Zo kom je gezond én lekker de feestdagen door

22 december 2020|Lifestyle|Leestijd: 4 min

De feestdagen zijn aangebroken! Het is weer tijd voor kerstkransjes, uitbundige diners, oliebollen champagne en wijn. Allemaal erg lekker natuurlijk, maar helaas niet zo gezond. Dat mag trouwens best hoor tijdens de feestdagen.

Wil je er toch een beetje op letten en gezond én lekker de feestdagen doorkomen? Wij helpen je!

Gezond(er) eten en drinken

Wat meer snoepen en wat uitgebreider tafelen hoort nu eenmaal bij de feestdagen. Geniet ervan, het zijn maar een paar dagen per jaar! Maar om het niet te erg uit de hand te laten lopen, zetten we een paar tips voor je op een rij.

 • Gezond wanneer het kan - Bij gezellige dagen hoort nu eenmaal wat ongezonder eten en drinken. Maar heb je een dagje niks te doen? Eet dan juist een extra gezonde avondmaaltijd. Ga daarnaast voor een gezond ontbijt, lunch en gezonde tussendoortjes.
 • Begin met gezonde snacks - Staat de tafel vol met verschillende lekkere gerechten? Begin dan met wat groente, fruit of een salade. Je hebt dan sneller een vol gevoel en zal minder van de ongezonde opties nemen.
 • Eet langzaam - Het duurt tien tot dertig minuten voordat we een verzadigd gevoel hebben. Door deze vertraging hebben we soms de neiging om meer te eten dan goed voor ons is. Doe dus rustig aan en wacht even voordat je nog een keer opschept.
 • Kleine schaaltjes - Een bakje met lekkernijen gaat altijd op. En hoe meer er in zit, hoe sneller het gaat. Vind je het leuk om wat lekkers op tafel te zetten? Kies dan voor kleine schaaltjes en bakjes.
 • Drink meer water - Het drinken van water geeft een voller gevoel, terwijl er geen calorieën in zitten. Drink je alcohol, dan is het bovendien verstandig om te blijven hydrateren. Zo verlicht je een kater de volgende ochtend. Win-win!
 • Geen restjes - Organiseer je een kerstdiner bij jou thuis? Weggooien is zonde, dus geef je de restjes mee aan je gasten wanneer zij vertrekken. Zo kan je de volgende dag gewoon weer een nieuwe gezonde en voedzame maaltijd bereiden.
 • Pas op met sausjes - Dit zijn vaak de echte dikmakers!
 • Samen koken - Eet je met een groep? Spreek af om allemaal een gang te maken. Zelf kies je natuurlijk stiekem voor een gezond gerecht.

Gezonde feestrecepten

Het is altijd leuk om je gasten wat lekkers aan te bieden tijdens de feestdagen. En nóg leuker is als je het zelf gebakken hebt. 

Wat dacht je van deze gezonde snacks en gerechtjes?

Blijf in beweging!

Van stevig sporten komt meestal niet zoveel terecht tijdens de feestdagen. Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je snel je spieren verliest. Je kan best een korte pauze nemen en de training daarna gewoon weer oppakken. 

Bewegen is natuurlijk wel goed voor je en het is verstandig om dit ook tijdens de feestdagen gewoon te blijven doen. Zo doe je dat:

 • Begin de dag met een rondje hardlopen - Zo heb je al wat beweging gehad en begin je de dag met een goed gevoel!
 • Winterwandeling - Maak een gezellige wandeling. Kijk samen naar de gezellige kerstversieringen terwijl je een frisse neus haalt en wat kilometers maakt.
 • Sneeuw en ijs - Is het écht ouderwets winters weer? Schaatsen en sneeuwballen gooien zijn prima workouts. En nog leuk ook! 
 • Warme winter - Of is het juist een nieuwerwetse warme winter? Ga dan voor kubben of jeu de boules.
 • Lopen en fietsen - Ga je op bezoek bij familie of vrienden? Als de afstand het toelaat, kies dan voor de fiets of benenwagen. 

Let it go

De feestdagen zijn slechts enkele dagen per jaar. Je zoekt de mensen op waar je het meest om geeft en maakt er samen een gezellige tijd. Geniet dus ook van deze tijd en laat de touwtjes een beetje vieren. De rest van het jaar kan je weer je gezonde levensstijl aanhouden!