Afvallen met eiwitshakes

3 januari 2020|Voeding|Leestijd: 3 min

Er wordt nog al eens beweerd dat je kunt afvallen met het drinken van eiwitshakes. Het nemen van een eiwitshake zou bijvoorbeeld je stofwisseling verhogen en zorgen voor een betere vetverbranding.

Maar is dit ook zo? Kun je daadwerkelijk afvallen met eiwitshakes en hoe doe je dat dan?

In dit artikel geven we een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je wilt afvallen en hoe het nemen van een eiwitshake kan helpen als je wilt afslanken.

Eiwitten en spierbehoud

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam en met name onze spieren bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten en gebruiken veel energie. Het is dan ook belangrijk om zo veel mogelijk spiermassa te behouden en ook het verlies van spiermassa op latere leeftijd tegen te gaan.

Wanneer je wilt afvallen dan is het verstandig om dagelijks voldoende eiwitten te eten. Dit doe je om te voorkomen dat je lichaam je spieren af gaat breken om aan energie te komen.

Als je daarnaast ook nog aan krachttraining doet, kun je ervoor zorgen dat je lichaam  spiermassa opbouwt en zo meer vet verbrand en dus gemakkelijker afvalt.

Eiwitten en afvallen

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het drinken van een eiwitshake er voor gaat zorgen dat ze afvallen. Om af te vallen draait het echter altijd om een negatieve energiebalans, waarbij je lichaam dagelijks minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt.

Als je aan het eind van de dag nog steeds evenveel calorieën binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft dan zal je niet afvallen en zal het toevoegen van een eiwitshake je niet gaan helpen en ervoor zorgen dat je automatisch meer vet verbrand.

Eiwitshakes kunnen je echter wel helpen om afvallen. Een eiwitshake bevat namelijk zo'n 100 kcal, terwijl je met een gemiddeld ontbijt, lunch of tussendoortje al snel zo’n 250 tot wel 500 kcal binnen krijgt.

Eiwitten zorgen ook bij veel mensen vaak voor een goede verzadiging. Dit kan je hongergevoel verminderen en voorkomen dat je sneller trek krijgt in eten. Ook verbrand je dagelijks meer calorieën door het eten van meer eiwitten, omdat het je lichaam meer energie kost om eiwitten te verbranden.

Vervang je dus één van deze maaltijden door een eiwitshake, dan is dit een eenvoudige manier om verzadigd te zijn en toch je dagelijkse calorie inname te beperken.

Is een eiwitshake een goede maaltijdvervanger?

Het is belangrijk dat je het grootste gedeelte van je eiwitten zoveel mogelijk haalt uit ‘echte voeding’. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk niet alleen eiwitten, maar ook heel veel andere voedingsstoffen.

Vervang je een hele maaltijd door een eiwitshake, dan krijg je weliswaar heel snel minder calorieën binnen, maar je loopt ook het risico op een tekort aan andere nutriënten zoals vitamines, mineralen en vezels.

Wil je toch een hele maaltijd vervangen? Hou het dan bij één of twee shakes per dag en doe dit niet langer dan een aantal weken achter elkaar.

Tip: voeg wat fruit, noten, zaden en/of groenten toe aan je shake, zodat je een zeer complete smoothie hebt met eiwitten, koolhydraten, vetten (avocado), vezels, vitamines en mineralen!

Conclusie

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij gewichtsverlies en is vaak de reden dat veel mensen eiwitshakes nemen als ze willen afvallen.

Of je afvalt of niet heeft in de eerste plaats te maken met  je dagelijkse calorie-inname en het creëren van een negatieve energiebalans en eiwitshakes zijn dan ook geen magisch middel of noodzakelijk om af te vallen.

Een eiwitshake kan daarentegen wel helpen om op een gezonde manier af te slanken. Het bevat namelijk veel eiwitten, helpt bij verzadiging en levert in vergelijking met de gemiddelde maaltijd of tussendoortje veel minder calorieën.

Het drinken van een eiwitshake is dus een lekkere en gemakkelijke manier om je te helpen tijdens het afvallen!