Leestijd: 6 min

Waarom lukt afvallen niet? Oorzaken en tips

27 oktober 2022|Voeding, Lifestyle

Je bent al een paar weken goed bezig met afvallen. Je eet gezonder en sport twee keer in de week. Maar als je op de weegschaal kijkt zie je geen verschil. Huh? In dit artikel bespreken we hoe dat komt en wat je moet doen als het niet (meer) lukt om af te vallen.

Waarom afvallen niet meer lukt

In het begin vliegen de kilo’s er af, maar na een paar maanden gaat het steeds moeizamer. Of je valt zelfs helemaal niet meer af. Waarom lukt afvallen niet meer?

Nee, je lichaam gaat niet in de zogenaamde spaarstand. Het ligt er waarschijnlijk aan dat je minder weegt. Daardoor verbrandt je lichaam ook minder calorieën. Om te blijven afvallen moet je daarom steeds je caloriebehoefte opnieuw berekenen en opnieuw een tekort creëren.

Lees verder: De weegschaal gaat niet meer omlaag. Wat nu?

Belangrijkste oorzaken waarom afvallen niet lukt

Je gaat het nu echt doen! Meer sporten en gezonder eten. Maar na een paar weken zie je nog steeds geen resultaat. Hoe kan dat toch? Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

 1. Nog te veel ongezonde voeding. Let je echt goed op wat je dagelijks binnenkrijgt? Het suikerklontje in koffie en de olie waarin je bakt zijn bijvoorbeeld dikmakertjes die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Apps als MyFitnessPal helpen je in kaart te brengen hoeveel je nu écht binnenkrijgt op een dag.
 2. Te vaak cheaten. Eén keer in de week wat ongezonds eten om het langer vol te houden. Moet kunnen toch? Tuurlijk, maar pas op dat je je regels niet verder versoepelt. Voor je het weet mag je van jezelf het hele weekend cheaten en is al je harde werk voor niks geweest.
 3. Volledige focus op sporten. Bewegen is gezond en draagt bij aan afvallen. Maar gezond eten weegt veel zwaarder. Beloon jezelf daarom niet met een ongezonde snack na een rondje hardlopen. Dan kom je ‘geen stap verder’ met afvallen.
 4. Je hongert jezelf uit. Dan gaat je lichaam je tegenwerken. Je stofwisseling wordt langzamer en je gaat spieren verbranden in plaats van vet. Daarbij krijg je last van stemmingswisselingen en heb je nul energie. Zie het afvallen dan nog maar eens vol te houden.
 5. Je eet te weinig eiwitten. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen, behoud je meer spiermassa. Ook zorgt het voor een betere verzadiging, waardoor je de verleidingen van ongezond eten makkelijker overwint.

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar
 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder