5 belangrijke redenen waarom je als sporter goed moet eten

23 december 2019|Voeding|Leestijd: 3 min

Je wilt goed voor je lichaam zorgen, optimaal presteren en de beste resultaten halen. De juiste voeding is hierbij onmisbaar. Het is de brandstof voor je lichaam en je prestaties.

Als je beter, sterker en sneller wilt worden en goed wilt herstellen dan moet je investeren in jezelf en in de juiste voeding.

In dit artikel geven we 5 belangrijke redenen waarom je als sporter goed moet eten.

1. Je hebt meer energie

Goede voeding zorgt voor goede trainingen. Heb je weinig energie of geen zin om te sporten? Dan is het tijd om eens kritisch naar je voeding te kijken. Zelfs wanneer je doel is om slanker te worden, is het niet verstandig om je lichaam uit te hongeren. Dit zal ten koste gaan van je trainen en je uiteindelijke resultaat.

Zorg ervoor dat je voedzame maaltijden eet. Eet niet minder, maar focus je met name op het eten van veel groenten en fruit en maak dit de basis van je dagelijkse maaltijden.

2. Je hebt meer focus

Wat je eet heeft een grote invloed op je concentratievermogen en je prestaties. Je hersenen gebruiken een groot gedeelte van je dagelijkse energie en het is daarom belangrijk om deze van voldoende brandstof te voorzien.

Ook is het belangrijk dat je hersenen de juiste bouwstoffen krijgen zoals eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn de belangrijk voor het aanmaken van neurotransmitters en vetten zijn de bouwstof van onze hersencellen.

Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt en de juiste vetten eet. Noten (walnoten, amandelen) en zaden (lijnzaad, chiazaad, hennepzaad), olijven en olijfolie bevatten essentiële vetten die je lichaam nodig heeft.

3. Je herstelt sneller

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het herstellen van je spieren na een intensieve training en ook onverzadigde vetten, vitamines en mineralen zijn essentieel voor spieropbouw en het herstellen van je lichaam.

Heb je het gevoel dat je slecht herstelt? Zorg er dan voor dat je dagelijks meer eiwitten eet. Eet een complete eiwitrijke maaltijd na het sporten en onthoud dat producten zoals o.a. peulvruchten, volle granen, noten, zaden en groene groenten veel plantaardige eiwitten en andere waardevolle nutriënten bevatten.

4. Je behaalt betere resultaten

Je lichaam is een weerspiegeling van je trainingen en je (eet)gewoonten. Voeding en training gaan altijd samen. Wanneer je niet goed eet, kun je gewoon geen goede resultaten verwachten.

Overmatig gebruik van oliën, slechte vetten, geraffineerde suikers en bewerkte (vlees)producten hebben een negatief effect op je sportprestaties en kunnen zelfs leiden tot overgewicht en allerlei gezondheidsklachten.

Wil jij goede resultaten? Dan zal je ook goed moeten eten. Zo simpel is het. Eet voeding in zijn oorspronkelijke vorm en kies zoveel mogelijk voor verse en onbewerkte producten met zo min mogelijk ingrediënten en toevoegingen.

5. Je zorgt goed voor je lichaam

We willen allemaal zo lang mogelijk gezond blijven en optimaal kunnen blijven presteren in ons leven. Of je nu wel of niet fanatiek sport, wilt afslanken of gewoon traint om sterker en fitter te worden, met de juiste voeding zorg je goed voor je lichaam en geef je om je gezondheid. Niet alleen nu, maar ook voor later.

Eet niet alleen om op de korte termijn resultaat te halen, maar eet omdat je geeft om je lichaam. Je dagelijkse keuzes bepalen uiteindelijk je resultaten op de langere termijn.

Het gaat niet om wat je af en toe doet. Het gaat om de juiste balans en het creëren van een gezonde leefstijl. Slaap voldoende, manage je stress en ga op zoek naar de voeding die bij jouw past, waar je van geniet, en waar jij je goed bij voelt.

Pas dan haal je resultaten die je niet alleen een aantal weken, maar maanden en zelfs jaren vol kunt houden!