Hoeveel liter water mag je per dag drinken?

11 mei 2022|Voeding|Leestijd: 3 minuten

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Water is een onmisbaar brandstof voor je lichaam. Water zorgt er namelijk voor dat je lichaam op de juiste temperatuur blijft en helpt je nieren om de afvalstoffen af te voeren. Daarnaast is water ook nog is goed voor je hart, brein én stofwisseling! Maar hoeveel moet je dan drinken? We vertellen het hieronder.

“Hoeveel liter water moet ik drinken?”

Je verliest door de dag heen veel vocht, daarom is het belangrijk om genoeg te drinken. Hoeveel vocht je verliest hangt af van je activiteiten per dag. Je verliest standaard al zo’n 500 ml vocht door te zweten. Tijdens een zware krachttraining kan dit oplopen tot wel 2,5 liter. Het is daarom belangrijk om tijdens én na het sporten genoeg water te drinken.

Hoeveel liter water je op een dag moet drinken is dus afhankelijk van hoeveel je beweegt maar ook van je lichaamsgewicht. Je moet per dag gemiddeld 30 ml water drinken per kilo lichaamsgewicht. Het advies is daarom voor een volwassenen om iedere dag 1,5 tot 2,7 liter water per dag te drinken. No worries, dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Je kan dit ook afwisselen met thee en koffie!

Hoe merk je dat je teveel water drink

Zoals we net al zeiden is water drinken belangrijk, maar je kan ook teveel water drinken. Dit kan je merken aan  de volgende symptomen:

  • Je urine is doorzichtig en heeft geen gele kleur
  • Je moet de hele dag door plassen
  • Je bent moe en uitgeput
  • Je hebt hoofdpijn
  • Je hebt regelmatig kramp

Water met een smaakje

Veel mensen drinken te weinig water omdat het snel verveelt. Het is soms ook een beetje saai. Probeer daarom is wat fruit en/of kruiden toe te voegen voor een lekker smaakje. Inspiratie nodig? Check  onze tips in ‘6x zelfgemaakt fruitwater’.

Hydraterende dorstlesser

Er zijn ook dorstlessers die je helpen om genoeg water op een dag te drinken. Ken je onze Active Water al? Active Water heeft een heerlijke smaak en bevat belangrijke elektrolyten, is laag in koolhydraten, suikers en calorieën. Je kan dit op ieder moment van de dag drinken.

Veelgestelde vragen over het drinken van water

Is 3 of 4 liter water per dag te veel?

Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.

Hoeveel water per dag is te veel?

Hoeveel water je per dag kan drinken verschilt voor ieder persoon. Een klein persoon kan minder water drinken dan iemand die langer en zwaarder is, maar een gemiddeld persoon kan maximaal 8 tot 10 liter water per dag drinken.