Leestijd: 3 min

Top 10 fruitsoorten met weinig suiker

5 augustus 2021|Voeding

Fruit is heerlijk! En het is gezond. Maar je kan er ook snel teveel van eten. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten best veel suiker. Ondanks dat het natuurlijke suikers zijn, krijg je toch snel meer suiker binnen dan je misschien zou willen. Hieronder hebben we daarom een top 10 gemaakt van fruitsoorten die de minste suiker bevatten. Lekker als tussendoortje of voor je smoothies en smoothie bowls!

Fruit met weinig suiker

Het Diabetes Fonds heeft een onderzoek gedaan naar suikers in fruit (1). Van de bekende fruitsoorten hebben ze het aantal gram suiker per portie op een rij gezet. Wij hebben deze gegevens vervolgens vertaald naar gram suiker per 100 gram. Dat levert onderstaande top 10 op.

10. Perzik

Wie kent hem niet? Perziken bevatten 7,9 gram suiker per 100 gram en zijn in elke supermarkt te koop. Eén perzik is al snel 100 gram en is dus ideaal om als portie fruit te eten op een dag. 

9. Papaja

Papaja is een wat exotischere vrucht, ook al worden ze tegenwoordig ook in Nederlandse kassen gekweekt. Papaja bevat 7,8 gram suiker per 100 gram en hebben een zoete meloenachtige smaak.

8. Sinaasappel

In een sinaasappel zit 7,7 suiker per 100 gram. Het meest gezond is om sinaasappels in partjes te eten en niet als sapje. Dan krijg je veel meer vezels binnen!

7. Pruim

Verse pruimen bevatten 7,3 gram suiker per 100 gram. Je kan ze met schil opeten, dus handig voor onderweg. Verwijder wel eerst even de pit en het steeltje 😉

6. Grapefruit

Deze variant op de sinaasappel bevat 6,7 gram suiker per 100 gram en veel vezels. Zoals alle citrusvruchten is de smaak van het vruchtvlees zuur, maar zijn de velletjes vooral bitter. 

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

5. Nectarine

Nectarines bevatten 6,6 gram suiker per 100 gram. De zoete smaak is te vergelijken met die van een perzik. En ook qua uiterlijk hebben ze er veel van weg.

4. Passievrucht

Passievrucht heeft een sterke friszoete smaak en bevat 6 gram suiker per 100 gram. Je kan hem door midden snijden en uitlepelen, maar het is ook lekker om passievrucht te combineren met yoghurt of smoothie bowls.

3. Aardbeien

Veel mensen denken dat aardbeien veel suiker bevatten. Maar dat is onterecht! Aardbeien bevatten slechts 5,1 gram suiker per 100 gram. En wist je dat je het kroosje ook op kan eten? Het smaakt een beetje naar spinazie en zou volgens voedingsdeskundigen zelfs gezondheidsvoordelen opleveren (3, 4).

2. Frambozen

Nog zo’n fruitsoort met een heerlijke smaak terwijl er helemaal niet zo veel suikers in zitten. Frambozen bevatten namelijk maar 4,5 gram suiker per 100 gram. Lekker om uit de hand te eten, door je yoghurt te doen of als topping te gebruiken voor je smoothie bowl.

1. Cranberries

Verse cranberries bevatten maar 3,4 gram suiker per 100 gram. De smaak is een beetje zuur, waardoor de meeste mensen het niet lekker vinden om ze rauw te eten. Lekkerder is om ze te verwerken als saus, gelei of vulling. Maar ook door de yoghurt of in smoothies kunnen ze een lekker effect geven als je ze combineert met een wat zoetere fruitsoort, zoals banaan of aardbeien.

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Inspiratie

           Videos: On The Spot

           Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

          • Gringa viel in totaal 72kg af

           Lees interview
          • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

           Lees interview
          • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

           Lees interview
          • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

           Lees interview
          • Kya sport voor mentale kracht

           Lees interview
          • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

           Lees interview