De 8 grootste foodtrends van 2020

6 januari 2020|Voeding|Leestijd: 5 min

Het afgelopen jaar waren er weer een aantal interessante foodtrends. De trend die het sterkst zichtbaar was, was de enorme toename in populairiteit voor plantaardiger eten. De verwachting voor 2020 is dat deze trend sterk door zal zetten. 

Verder gaan we in 2020 ook gezonder snoepen. En hetzelfde geldt voor 'drinken'. 2020 zal namelijk het jaar worden dat alcoholvrije dranken flink terrein gaan winnen.

Gaan we populaire foodtrends van 2019 ook terugzien in 2020? Ja zeker! Een trend waarvan wordt verwacht dat die ook dit jaar weer sterk zal toenemen is het bewust omgaan met voedselverspilling.

Times are changing. Je ziet het overal om je heen. Lees hieronder met ons mee om te zien wat je dit jaar nog meer kunt verwachten!

1. Voedselverspilling blijft in de top

Al jarenlang overheerst de trend rondom voedselverspilling. In 2019 zijn we in Nederland al een stuk vooruitgegaan op het gebied van voedselverspilling. Volgens Milieu Centraal gooiden we in 2018 gemiddeld 40 kilo aan food per persoon weg. In 2019 is dit aantal gezakt naar 34 kilo.

In 2020 zal het aantal kilo's dat we weg gooien nog verder omlaag gaan. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en gaan we minder supersized porties zien.

Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan, zoals Too Good To Go. Too Good To Go is een app die je kunt downloaden waar eetlocaties het voedsel dat ze anders zouden weggooien, tegen een lagere prijs kunnen aanbieden, meestal aan het einde van de dag.

2. Smeren maar!

Voor een land als Nederland waarin pindakaas, smeerkaas en smeerworst ‘klassiekers’ zijn, komt de ‘spread’-trend die we in 2020 kunnen verwachten natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.

In 2020 gaan we zo ongeveer van alles smeren. Vooral plantaardige spreads gemaakt van kikkererwten, macadamianoten en watermeloenzaden zul je terugzien. 

3. Gezonder snacken

Voldoende en gezond eten heeft een groot effect op hoe we ons voelen. Je fit voelen draagt ook bij aan meer productiviteit op de werkvloer of tijdens het runnen van een gezin.

Daarom zien we een trend van meerdere korte pauzemomenten per dag. Tijdens deze pauzemomenten nemen we vaak een hapje en een drankje. Waar het eerst niet zoveel uitmaakte wat dit precies inhield, gaan we in 2020 een sterke toename zien in de vraag naar gezondere snacks.

In plaats van een ongezond tussendoortje zullen we eerder neigen naar ongezouten noten, fruit, gezonde repen, shakes, snoeptomaatjes, crackers met hummus en zoute popcorn. 

4. Alcoholvrije dranken

Alcoholvrije drankjes zoals wijn, bier en mocktails blijven ook in 2020 winnen aan populariteit. Dit komt met name door het vergroten en verbeteren van het aanbod en omdat alcoholvrije dranken doorgaans minder calorieën bevatten. Ook de smaak van sterke dranken wordt steeds beter benaderd met behulp van kruiden en specerijen.

Een ander opkomend alternatief dat naar verwachting in 2020 populair zal worden, is kombucha, een gefermenteerde thee met als basis de kombucha-zwam.

We hoorden je denken "Wát is een mocktail?", een mocktail is een alcoholvrije cocktail en wordt bereid uit frisdranken, vruchtensappen, fruit, siropen en andere alcoholvrije ingrediënten ;-) 

5. Where do you get your proteins from?

Erwten! Doordat steeds meer mensen bewuster gaan eten en hun eiwitten liever niet uit dierlijke producten meer willen halen, stijgt de populariteit van vleesvervangers en andere alternatieve, zoals plantaardige proteïne poeders, in 2020 tot een nieuw hoogtepunt.

Dit brengt ook uitdagingen met zich mee, want het hoofdingrediënt van vleesvervangers is erwten-eiwit. Erwten-eiwit wordt schaarser en is hierdoor steeds moeilijker te verkrijgen.

In Nederland waren we met Orangefit 4,5 jaar geleden de eerste die volledig ging voor erwten-eiwit in onze plantaardige eiwitshakes en maaltijdshakes. Hierdoor hebben we als 'early adaptor' kunnen profiteren van een voorsprong en hoef je je geen zorgen te maken of we straks nog wel genoeg erwten-eiwit voor onze producten hebben.

6. Thuiskoken met verspakketten

De trendlijsten voorspellen ook dat we in 2020 thuis gezondere keuzes maken. Omdat we steeds vaker een snelle maar gezonde hap op tafel willen hebben staan wordt er verwacht dat de verspakketten snel aan terrein zullen gaan winnen.

Een verspakket is een samengesteld pakket met daarin verse ingrediënten voor een snelle en gezonde maaltijd voor 1, 2 of 4 personen. Dankzij het verspakket maak je in een handomdraai een lekker gerecht als lasagne, curry of Marrokaanse couscous.

7. Plantaardige kaas en zuivel

Er is steeds meer aandacht voor en aanbod van plantaardige eiwitten. Alternatieven voor dierlijke eiwitten. Tot nu toe werden er vooral veel vleesvervangers geïntroduceerd, maar nu komt volgens trendwatchers de focus op plantaardige kaas en zuivel als vervanging van dierlijke kaas, yoghurt, melk en kwark.

Volgens de trendwatchers speelt de CO₂-footprint een belangrijke rol bij de toenemende interesse in plantaardige kaas en zuivel. Koemelkkaas heeft de grootste CO₂-footprint direct na rundvlees. De CO₂-impact van kaas is groter dan die van kippenvlees.

Veel plantaardige kaas is er nog niet. Het blijkt namelijk lastig om de smaak en structuur van dierlijke kaas te evenaren zonder dierlijke grondstoffen. Steeds meer start-ups experimenteren met bacterie- en schimmelculturen op plantaardig vet en eiwitmengsels zoals cashewnotenmelk en aardappeleiwit.

Ondanks toenemende interesse, blijkt het maken van een goede plantaardige kaas tot nu toe nog erg lastig. 

Het vervangen van koemelk is de afgelopen jaren al erg populair geworden en naar verwachting zal deze trend zich dit jaar sterk gaan uitbreiden naar andere zuivelproducten zoals yoghurt, ijs en kwarken.

8. Koolhydraten worden weer omarmd

Bij Orangefit zijn we geen fan van het keto-dieet en het koolhydraatarme dieet en zijn daarom blij om te zien dat we deze diëten in 2020 minder zullen gaan tegenkomen.

Koolhydraten zijn erg belangrijk voor je energie en de juiste koolhydraatbronnen zoals (zoete) aardappels, fruit en granen bevatten een berg aan gezonde vitamines, mineralen en vezels.

Conclusie

In 2020 zal de vraag naar plantaardige producten sterk toe blijven nemen, willen we gezonder gaan snacken en proberen we nog minder voedsel te verspillen.

Alcoholvrije drankjes zullen dit jaar écht geaccepteerd gaan worden en omdat we thuis snel maar gezond willen eten, zal er steeds meer gekookt gaan worden met verspakketten.

Ook zien we dat in 2020 koolhydraatarme diëten minder populair worden, gaan we hard opzoek naar lekkerdere kaasvervangers en smeren we er in 2020 plantaardig op los!