Afvallen met (groene) smoothies: werkt het?

24 februari 2022|Voeding|Leestijd: 4 min

Groene smoothies zijn razend populair. Maar kan je er ook mee afvallen? En welke smoothies moet je dan drinken? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Kan je afvallen met smoothies?

Ja en nee. Door smoothies te drinken en verder niets aan je lifestyle te veranderen, zal je niet afvallen. Afvallen draait namelijk om het creëren van een calorietekort. Daarmee bedoelen we dat je meer calorieën verbrandt, dan dat je binnenkrijgt. 

Je kan bijvoorbeeld meer sporten, zodat je meer verbrandt. Of gezonder eten, zodat je minder binnenkrijgt. Of onze favoriet: een combinatie van beiden. Daarbij kunnen gezonde smoothies een fijne ondersteuning bieden.

Lees ook: Dit zijn de 4 basisregels van gezond afvallen

Smoothies to the rescue!

Tijdens het afvallen is het verstandig om extra gezond te eten. Een calorietekort gaat namelijk snel gepaard met een tekort aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Om gezond en energiek te blijven, wil je dat tekort zo klein mogelijk maken. Dan hou je het afvallen ook beter vol. Gezonde smoothies zijn een lekkere manier om tekorten aan te vullen en te zorgen dat je voldoende gezonde stoffen binnenkrijgt.

Wat zijn gezonde smoothies?

Een gezonde smoothie bevat zoveel mogelijk gezonde ingrediënten. Zoals fruit, water, zaden, granen en kruiden. En dus geen ijs, melk, yoghurt of andere calorierijke dikmakertjes. Om je smoothie extra gezond te maken voeg je ook (groene) groenten toe om zo een groene smoothie te maken.

Tips voor een gezonde smoothie

  • Voeg groene bladgroenten toe aan je smoothie. Naast vezels leveren groene groenten veel vitamines en mineralen.
  • Doe zuinig aan met fruit. Wanneer je drie kiwi’s, twee bananen en een hand aardbeien in je smoothie gooit, krijg je veel suiker binnen. 
  • Maar laat het niet helemaal achterwegen. De zoete smaak overheerst dan, waardoor je de bladgroenten minder proeft. Een tip is om fruit te kiezen dat niet teveel suiker bevat.
  • Maak gebruik van kruiden. Kruiden maken je smoothies smakelijker en gezonder door de antioxidanten die er in zitten. Denk bijvoorbeeld aan kurkuma, munt, citroenmelisse, peterselie en dille.
  • Geen melk maar kraanwater. De andere ingrediënten geven toch al genoeg smaak. 
  • Gooi fruit met schil en al in je smoothie. Daar zitten de meeste vitamines in. Het kroontje van een aardbei mag er ook gewoon in. 
  • Drink rustig. Of maak een smoothie bowl en eet hem langzaam op. Dan hou je langer een vol gevoel.

Voorbeelden van gezonde smoothies voor afvallen

Benieuwd naar voorbeelden? Check dan onze recepten-pagina. Daar staan ruim 50 smoothies op! Hieronder delen we alvast links naar enkele van onze healthy favourites.

Nóg completer met eiwitten en greens

Smoothies bevatten veel voedingsstoffen, maar meestal niet zoveel eiwitten. Terwijl eiwitten juist zo belangrijk zijn tijdens het afslanken. Je verbrandt namelijk niet alleen vet, maar ook spieren. Eiwitten dragen bij aan het behoud van spiermassa. Om die reden voegen verantwoorde afvallers een schepje vegan proteïne aan hun smoothie toe. 

Daarnaast zien we dat steeds meer mensen green juice bestellen om gezonder af te vallen. Met één schepje Greens voeg je 24 verschillende soorten groenten en fruit aan je smoothie toe. Daarmee zit je gelijk op 30% van je dagelijkse vitaminebehoefte!

Kan ik al mijn maaltijden vervangen door smoothies?

Gevarieerd eten is een belangrijk onderdeel van gezond afvallen. Wanneer je alle maaltijden vervangt door smoothies, kom je gegarandeerd belangrijke voedingsstoffen tekort. Je loopt rond met honger en een futloos gevoel, waardoor je het afvallen niet volhoudt. Ons advies is daarom niet om elke maaltijd te vervangen door een smoothie. Je zou bijvoorbeeld wel je ontbijt kunnen vervangen door een groene smoothie of smoothie bowl. Dan start je de dag meteen goed!

Om je ideale gewicht te bereiken is blijvende verandering nodig. Gezond eten en sporten moet echt je levensstijl worden. Hulp nodig? Bestel het Afslankpakket en ontvang gratis voedingsadvies op maat en veel tips over gezonde voeding en een gezonde levensstijl.