Leestijd: 4 min

Dit is de snelste manier om 5 kilo af te vallen

13 april 2024|Lifestyle, Voeding

Je wilt 5 kilo afvallen, en het liefst vandaag nog. Allereerst een reality-check: heel snel veel afvallen werkt op den duur niet. Blijf weg bij crashdiëten en pak het gelijk goed aan: met deze tips val je wél 5 kilo af, zonder dat het er net zo hard weer bij komt.

Snel 5 kilo afvallen bestaat niet: stel je verwachting bij

We hate to break it to you, maar: 5 kilo afvallen per week is géén goed tempo. Sterker nog: het is niet gezond om zo snel gewicht te verliezen. Je krijgt er lichamelijk en mentaal stress van. Door drastisch calorieën te minderen, mis je essentiële voedingsstoffen en nutriënten. Bovendien verlies je sneller spiermassa en kom je gewoon weer aan als je stopt met diëten. Onderzoek toont aan dat de mensen die snel afvallen, ook weer het snelst aankomen. 

Onze tip is dan ook: stel je verwachtingen bij. Bij 5 kilo afvallen hoort een nieuwe mindset; een nieuwe levensstijl. Met een dosis geduld en langetermijndenken behaal je blijvend resultaat.

Lees meer over snel afvallen

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Hoe lang duurt het om 5 kg af te vallen?

5 kilo afvallen doe je niet even in 1 week, en ook niet in 2 weken, 3 weken of een maand. Als je verantwoord en blijvend wil afslanken, dan moet je op 10 weken rekenen om dit doel te behalen. Dat zit zo: wij raden aan om te mikken op een halve kilo per week. Dat betekent dat je per dag zo’n 500 calorieën minder binnen moet krijgen dan je nodig hebt. Je hebt dus een calorietekort nodig van 500 calorieën. Zo bereken je je caloriebehoefte.

Val niet te veel af in één keer

Wil je behoorlijk wat gewicht kwijt raken, dan is het lastig om dat in één keer te doen. Tip van Flip: deel het afvallen op in dieetperiodes van 2 à 3 maanden. Vervolgens las je een pauze in van 3 tot 6 weken en probeer je in deze periode je huidige gewicht te behouden. Zo hou je 5 kilo afvallen makkelijker vol.

Is 5 kilo afvallen zichtbaar? 

Of je 5 kilo afvallen aan je lichaam ziet, hangt ervan af hoeveel je oorspronkelijk woog en ook op welke plaatsen jij je vet opslaat. Heb je veel overgewicht, dan is 5 kilo daar in verhouding maar een relatief klein gedeelte van en zal het minder opvallen. Heb je maar een klein beetje vet, dan kan die 5 kilo best een verschil maken.

De meeste mensen willen het liefst minder buikvet, maar helaas werkt je lichaam net even anders. Het is goed om te weten dat het niet mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden. De beste manier om je buikje kwijt te raken, is ‘gewoon’ afvallen. Zodra je lichaam vet gaat verbranden, verlies je ook automatisch buikvet. Waar val je als eerste af? Meestal verlies je eerst vet in je gezicht, armen, borst(en) en daarna is je buik aan de beurt. Na 4 tot 6 weken zou je verschil moeten zien.

Blijvend 5 kilo afvallen? Dit zijn onze tips

1. Wees realistisch. Ben je ervan bewust hoe lang het duurt om gezond 5 kilo af te vallen, en stel je verwachtingen en doelen daarnaar bij.

2. Wees kritisch op afvalshakes. De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de beste maaltijdvervangers in Nederland. Het merendeel van de shakes bevat te veel suiker, te weinig eiwitten en te weinig vezels. Afvalshakes van merken als WeightCare en Kruidvat beloven een slanke taille, maar zijn stiekem enorme dikmakers.

On the go maaltijdreep

Smaak, nutriënten, gemak: op alle fronten is deze maaltijdreep een winnaar. Een complete maaltijdreep die je uren zoet houdt.

Bestel Diet Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Fitblogs

           Speciaal voor jou

           Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

           Bekijk alle blogs
          • Tips gezonder eten

           Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

           Lees verder
          • Wat is een gezond vetpercentage?

           Lees verder
          • Stap 1

           Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

           Lees verder
          • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

           Lees verder
          • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

           Lees verder
          • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

           Lees verder
          • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

           Lees verder
          • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

           Lees verder
          • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

           Lees verder
          • 11 tips tegen honger en eetbuien

           Lees verder