Leestijd: 5 min

Hoe kan je verantwoord 10 kilo afvallen?

18 april 2024|Lifestyle, Voeding

Tien kilo afvallen lijkt misschien een onmogelijke opgave. En het is ook zeker niet in een paar weken gepiept. Toch is het goed mogelijk. In dit artikel leggen we uit hoe je het doet en delen we tips om het afvallen vol te houden.

Afvallen in het kort

Afvallen is in de basis heel eenvoudig: je moet dagelijks minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt. Een negatieve caloriebalans noemen we dat ook wel. Dat doe je door gezonder te eten en/of meer te sporten. Hou dit vol en je zal op de weegschaal elke week een lager getal zien staan.

Is 10 kilo afvallen haalbaar?

Tien kilo afvallen is een mooi en realistisch doel. En voor de meeste mensen ook haalbaar. Je moet er alleen de tijd voor nemen. 10 kilo staat namelijk gelijk aan 77.000 calorieën. Die kom je niet zomaar aan en gaan er dus ook niet zomaar af.

Hoe lang duurt het om 10 kilo af te vallen?

Dat hangt af van de grootte van je calorietekort. Hoe groter het tekort, hoe sneller je afvalt. In theorie kan je 10 kilo afvallen in 1 maand. Je kan zelfs 10 kilo afvallen in 3 weken. Maar het is absoluut niet aan te raden.

Bij een groot calorietekort loop je rond met honger, heb je een futloos gevoel en weinig energie. Dat is niet fijn als je probeert af te vallen. Zeker niet als je het een tijd vol moet houden omdat je 10 kg wil afvallen.

Een gezond en verantwoord tempo is een halve tot één kilo per week afvallen. Met 10 kilo afvallen ben je dus 10 tot 20 weken bezig.

Lees ook: De 5 slechtste manieren om gewicht te verliezen

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar
 • Inspiratie

  Videos: On The Spot

  Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

 • Gringa viel in totaal 72kg af

  Lees interview
 • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

  Lees interview
 • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

  Lees interview
 • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

  Lees interview
 • Kya sport voor mentale kracht

  Lees interview
 • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

  Lees interview