekomstig celverlies (7).

5. Minder stress, meer slaap

Tijdens stressvolle situaties wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. Doel van het hormoon is om ons reactievermogen te versnellen: er doet zich een stressvolle situatie voor waar we snel op moeten reageren.

Op zichzelf is cortisol niet schadelijk, maar kan dat op de lange termijn wel worden. Wanneer het lichaam te veel cortisol opbouwt (en niet de tijd krijgt om het weer af te bouwen) kan dit hersencellen kapot maken. Ook kan het de prefrontale cortex doen verkleinen - het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor geheugen en leren (8).

Door voldoende rust te nemen, goed te slapen en stressvolle situaties te vermijden houden we onze hersenen gezond. Ook activiteiten als mindfulness en meditatie kunnen een positieve invloed hebben (9).