5 veelgemaakte fouten tijdens het afvallen

16 december 2019|Lifestyle|Leestijd: 5 min

Heb je al meerdere keren geprobeerd om af te vallen maar lukt het je niet om die extra kilo’s kwijt te raken? Dan is de kans groot dat je een aantal veel voorkomende fouten maakt.

Probeer daarom onderstaande 5 veelgemaakte fouten te voorkomen.

1. Je hongert jezelf uit

Om af te vallen moet je in principe minder calorieën binnen krijgen dan je lichaam dagelijks nodig hebt. Dit klinkt heel eenvoudig, maar wanneer je ervoor kiest om jezelf uit te hongeren door extreem weinig te gaan eten kom je uiteindelijk in de problemen.

Je lichaam zal er dan alles aan gaan doen om je tegen te werken. Dit gaat o.a. gepaard met het verlagen van je stofwisseling, efficiënter omgaan met energie en het verbranden van spiermassa om aan brandstof te komen.

Ook heeft een crashdieet een negatief effect op je mentale gezondheid (stress), je energielevels en je slaap, waardoor je meer last krijgt van “food cravings” en sneller geneigd bent om te compenseren en te overeten (bingen).

Ga daarom voor een klein calorietekort van maximaal 20-25% van je dagelijkse calorieën, en focus je met name op het veranderen van je leefstijl. Dit hou je niet alleen langer vol, maar bespaart je de nadelen en voorkomt dat je uiteindelijk weer terugvalt in je oude gewoontes.

2. Je eet te weinig eiwitten

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij vetverlies. Door dagelijks voldoende eiwitten te eten behoud je meer spiermassa en kun je voorkomen dat je lichaam tijdens het afvallen je spieren gaat aanspreken om aan energie te komen.

Het eten van eiwitrijke maaltijden/tussendoortjes of een eiwitshake zorgt ook vaak voor een betere verzading en voorkomt dat je eerder trek hebt of last hebt krijgt van een hongergevoel.

3. Je eet nog steeds te veel

De meeste mensen zijn behoorlijk slecht in het inschatten van hoeveel ze dagelijks eten (en drinken) en realiseren vaak niet hoeveel calorieën ze “ongemerkt” binnen krijgen. Deze calorieën kunnen gemakkelijk optellen en de reden zijn waarom je (nog steeds) niet afvalt.

Enkele voorbeelden:

  • 2 lepels olie die je gebruikt om in te bakken (240 kcal)
  • 1 extra handje noten (200 kcal)
  • 2 lepels honing (130 kcal)
  • 1 groot glas sinaasappelsap (110 kcal)
  • 1 handje rozijnen (90 kcal)
  • 1 kopje cappuccino (60 kcal)

Om wekelijks een halve kilo vet kwijt te raken, moet je per dag zo’n 500 kcal minder eten dan je lichaam nodig heeft. Wanneer je deze “kleine dingen” regelmatig toevoegt aan je dieet, kun je dit calorietekort behoorlijk snel inlopen of zelfs helemaal teniet doen.

Wees consequent bij het bereiden van je maaltijden en de dingen die je neemt. Ook in de weekenden. Het kan helpen om gebruik te maken van apps als Fatsecret of MyFitnessPal om je dagelijkse calorie-inname bij te houden.

Zo heb je een beter beeld van wat je eet en waar jouw valkuilen liggen en voorkom je dat je jezelf saboteert.

4. Je eet (te veel) cheat meals

Een cheat meal is een maaltijd of snack die over het algemeen veel calorieën bevat en vaak gezien wordt als iets wat normaal gesproken niet “in het dieet past”. Denk hierbij bijv. aan een pizza, een bak ijs of een chocoladereep.

Door wekelijks of dagelijks iets “ongezonds” in te plannen houd je het dieet langer vol en het is voor veel mensen een manier om te voorkomen dat ze tijdens het afvallen naar “verkeerde” dingen grijpen.

Pas echter wel op met cheat meals.

Een gevaar van het inplannen van cheat meals is namelijk dat je “gewone maaltijden” saai gaat vinden en vaker wil cheaten, waardoor het steeds lastiger wordt om af te vallen of op gewicht te blijven.

Mensen kiezen over het algemeen ook voor junkfood dat super belonend is en waar men al snel te veel van eet. Hierdoor kan een cheat meal veranderen in een cheat day of in het extreemste geval zelfs een heel weekend, waarbij ze “helemaal los gaan” en uiteindelijk veel meer eten dan de bedoeling was.

Het is belangrijk om te kijken wat voor jou het beste werkt en uit te vinden of het hebben van een wekelijkse/dagelijkse cheat meal wel of niet bij jou past!

5. Je vertrouwt te veel op het sporten

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze moeten sporten om af te vallen. Ook kijken mensen te vaak naar de calorieteller op de cardioapparatuur en gebruiken dit als een excuus om na afloop van het sporten “iets lekkers” te nemen.

De hoeveelheid calorieën die je verbrand tijdens een workout wordt in veel gevallen erg overschat. Natuurlijk verbrandt je lichaam meer wanneer je meer beweegt, maar wat heel veel mensen niet realiseren is dat je lichaam altijd energie gebruikt, ook als je niets doet.

Deze basis energie maakt een groot deel uit van je dagelijkse energieverbruik en  de hoeveelheid calorieën die je lichaam extra verbrandt tijdens het sporten is dan ook behoorlijk teleurstellend.

Als het gaat om afvallen, zijn je voedingspatroon en je dagelijkse leefstijl veruit de belangrijkste factoren.

Hoewel sport en voldoende beweging uiteraard wel belangrijk zijn voor je gezondheid en zeker kunnen helpen bij het volhouden van een gezonde leefstijl, heeft wat je buiten de sportschool doet veel meer impact op jouw gewichtsverlies dan die paar uurtjes in de sportschool.

Conclusie

Afvallen lijkt voor sommigen haast een onmogelijke opgave en gaat meestal gepaard met een flinke dosis wanhoop en frustratie.

De reden waarom veel mensen vast lopen, is dat ze tijdens het afvallen vaak een aantal (dezelfde) fouten maken die ervoor zorgen dat ze nooit het gewenste resultaat behalen waar ze voor hun gevoel zo hard aan werken.

Gewichtsverlies is niet altijd even gemakkelijk en er komen meerdere factoren bij kijken als het gaat om gezond afvallen, maar deze veelgemaakte fouten spelen vaak wel een hele belangrijke rol.

Heb je na het lezen van deze tips liever wat extra hulp? Dan kunnen wij je helpen met het voedingsadvies dat je gratis ontvangt bij het Afslankpakket