7 redenen om meer plantaardig te eten

8 maart 2021|Voeding|Leestijd: 3 min

Plantaardig eten wordt elk jaar populairder. Vlees, vis en zuivel laat je wat vaker staan en je eet juist meer groenten, fruit, noten, granen en zaden. Waarom? Omdat dit veel bijzondere voordelen oplevert! We delen de zeven belangrijkste.

1. Beter voor het milieu

Een plantaardig dieet is niet alleen goed voor je gezondheid, maar helpt ook het milieu. De vee-industrie is namelijk een van de grootste veroorzakers van vervuiling. 

Wereldwijd is het verantwoordelijk voor maar liefst 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen (6). In Nederland draagt de veehouderij bij voor zo’n 12% van de uitstoot van broeikasgassen en 65% van de in Nederland geproduceerde neerslag van stikstof.

2. Beter voor dierenwelzijn

Door plantaardig te eten, help je actief mee om dierenleed tegen te gaan. Het is een simpel vraag-en-aanbod systeem: door jouw keuze om alleen nog maar planten te eten, hoeft er minder eetklare vlees en vis geproduceerd te worden. Wanneer veel mensen dit doen, zullen er uiteindelijk minder dieren de dupe worden van de eetgewoonten van de mens.

3. Je krijgt meer voedingsstoffen binnen

Onderzoek toont aan dat plantaardige producten rijker zijn aan magnesium, foliumzuur en vitamine A, C en E (1). Je lichaam krijgt dus een extra boost aan vitaminen en mineralen als je vaker plantaardig eet.

Een argument wat je vaak hoort bij het volledig overgaan naar plantaardig eten, is dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan opbouwen. Het is inderdaad een aandachtspuntje, maar kan gelukkig gemakkelijk voorkomen worden. Met een plantaardig dieet kan je dus gewoon alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt.

Belangrijk om te onthouden: ook als je geen volledig plantaardig voedingspatroon volgt is er de kans op de tekorten. Veel mensen eten dagelijks niet voldoende groenten en fruit waardoor een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.

4. Het helpt bij afvallen

Afvallen en plantaardig eten is een goede combinatie! In plantaardig eten zitten over het algemeen veel minder calorieën, waardoor je makkelijker afvalt. Er zijn een hoop onderzoeken geweest waaruit blijft dat je zelfs sneller kan afvallen met een plantaardig dieet dan met een ander dieet (2, 3, 4, 5).

5. Het kan helpen ziektes en kwaaltjes te voorkomen

Er moet absoluut nog meer onderzoek gedaan worden naar de helende werking van plantaardige voeding, maar de eerste onderzoek zijn veelbelovend. Zo zijn er al veel mooie resultaten geboekt bij onderzoek naar het effect van een plantaardig dieet bij diabetes, artrose en alzheimer. Er komen steeds meer succesverhalen bij en daarmee aandacht voor de voordelen van plantaardige voedingsmiddelen.

6. Vlees en zuivel mogelijk nog slechter dan gedacht

Een onderzoek van de University of Southern California volgde een groep mensen van middelbare leeftijd die een dieet volgden dat rijk was aan dierlijke eiwitten. De onderzoekers concludeerden dat deze groep 74% meer kans had om (door wat voor ziekte of aandoening dan ook) vroegtijdig te overlijden en vier keer zoveel kans had om aan kanker te overlijden (7).

7. Omega-3 en collageen zijn ook plantaardig te winnen

Omega-3 en collageen zijn belangrijke stoffen met veel bijzondere voordelen. Maar ze zijn helaas vooral te vinden in vis en vlees. Lange tijd werden collageen en omega-3 supplementen daarom gemaakt van dierlijke producten. Gelukkig zijn er nu ook plantaardige alternatieven! 

De combinatie van plantaardige stoffen in deze collageen supplementen helpt het lichaam om zelf natuurlijk collageen te produceren. En door omega-3 uit algenolie te halen in plaats van visolie, kan het volledig plantaardig gewonnen worden!

Kies ook voor plantaardig!

Zoals je ziet, heeft overstappen op plantaardige voeding veel verrassende voordelen: een schonere planeet, minder dierenleed en een sterker lichaam. Om deze redenen kiezen we bij Orangefit altijd voor  plantaardige en vegan-friendly ingrediënten.

Overtuigd? Start dan bijvoorbeeld eens met een plantaardige eiwitshake of een dagelijks vitaminepakket. We verzenden gratis in heel Nederland, Duitsland en België. Toch niet tevreden? Dan krijg je gewoon je geld terug!

Wil je nog meer tips of inspiratie over plantaardiger eten? Download onze gratis plant-based guide.