Belangrijke voedingsstoffen plantaardige lifestyle

3 januari 2022|Voeding|Leestijd: 4 min

Je hoort mensen wel eens zeggen dat je voedingsstoffen tekort komt bij een plantaardige levensstijl. Over welke voedingsstoffen hebben ze ’t dan? En is dit waar? In dit artikel vertellen we het.

Plantaardig = gezond!

Uit onderzoek blijkt dat je door gevarieerd plantaardig te eten eigenlijk veel meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan wanneer je vlees eet (1). 

In dierlijke voeding zitten bijvoorbeeld maar weinig vezels. En vezels zijn juist super gezond! Ze zijn goed voor je gebit en je hart, geven een vol gevoel, zorgen voor een goede darmwerking en hebben nog meer gezonde voordelen. En omdat je vleesproducten vervangt door plantaardige alternatieven, krijgen vegans meer voedingsstoffen binnen die in planten zitten.

Essentiële voedingsstoffen

Mensen met een plantaardige of vegan lifestyle krijgen van slechts twee stoffen vaak niet voldoende binnen. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een (plantaardig) supplement te nemen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een essentiële vitamine die zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van ons zenuwstelsel. Helaas zit het vooral in vlees, vis en zuivelproducten. Geadviseerd wordt daarom om dagelijks 50-100 ug vitamine B12 binnen te krijgen door middel van een vitamine B12 supplement (2). 

Vitamine D3

Vitamine D3 is bij veel processen in ons lichaam betrokken. Het zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en metabolisme en is belangrijk voor behoud van soepele en sterke spieren. Vitamine D krijg je gratis en niets van de zon! Of door bepaalde dierlijke producten te eten. Maar omdat de zon niet altijd schijnt en we als Nederlanders veel binnen zitten, is het advies om dagelijks 2000 IU vitamine D3 te nemen door middel van een vitamine D3 supplement (2). 

Belangrijke voedingsstoffen

IJzer, calcium, eiwitten, omega 3, zink, jodium, vitamine K en selenium zijn belangrijke voedingsstoffen die je in dierlijke producten vindt. Gelukkig vind je deze ook gewoon in plantaardige voeding. Je moet alleen even weten in welke producten ze zitten. Op ’t begin misschien even puzzelen, maar daarna een fluitje van een cent.

IJzer

IJzer speelt een belangrijk onderdeel bij het transporteren van zuurstof naar de cellen in je lichaam. En (bij kinderen) bij de ontwikkeling van de hersenen. Het komt veel voor in vlees, maar zit ook ruimschoots in spinazie, volkorenbrood, havermout en bonen.

Calcium

Dit zit vooral in zuivelproducten als melk en yoghurt. Maar ook in boerenkool, broccoli, en spinazie zit het volop. Ook kan je gebruikmaken van plantaardige zuivel waar extra calcium aan toegevoegd is.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Veel mensen denken nog steeds dat eiwitten vooral uit dierlijke producten gehaald kunnen worden. Onzin! Er zijn veel plantaardig eiwitrijke voedingsmiddelen om uit te kiezen. Kijk maar eens naar deze lijst met meer dan 70+ eiwitrijke voedingsmiddelen!

Omega 3

Omega 3-vetzuren (DHA en EPA) helpen je hart, ogen en hersenen gezond te houden. Deze belangrijke vetzuren krijg je onder andere binnen door vette vis te eten. Maar je kan het ook direct uit de bron halen: de algen die vissen eten. Algenolie is een goede manier om Omega 3 op een plantaardige manier binnen te krijgen. Ook zit het in chiazaad, gebroken lijnzaad en walnoten.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling en het in stand houden van sterke botten. Het zit onder andere in broccoli, boerenkool, spinazie en spruitjes, maar je kan er ook een supplement voor nemen. Baby’s krijgen de eerste drie maanden van hun leven ook een supplement, omdat zij dan nog geen vitamine K aanmaken.

Jodium

Dit is een belangrijke stof bij de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen heb je nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, een goede de stofwisseling en een goede groei. Jodium komt veel voor in dierlijke producten als vis, zuivel en eieren, maar ook in gejodeerd brood en zeewier. Als je maar weinig brood of zeewier eet, wordt een supplement aangeraden om een jodiumtekort te voorkomen.

Selenium

Belangrijk voor de een goede werking van de schildklier en de bescherming van rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Je vindt het onder andere in rode, groene en bruine linzen en in havermout. Een seleniumtekort komt in Nederland maar weinig voor, maar omdat het veel in dierlijke producten zit, is het toch belangrijk om te vermelden.

Hoe krijg je alle stoffen binnen?

Door gevarieerd te eten! Met groene bladgroenten, fruit, volkoren granen, sojaproducten, peulvruchten, noten, zeewier en zaden zorg je ervoor dat je (bijna) alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Een handige tool om te gebruiken is de Schijf for Life. Dit is het plantaardige alternatief voor de Schijf van Vijf. Het bestaat uit een gezond en verantwoord voedingsadvies en praktische tips voor mensen met een vegan levensstijl.

Maak het jezelf gemakkelijk

Het kan best een puzzel zijn om vegan te leven en toch overal voldoende van binnen te krijgen. Zeker in het begin. Maak het jezelf daarom gemakkelijk en neem vitamine D3, B12 en omega 3 als supplement. 

Deze supplementen vind je allemaal in ons assortiment! Ook hebben we een plantaardige eiwitshake ontwikkeld waarmee je gemakkelijk dagelijks extra eiwitten binnen kan krijgen. Al onze producten zijn 100% plantaardig geproduceerd en onze verpakkingen zijn 100% recyclebaar!