Zo kickstart je de dag positief en energiek

5 februari 2021|Lifestyle|Leestijd: 5 min

Is het elke ochtend een struggle om uit bed te komen? Schuif je al gapend, kreunend en steunend je ontbijt naar binnen? Kunnen mensen jou voor de eerste koffiepauze beter geen vragen stellen? Dan kan je wel wat meer positiviteit en energie gebruiken. Met deze tips sta je er mee op!

1. Goed slapen

Uitgerust wakker worden is de sleutel tot een positieve en energieke start. Om uitgerust wakker te worden is het allereerst belangrijk om goed te slapen. Tijdens onze slaap laden we namelijk weer op, zodat we vol energie aan een nieuwe dag kunnen starten!

Enkele tips om het meeste uit je slaap te halen:

  • De meeste volwassenen hebben 7,5 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dit is heel persoonlijk. Je weet zelf waarschijnlijk wel of jij meer of minder nodig hebt. 
  • Zorg dat het koel en comfortabel is in je slaapkamer. Niet warmer dan 19 graden en zet een raampje open voor ventilatie.
  • Maak het lekker donker en zo stil mogelijk. Zo slaap je het best.
  • Zet alle schermen een uur voor je gaat slapen uit. Televisie- of smartphone-schermen houden je hersenen actief. Zo kan je niet ontspannen. Lees daarom liever nog even een boek in bed of luister naar een luisterboek.
  • Heb je moeite om goed te slapen? Extra magnesium kan je helpen te ontspannen en tot rust te komen zodat je beter in slaap valt.

Lees verder: Het belang van goede slaap

2. Begin met positieve gedachtes

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het tonen van dankbaarheid leidt tot meer geluk en positiviteit (1). Probeer er een gewoonte van te maken om meteen actief na te denken over alles waar je dankbaar voor bent.

3. Voldoende tijd voor je ochtendroutine

Haast leidt tot stress en negativiteit. Laat wakker worden, super snel douchen, naar je werk racen en ontbijten achter je bureau is hét recept voor een dag waarin je de hele dag achter de feiten aan loopt.

Plan je ochtend daarom wat ruimer in en maak je ochtendroutine niet te complex. Opstaan, douchen, aankleden en ontbijten is eigenlijk al genoeg. 

En als je nog tijd over hebt...

4. Kom in beweging!

We weten: het is lastig om je ertoe te zetten. Maar als je er de discipline voor hebt, zul je van deze tip veel plezier hebben. 

Ga in de vroege ochtend meteen een stukje hardlopen, doe wat yoga-oefeningen of een korte home workout. Tijdens het sporten wordt endorfine (beter bekend als ‘het gelukshormoon’) aangemaakt, waardoor je een positief gevoel krijgt. En doordat je op de vroege ochtend meteen al iets bereikt hebt, begin je met een goed gevoel aan je dag.

Om het onderste uit de kan te halen, sport je trouwens buiten: de frisse lucht en het zonlicht geven je nóg meer energie (2, 3).

Lees ook: 7 home workouts om in beweging te blijven

5. Gezond ontbijt

Door meteen in beweging te komen, begin je je dag met een goed gevoel. Hetzelfde geldt voor een gezond ontbijt. Bovendien geeft een gezond ontbijt je de brandstoffen om je dag goed te beginnen. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

Neem tijdens het ontbijt meteen je dagelijkse vitaminen. Zo geef je je lichaam de beste start voor een positieve dag! 

Lees verder: Hoe maak je (snel) een gezond ontbijt?

6. Zet je taken op een rij

Het geeft rust om een overzicht te maken van wat je allemaal te wachten te staat op een dag. Dit kan je aan het begin van de dag doen, bijvoorbeeld tijdens je ontbijt. Maar nog beter is om het de avond ervoor te doen. Dan lig je er in bed niet over na te denken.

Bedenk daarnaast ook iets leuks om te doen aan het eind van de dag. Zo heb je iets om naar uit te kijken op dagen waarop wat meer ‘moetjes’ op de planning staan.

7. Mediteer

Mediteren heeft veel wetenschappelijk bewezen voordelen. Uit onderzoek blijkt dat het stressverlagend werkt, het immuunsysteem kan versterken en het je helpt om beter te slapen. Bovendien maak het je hoofd leeg en kom je er van tot rust. Een ideale activiteit om de dag mee te starten dus!

Lees ook: 12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren

8. Laat je telefoon nog even snoozen

De laatste tip is een hele praktische: check niet meteen je smartphone nadat je wakker wordt. De appjes, mailtjes en social media kunnen echt nog wel even wachten tot jij wakker en goed en wel opgestart bent. Zo voorkom je een opgejaagd gevoel op de vroege ochtend.

Kickstart je dag positief en energiek!

Met de acht tips uit dit artikel begin jij je dag voortaan een stuk energieker en positiever. Maar ook vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een energiek lijf en een positieve geest.

Heb je het idee dat je wat mist? Doe dan de online vitaminetest. Na enkele vragen weet je welke vitamines en mineralen jou het meest opleveren.