Leestijd: 4 min

Groene smoothies zijn nóg gezonder dan je dacht

10 september 2021|Voeding

Bij Orangefit zijn we gek op groene smoothies. Ideaal om dagelijks meer groenten en fruit binnen te krijgen en ook nog eens verdraaid lekker. Zelfs kinderen zijn er dol op! Maar wist je dat smoothies ook de opname van voedingsstoffen verbeteren? Ja, je leest het goed! In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Kauwen vs blenden

Goed kauwen is altijd belangrijk. Om voedsel te kunnen verteren en voedingsstoffen te absorberen, help je je lichaam door het eerst zo klein mogelijk te maken. Sommige stoffen, zoals carotenoïde fytonutriënten (bètacaroteen, lycopeen, etc.), zitten opgesloten in de celwanden van groenten en fruit (1). Alleen door goed te kauwen komen ze vrij en kunnen ze door het lichaam opgenomen worden tijdens de spijsvertering (2).

Maar een blender kan veel beter ‘kauwen’ (3). Een blender maakt voedsel nog vele malen kleiner dan dat wij mensen kunnen. Door een smoothie te maken, zal je daarom veel meer voedingsstoffen binnen krijgen dan wanneer je het gewoon opeet!

Waarom is dat belangrijk?

Met groene smoothies krijg je niet alleen meer groenten en fruit binnen, maar ook nog eens meer voedingsstoffen per portie

Neem bijvoorbeeld foliumzuur, een extra belangrijke stof voor zwangere vrouwen (4). Als je 100 gram spinazie eet, krijg je uiteindelijk twee keer minder foliumzuur binnen dan wanneer je het eerst in kleine stukjes snijdt en vervolgens opeet (5). En wanneer je het helemaal fijnmaalt in de blender zal je lichaam nóg meer foliumzuur op kunnen nemen.

Natuurlijk heeft kauwen ook andere gezondheidsvoordelen. Onderzoek linkt kauwen bijvoorbeeld onder andere aan verminderde stress- en angstgerelateerde klachten (6). We stellen daarom niet voor om vanaf nu al je maaltijden door de blender te gooien, maar voor een vitamineboost is een smoothie zeker aan te raden. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om wat je eet, maar wat je lichaam absorbeert.

Green juice op z'n best

Je dagelijkse vitaminebehoefte halen is geen uitdaging meer. Met onze green juice krijg je 24 verschillende soorten groenten en fruit binnen.

Ontdek de Greens

Spijsvertering

Smoothies zijn super gezond, vooral als je er groenten (en eiwitten) aan toevoegt. Toch zijn er soms nog mensen die zeggen dat smoothies niet gezond zijn. “Je moet toch eerst kauwen om je spijsvertering op gang te brengen?”. En inderdaad, kauwen is meestal de eerste stap in de spijsvertering. Maar wees niet bang, ook bij het drinken van een smoothie word je spijsvertering gewoon op gang gebracht. Je maakt het je lichaam alleen een stuk makkelijker, omdat alle ingrediënten al gemalen zijn. Zo kan je darmstelsel zich concentreren op de opname van voedingsstoffen en niet op het afbreken van voedsel.

Vind je toch dat kauwen erbij hoort? Neem dan gewoon een handje nootjes bij! Of maak een lekkere smoothiebowl en eet het op met een lepel. 

Maar let op…

Het is de bedoeling dat je 'whole foods' gebruikt. Dus groenten en fruit in hun oorspronkelijk vorm. Een appel ga je liever niet eerst schillen en een aardbei mag er met kroon en al in. Een juice is namelijk minder gezond dan een smoothie. Bij een juice drink je alleen het sap en verlies je belangrijke vezels, mineralen en vitaminen. Dan wordt het wél een suikerrijke caloriebom (7).

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

  • Fitblogs

   Speciaal voor jou

   Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

   Bekijk alle blogs
  • Tips gezonder eten

   Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

   Lees verder
  • Wat is een gezond vetpercentage?

   Lees verder
  • Stap 1

   Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

   Lees verder
  • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

   Lees verder
  • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

   Lees verder
  • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

   Lees verder
  • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

   Lees verder
  • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

   Lees verder
  • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

   Lees verder
  • 11 tips tegen honger en eetbuien

   Lees verder