Leestijd: 3 min

Hoe kan je buikvet verbranden?

28 maart 2022|Lifestyle

Als je aan mensen vraagt waar ze het liefst vet willen kwijtraken, dan zeggen ze 9 van de 10 keer in hun buik. Maar is het mogelijk om alleen buikvet te verbranden? Of werkt je lichaam net even wat anders? En hoe ongezond is buikvet eigenlijk? Dat vertellen we je allemaal in deze blog, inclusief onze tips om buikvet zo snel mogelijk kwijt te raken.

Waarom is buikvet ongezond?

First things first: buikvet bestaat uit twee verschillende soorten vet. Je hebt namelijk onderhuids buikvet en visceraal buikvet. We vertellen je graag wat de verschillen zijn.

 • Onderhuids buikvet bevindt zich direct onder de huid en zit boven je buikspieren. Veel onderhuids buikvet kan een teken zijn van overgewicht of zelfs obesitas.

 • Visceraal buikvet zit onder je buikspieren, in je buikholte, en bedekt je interne organen. De vetcellen rond je organen zijn actiever dan het vetweefsel op andere plekken, zoals bijvoorbeeld je heupen. Van visceraal buikvet heb je liever niet te veel, want het vergroot de kans op verschillende aandoeningen, zoals een verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Oorzaken van overtollig buikvet

Buikvet kan verschillende oorzaken hebben:

 • Te veel of de verkeerde voeding. Als je te veel eet, moet je lichaam dit ergens opslaan. Dit zorgt voor meer vet, waaronder buikvet, zeker als je niet (genoeg) sport om de calorieën weer te verbranden. Ook verkeerd voedsel, zoals voedsel met veel suiker of zout, draagt bij aan de ontwikkeling van buikvet.

 • Een hormonale disbalans. Wat veel mensen niet weten, is dat hormonen een belangrijke rol spelen bij aankomen en afvallen. In dit geval is vooral het anti-stresshormoon cortisol van belang. Dit hormoon kan zorgen voor een toename aan buikvet.

 • Vermijd stress. Het vermijden van stress is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar het helpt ook bij het kwijtraken van buikvet Een hoog gehalte van het hormoon cortisol zorgt ervoor dat ongebruikte energie uit voeding wordt opgeslagen als buikvet. Dit wil je voorkomen. Hoe minder gestresst je bent, hoe minder cortisol je lichaam aanmaakt.

 • Een slechte levensstijl. Slaap je weinig? Dan wordt buikvet kwijtraken een stuk lastiger. Alcohol en roken worden ook gezien als factoren die buikvet verminderen moeilijker maken. Zorg dus voor een gezonde levensstijl.

 • Een genetische aanleg. Jammer genoeg kunnen we niet ontkennen dat sommige mensen er niets aan kunnen doen dat ze meer aanleg hebben om buikvet te krijgen. Het vervelende is dat je hieraan – in tegenstelling tot alle eerder genoemde punten – niets aan kunt veranderen. Toch betekent een genetische aanleg niet dat je helemaal niets kunt doen. Met een gezonde levensstijl kun je nog altijd iets doen aan je buikvet, ook al gaat het misschien wat lastiger.

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

De beste manieren om buikvet te verbranden: onze tips

Het is goed om te weten dat je niet plaatselijk vet kan verbranden. Het doen van buikspieroefeningen zorgt er niet voor dat je alleen in je buik vet verbrandt. De beste manier om snel buikvet te verbranden is ‘gewoon’

Als je wil afvallen, dan is dat een combinatie van verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat je voldoende nachtrust krijgt en stress vermijdt. Maar vaak focussen de tips bij het verminderen van buikvet zich grofweg op twee onderwerpen: voeding en beweging.

Tip 1: kijk kritisch naar je voeding

Je dieet is ontzettend belangrijk als je buikvet wil kwijtraken. We begrijpen allemaal dat je niet te veel moet eten, maar kijk bij het uitkiezen van je voedsel niet alleen naar het aantal calorieën dat ergens in zit. Een aantal tips:

 • Eet veel eiwitten. Een voordeel van eiwitten is dat ze ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Hoe langer je dat gevoel hebt, hoe minder snel je weer wat nieuws zal eten. En minder eten zorgt er natuurlijk voor dat je sneller afvalt.

 • Eet veel plantaardige en onbewerkte producten. Voedsel als fruit, groenten en ook veel graanproducten zijn niet of nauwelijks bewerkt. Je krijgt daardoor veel minder toegevoegde suikers en andere smaakstoffen binnen, wat helpt bij het kwijtraken van buikvet.

 • Eet voldoende goede vetten. Vet eten om vet kwijt te raken? Jazeker! Het eten van vetten zorgt namelijk, net als eiwitten, voor een verzadigd gevoel. Maar let er wel op dat je transvetten – de vetten die je bijvoorbeeld vindt in fastfood, koek en andere ongezonde snacks – vermijdt. Kies voor gezonde vetten, zoals de vetten in olijfolie of zaden en pitten.

 • Vermijd alcohol. We weten natuurlijk allemaal dat alcohol om verschillende redenen niet goed voor je gezondheid is. Zo is veel alcohol drinken niet goed voor je lever. Maar ook voor buikvet is alcohol niet goed. Alcohol is namelijk calorierijk, zelfs calorierijker dan suiker. Het is dan ook niet voor niets dat een buikje soms een bierbuik genoemd wordt.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Weekmenu om buikvet te verliezen

Goede voorbereiding is het halve werk. Ga aan de slag met een voedingsadvies dat je als basis gebruikt om buikvet kwijt te raken. Een persoonlijk voedingsadvies kan volledig aansluiten op je dagelijkse caloriebehoefte. Het Orangefit Voedingsadvies bevat een dagelijks eetschema maar ook variatielijsten, gezondheidstips en voedingstips om je op weg te helpen naar een fitte(re) lifestyle. Zo hoef je niet meer na te denken over wat je kan eten als je wil afvallen bij je buik.

Het is belangrijk dat je gedurende de dag voldoende binnenkrijgt, dus ook vooral de goede tussendoortjes zoals fruit, groenten, een handje nootjes, (plantaardige) yoghurt met bijvoorbeeld granola of een schepje van onze Protein of Blend ter aanvulling van de tekorten na het sporten.

Tip 2: afvallen bij je buik door beweging

Als je buikvet wil verbranden door te sporten, dan is een goede manier. Cardio werkt ook, maar krachttraining heeft een belangrijk voordeel dat cardio niet heeft. Als je doet aan krachttraining helpt dit namelijk bij het zorgen voor een goede hormoonbalans in je lichaam.

Bij afvallen speelt je hormoonhuishouding ook een rol. Met een goede hormoonhuishouding wordt het vet in je buik verbranden een stuk makkelijker. Daarom – en natuurlijk omdat je er calorieën mee verbrandt – is krachttraining een goede manier om af te vallen bij je buik te raken.

Zelfs iets simpels als wandelen kan al helpen bij het kwijtraken van buikvet. Beweging in het algemeen is natuurlijk goed om de verbranding in gang te zetten. Aangezien je met wandelen calorieën verbrandt, gaat de vetverbranding dus omhoog. Bij verhoogde vetverbranding zal je vanzelfsprekend óók afvallen bij je buik.

Hoe snel kan je buikvet verliezen?

Bij de ene persoon gaat het kwijtraken van buikvet sneller dan bij de ander. Meestal verlies je eerst vet in je gezicht, armen, borst en daarna je buik. Je buikvet weg in 2 weken is helaas niet mogelijk, maar na 4-6 weken zou je zeker een verschil moeten gaan zien!

Buikvet verbranden? Orangefit helpt je!

Onthoud: buikvet is er niet in een paar weken bijgekomen, dus het is er ook niet in een paar weken af. Was het maar zo simpel. De beste manier om buikvet te verbranden is door te focussen op de lange termijn. Trek er 2-3 maanden voor uit en focus op het aanleren van een gezonde(re) levensstijl. Zo voorkom je het jojo-effect en behaal je op de lange termijn verreweg het beste resultaat. Wij helpen je hier graag bij!

Met onze Orangefit Diet maaltijdvervanger, die Nr. 1 is getest door de Consumentenbond, kan je 0,5 tot 1kg per week afvallen. Dit is snel, maar ook nog verantwoord. Wil je persoonlijk voedingsadvies erbij? Bekijk dan eens ons Afslankpakket.

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Inspiratie

           Videos: On The Spot

           Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

          • Gringa viel in totaal 72kg af

           Lees interview
          • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

           Lees interview
          • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

           Lees interview
          • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

           Lees interview
          • Kya sport voor mentale kracht

           Lees interview
          • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

           Lees interview