Leestijd: 3 min

Hoeveel kan je afvallen per week?

14 oktober 2022|Voeding, Lifestyle

Lekker in je vel zitten, meer uithoudingsvermogen, een strakker lijf en minder kans op ziekte. Er zijn veel redenen te bedenken waarom je zou willen afvallen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je buikje of love handles af. Maar hoeveel is mogelijk? En wat is gezond?

Hoe werkt afvallen?

Afvallen betekent minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Een calorietekort creëren dus. Dat doe je door gezonder te eten of (meer) te sporten. Of onze favoriet: allebei! 

Veel afvallers kiezen voor een extreem dieet of gaan tijdelijk veel sporten. Zodra ze op gewicht zijn, pakken ze hun oude gewoonten weer op en komen ze weer aan. Het bekende jojo-effect. Om af te vallen én op gewicht te blijven is daarom een lifestyle-verandering nodig.

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Hoeveel kan je afvallen in een week?

Mannen hebben een gemiddelde caloriebehoefte van 2.500 calorieën per dag nodig en vrouwen 2.000 calorieën. Wanneer ze dat binnenkrijgen op een dag zijn ze in balans en zullen ze niet afvallen of aankomen. Voor mannen zijn dat dus 17.500 kcal per week en voor vrouwen 14.000 calorieën. Hoe kun je dan zorgen voor een calorietekort?

1. Afvallen door minder te eten

Om één kilogram lichaamsvet te verliezen, moet je 7.500 calorieën verbranden. In theorie zou een gemiddelde man dus wekelijks maximaal 2,33 kg kunnen afvallen en een gemiddelde vrouw 1,87 kg. Voorwaarde is wel dat ze dan niets binnenkrijgen en niet meer bewegen dan gemiddeld. Je begrijpt wel dat dat natuurlijk vreselijk ongezond is.

2. Afvallen met een dieet

Extreme diëten als het Cambridge dieet starten met slechts 500 kcal per dag. Voor mannen is dat een gemiddeld tekort van 2.000 kcal en voor vrouwen 1.500 per dag. Mannen vallen met dit dieet 1,86 kg per week af en vrouwen 1,4 kg.

3. Afvallen met sport

Krachttraining is de beste manier om af te vallen. Met krachttraining verbrandt je ongeveer 630 calorieën per uur. Laten we zeggen dat je drie keer per week twee uur naar het krachthonk induikt. Dan verbrandt je dus 3.780 calorieën. Dat is iets meer dan een halve kilo per week.

Hoeveel en hoe snel afvallen is gezond?

Een te groot calorietekort is lastig vol te houden. Je loopt dan rond met honger en een futloos gevoel. Wij raden daarom aan om niet meer dan 500 calorieën onder je caloriebehoefte te blijven. Daarmee val je maximaal een halve kilo per week af. 

Lees verder: Snel én verantwoord afvallen doe je zo

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Inspiratie

           Videos: On The Spot

           Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

          • Gringa viel in totaal 72kg af

           Lees interview
          • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

           Lees interview
          • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

           Lees interview
          • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

           Lees interview
          • Kya sport voor mentale kracht

           Lees interview
          • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

           Lees interview