Leestijd: 5 min

Onze 9 beste afvaltips

15 februari 2022|Lifestyle

Die extra kilo’s die je al een tijdje kwijt wilt, gaan er af! Dit keer pak je het nog slimmer aan en bereid je je goed voor met onze 9 beste tips om af te vallen. Zo ga jij er een gegarandeerd succes van maken.

1. Tips voor afvallen: begrijp de basis

Om te kunnen functioneren, haalt ons lichaam dagelijks energie uit wat we eten en drinken. De verhouding tussen de energie (calorieën) die we binnenkrijgen en die we verbruiken noemen we de energiebalans.

Afvallen is in de basis heel simpel: je moet minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Ofwel, een negatieve energiebalans creëren. Dat kan je op drie manieren doen:

 1. Minder calorieën binnenkrijgen door gezonder te eten
 2. Meer calorieën verbranden door meer te bewegen
 3. Combinatie: bewegen én gezond eten

Punt 1, minder eten, heeft het meeste effect. Dit is belangrijker dan meer bewegen. Wil je extra snel vooruitgang? Dan is punt 3, een combinatie van minder eten en meer bewegen voor jou de beste optie.

Lees verder: Zo werkt de energiebalans

2. Makkelijk afvallen bestaat niet

Een belangrijke tip om af te vallen is te starten met een realistische verwachting. Namelijk dat afvallen niet gemakkelijk is. Je bent niet van de één op de andere dag aangekomen en je zal die extra kilo'tjes dus ook van de één op de andere dag kwijtraken.

Bij afvallen hoort een nieuwe mindset - een nieuwe levensstijl. Geduld en lange termijn denken zullen er voor zorgen dat je blijvend resultaat behaald.

Lees ook: 6 tips om af te vallen die je niet worden verteld

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

3. Te snel afvallen is ongezond

Mensen willen graag zo snel mogelijk afvallen. Dit is begrijpelijk, maar het is zeker niet aan te raden. Te snel afvallen heeft namelijk negatieve gevolgen:

 • Het gaat meestal gepaard met extreem weinig eten. Hierdoor mis je veel belangrijke voedingsstoffen en essentiële nutriënten zoals vezels, vitamines en mineralen. 
 • Je hebt veel minder energie, wordt suf en verliest de motivatie voor de simpelste taken. 
 • Het is stressvol. Mentaal, maar ook lichamelijk. Je lichaam ervaart dit als een hongersnood en zal zich er tegen verzetten. 
 • Het is niet blijvend. Onderzoek toont aan dat de mensen die snel afvallen, ook de mensen zijn die weer het snelst aankomen. Heb dus geduld en focus op een gezondere levensstijl.

Lees verder: Gezond afvallen doe je zo

4. Te lang diëten werkt averechts

Te snel afvallen is dus niet verstandig. Maar te lang diëten is ook weer niet slim. Je lichaam zal zich dan steeds meer gaan aanpassen en op den duur gaan verzetten tegen verder gewichtsverlies. Dit heeft een verlaging van je stofwisseling tot gevolg en een verhoging van je stressniveaus.

Gemiddeld een halve tot één kilo gewichtsverlies per week is ideaal. 

5. Val niet te veel af in één keer

Wanneer je behoorlijk wat gewicht kwijt wilt raken, is het lastig om dat in één keer te doen. Een tip hoe je toch kan afvallen is om het op te delen in dieetperiodes van 2 á 3 maanden. Vervolgens las je een break in van 3 tot 6 weken en probeer je in deze periode je huidige gewicht te behouden. Zo houd je het makkelijker vol.

6. Jojo-effect voorkomen

Met het jojo-effect bedoelen we dat je afvalt en vervolgens weer aankomt. Als een jojo blijft je gewicht maar op en neer gaan. Dit werkt behoorlijk demotiverend. 

Vaak wordt het effect veroorzaakt door een plotselinge grote verandering (een crashdieet) waarbij mensen opeens extreem weinig eten. Zolang je geen blijvende verandering maakt aan je levensstijl, zul je hier helaas in blijven hangen.

Lees verder: Hoe stop je het jojo-effect?

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet
 • Inspiratie

  Videos: On The Spot

  Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

 • Gringa viel in totaal 72kg af

  Lees interview
 • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

  Lees interview
 • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

  Lees interview
 • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

  Lees interview
 • Kya sport voor mentale kracht

  Lees interview
 • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

  Lees interview