Leestijd: 4 min

Mood swings door voeding?

14 juni 2022|Voeding

Heb je soms last van een ‘kort lontje’? Zit je niet altijd even lekker in je vel? Kijk dan eens kritisch naar wat je eet. Gezonde voeding kan namelijk bijdragen aan een beter humeur. En ongezonde voeding juist aan een slechter humeur. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Hoe ontstaat een goed of slecht humeur?

Ons humeur is eigenlijk iets geks. Het is er gewoon. Soms ben je opgewekt en ondernemend en soms heb je geen zin om met iemand te praten en lig je het liefst op de bank met de gordijnen dicht. Hoe komt dat toch?

Je humeur wordt gereguleerd door neurotransmitters en hormonen (1). Dopamine, cortisol en adrenaline zijn drie bekenden: dopamine is het zogenaamde ‘gelukshormoon’ en adrenaline en cortisol zijn stresshormonen. Wanneer het lichaam veel dopamine aanmaakt, zorgt dat voor een goed humeur. Maar de aanmaak van stresshormonen zorgt juist voor het tegenovergestelde.

Wil je de aanmaak van dopamine stimuleren en stresshormonen afremmen? Goed slapen, voldoende beweging, zonlicht, leuke dingen doen, niet te veel stress en… gezond eten en drinken helpen je hierbij!

Lees ook: Wat is de invloed van stress op onze hormonen?

Net dat beetje extra

Onze hoogwaardige vitamines en mineralen zijn plantaardig, duurzaam en van de allerzuiverste kwaliteit.

Ontdek onze vitamines

Wat ongezonde voeding met je humeur doet

Waarom zijn mensen zo gek op ongezond eten? Maakt een vette hap geen stoffen vrij in je hersenen die je een goed gevoel geven?

Ongezonde voeding bevat meestal toegevoegde suikers en simpele koolhydraten. Deze geven je humeur slechts tijdelijk een boost . Daarna verslechtert het juist. Dat komt voornamelijk doordat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet en daarna weer instort (2, 3). Wanneer je je bloedsuikerspiegel op peil houdt, zul je minder last hebben van stemmingswisselingen.

Af en toe ongezond eten moet natuurlijk kunnen. Maar te vaak zal je humeur negatief beïnvloeden. Je krijgt dan namelijk niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnen.

Onze (voedings)tips voor een goed humeur!

Wat moet je dan wel doen of eten om lekker in je vel te zitten? We hebben het voor je opgedeeld in vier punten.

 1. Gezonde voeding als basis - Gevarieerd en gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam en geweest. Ook blijf je hierdoor vaak beter op gewicht, slaap je beter en heb je een betere weerstand. Wat ook weer stuk voor stuk bijdraagt aan een goed humeur!
 2. Bloedsuikerspiegel op peil houden - Eet voldoende complexe koolhydraten en eiwitten en zorg voor voldoende beweging. Dit helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat weer zorgt voor minder energiedips en stemmingswisselingen. 
 3. Vermijd fastfood en snelle suikers - Het geeft je slechts tijdelijk een goed gevoel, maar het bevat maar weinig gezonde vitamines en voedingsstoffen. Bovendien resulteert het vaak na afloop in een energiedip. 
 4. Aan het diëten? Honger jezelf niet uit! - Een hongerig gevoel heeft geen positief effect op je humeur. Bovendien kan door langdurig te weinig eten je bloedsuikerspiegel omlaag gaan. Creëer dus niet een te groot calorietekort.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

  • Fitblogs

   Speciaal voor jou

   Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

   Bekijk alle blogs
  • Tips gezonder eten

   Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

   Lees verder
  • Wat is een gezond vetpercentage?

   Lees verder
  • Stap 1

   Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

   Lees verder
  • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

   Lees verder
  • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

   Lees verder
  • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

   Lees verder
  • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

   Lees verder
  • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

   Lees verder
  • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

   Lees verder
  • 11 tips tegen honger en eetbuien

   Lees verder