Leestijd: 5 min

Wat zijn de 10 beste plantaardige eiwitbronnen?

4 januari 2022|Voeding

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

3. Hennepzaad (100 gram = 33 gram eiwitten)

Hennepzaad is een rijke bron van eiwitten en heeft daarnaast een uitstekende verhouding van essentiële omega-6 en omega-3 vetzuren.

Hennepzaad heeft alle essentiële en niet-essentiële aminozuren en is ook een goede bron van mineralen als ijzer, calcium, zink en magnesium.

Een aantal eetlepels hennepzaad toevoegen aan een smoothie of een salade is goed voor 12 gram gezonde vetten en 10 gram volwaardige eiwitten.

4. Chiazaden (100 gram = 16 gram eiwitten)

Chiazaad is een complete bron van eiwitten en essentiële omega-3 vetten. Het bevat verder een goede hoeveelheid magnesium, ijzer, calcium en kalium en zijn een rijke bron van vezels die bijdragen aan een gezonde darmwerking en een betere opname van voedingsstoffen.

Chiazaden hebben een neutrale smaak en je kunt ze gemakkelijk toevoegen aan je smoothie of je yoghurt of gebruiken als ei-vervanger in recepten.

5. Quinoa (100 gram = 14 gram eiwitten)

Quinoa is een complete eiwitbron die alle essentiële en niet-essentiële aminozuren bevat. Het valt eigenlijk onder de zaden, maar wordt vaak gebruikt als graan vanwege de vergelijkbare voedingswaarde en de bereiding ervan.

Quinoa is een goede bron complexe koolhydraten, vezels, mineralen en B-vitamines.

Een portie gekookte quinoa is goed voor zo’n 8 gram eiwitten en is uitstekend te gebruiken in salades of als vervanging van rijst bij wokgerechten.

6. Boekweit (100 gram = 9 gram eiwitten)

Boekweit is net als quinoa een “pseudo graan” dat lijkt op een graanproduct. Het bevat iets minder eiwitten dan quinoa, maar bevat ook alle essentiële aminozuren en is verder een uitstekende bron goede koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen (magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, koper, zink).

Boekweit is zeer voedzaam en licht verteerbaar. Je kunt boekweit gebruiken in een salade of een risotto en het wordt ook vaak verwerkt als (glutenvrij) meel in pannenkoeken en bakproducten.

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

7. Pompoenpitten (100 gram = 19 gram eiwitten)

Noten, pitten en zaden bevatten naast plantaardige eiwitten ook gezonde vetten en zitten verder vol andere voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Wanneer je plantaardig(er) gaat eten is het algemeen een goed idee om wat meer noten, pitten en zaden te eten.

Pompoenpitten zijn een goede manier om aan je dagelijkse eiwitten te komen. Ze bevatten alle essentiële aminozuren en zijn rijk aan antioxidanten, ijzer, zink, magnesium en veel andere voedingsstoffen.

Zelf geroosterde pompoenpitten zijn ideaal als snack of tussendoortje en ook lekker en gemakkelijk toe te voegen aan muesli, (soja-) yoghurt, pasta’s en salades.

Een paar eetlepels pompoenpitten is goed voor 7 gram plantaardige eiwitten.

8. Edelgist (100 gram = 50 gram eiwitten)

Edelgist is gedeactiveerd gist dat vaak verkocht wordt als poeder of vlokken en is verkrijgbaar in de meeste natuurwinkels. Het is een complete bron van eiwit en bevat daarbij ook heel veel B-vitamines (B1, B2, B3, B6) en foliumzuur. Ook wordt er soms vitamine B12 aan toegevoegd, een belangrijke vitamine voor als je helemaal plantaardig eet.

Edelgist heeft een noot- kaasachtige smaak en wordt daarom vaak gebruikt in hartige gerechten en kaasvervangers. Edelgist bevat echter veel minder vet en calorieën dan vette kazen en sauzen.

Zo voeg je snel en eenvoudig wel extra eiwitten toe aan een gerecht maar bespaar je op de calorieën.

9. Sojabonen (100 gram = 36 gram eiwitten)

Soja is een gezonde complete bron van eiwitten dat qua samenstelling vergelijkbaar is met dierlijke eiwitbronnen en daarom een uitstekende vervanging is voor vlees en andere dierlijke producten.

Soja wordt veel gegeten in Aziatische landen (tofu, tempé, miso) en tegenwoordig worden sojabonen verwerkt in voedingsmiddelen als sojayoghurt/-kwark, sojamelk en vleesvervangers en vegetarische producten.

10. Linzen (100 gram = 26 gram eiwitten)

Linzen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten.

Linzen en andere peulvruchten (kidneybonen, zwarte bonen, kikkererwten, etc.) zijn vetarm en vrij van cholesterol en een geweldige bron van vezels, B-vitamines en belangrijke mineralen als ijzer, kalium en foliumzuur.

Ze zijn eenvoudig om klaar te maken en gemakkelijk toe te voegen aan soepen, salades, chili’s en curry gerechten.

Peulvruchten bevatten over het algemeen iets minder essentiële aminozuren dan dierlijke producten (uitzonderingen zijn gele split-erwten en sojabonen), maar wanneer je ook regelmatig volle granen (haver, bruine rijst en tarwe (-producten)) eet, dan krijgt je lichaam gewoon alle benodigde aminozuren binnen.

Je hoeft deze niet per se te combineren, maar een aantal goede combinaties van peulvruchten met een graan zijn o.a.: een linzencurry met rijst, een volkoren pita met hummus of volkorenbrood met pindakaas.

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

  • Inspiratie

   Videos: On The Spot

   Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

  • Gringa viel in totaal 72kg af

   Lees interview
  • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

   Lees interview
  • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

   Lees interview
  • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

   Lees interview
  • Kya sport voor mentale kracht

   Lees interview
  • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

   Lees interview