Leestijd: 5 min

De 5 slechtste manieren om gewicht te verliezen

20 januari 2020|Lifestyle

De 5 slechtste manieren om gewicht kwijt te raken zijn helaas ook de meest voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze graag willen afvallen. Wat deze 5 fouten zijn en hoe je ze kunt voorkomen leggen we je hieronder graag uit.

1. Te lang ‘op dieet’ gaan

Hoe langer je in een calorietekort blijft, hoe meer gewicht je kan verliezen. Hoewel dit positief klinkt, zitten er een aantal grote nadelen aan te lang diëten en een langdurig calorietekort.

Naar mate je langer in een calorietekort zit, zal je lichaam zich steeds meer gaan aanpassen en verzetten tegen verder gewichtsverlies. Dit resulteert uiteindelijk in het verlagen van je stofwisseling, het verliezen van meer spiermassa en het verhogen van je stresslevels. Dit wil je absoluut niet.

Een gezond gewichtsverlies is gemiddeld 0.5-1 kilo per week. Wanneer je behoorlijk wat gewicht kwijt wilt raken is het onmogelijk om dit in één keer te doen.

Het beste is dan om dit op te delen in dieetperiodes van 2 á 3 maanden. Vervolgens las je een pauze in van 3 tot 6 weken en probeer je tijdens deze ‘diet break’ je nieuwe gewicht vast te houden.

Je kan dan minder strikt zijn en ook weer wat meer eten. Dit is niet alleen goed voor je mentale stress, maar het geeft je lichaam ook de mogelijkheid om zichzelf als het ware te ‘resetten’ voordat je weer verder gaat met afvallen.

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

2. Niet sporten of teveel cardio doen

Hoewel het min of meer niet nodig is om te sporten om af te vallen (de energiebalans is het belangrijkst) is sport en voldoende beweging wel goed voor je gezondheid en kan het ook bijdragen aan gezond gewichtsverlies.

Minder eten en niet sporten is een hele slechte methode om gewicht te verliezen. Wanneer je gaat afslanken wil je namelijk met name vet verbranden en zo min mogelijk spiermassa kwijt raken. Veel mensen denken nog steeds cardio een effectieve manier is om gewicht te verliezen, maar het is verstandiger om iets aan weerstand- of krachttraining te doen. Dit helpt je namelijk om zo veel mogelijk spiermassa te behouden tijdens je dieet.

Bovendien kun je met weerstandstraining je spieren ook opbouwen, waardoor je uiteindelijk effectiever afslankt en gemakkelijker op gewicht blijft.

3. Een te groot calorietekort creëren

We willen allemaal het liefst zo snel mogelijk gewicht verliezen. Wanneer je echter een te groot calorietekort creëert kom je uiteindelijk in de problemen.

Om gewicht te verliezen moet je lichaam minder calorieën binnen krijgen dan het nodig heeft. Als je dit echter gaat realiseren door extreem weinig te gaan eten en jezelf uit te hongeren, dan zal je lichaam je al snel tegen werken en er alles aan doen om te kunnen overleven. En hoe minder je eet, hoe beroerder het wordt.

Hanteer daarom een calorietekort van maximaal 30% van je dagelijkse calorieën. Dit is niet alleen beter voor je slaap en energielevels, maar verlaagt ook je dieetstress en de kans op food cravings en eetbuien.

4. Niet de juiste voeding eten

De juiste voeding eten als je wilt afvallen is enorm belangrijk. 

Het is aan te raden om tijdens het afvallen je eiwitinname te verhogeen. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor het behouden van je spieren tijdens het afvallen en zorgen over het algemeen voor een goede verzadiging, waardoor je jouw dieet gemakkelijker vol kunt houden.

Zeker wanneer je actief bent en ook nog regelmatig traint, is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten en ervoor te zorgen dat je genoeg eiwitten binnen krijgt.

Zorg ervoor dat elke maaltijd een portie eiwitten bevat en probeer om dagelijks minimaal 1.6 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht te eten tijdens het afvallen.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar
 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder