Zitten is​het nieuwe roken

21 januari 2022|Lifestyle|Leestijd: 3 min

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd, maar eigenlijk moet het zijn: ‘teveel zitten is het nieuwe roken’. Met zitten op zich is niks mis. We moeten zitten om te ontspannen en te herstellen, ook evolutionair gezien. Alleen, te veel zitten is gewoon niet goed voor je. Lees hieronder waarom. Ook geven we slimme tips.

Wat gebeurt er in je lichaam als je zit?

Het ding is, je lichaam is continue aan het buffelen. Voedingsstoffen worden omgezet naar energie en suikers en vetten worden afgebroken. Dit zijn belangrijke processen, waar je eigenlijk niets van merkt. Zit je veel en lang achter elkaar, dan kan je lichaam zijn taken niet goed doen.

Dat komt doordat je spieren, en vooral je beenspieren - de grootste spieren van het lichaam - nauwelijks iets doen als je op je billen rust. Gebruik je die spieren niet, dan wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen, en heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Ook voor je hersenen is te veel zitten niet goed. Die zijn namelijk gebaat bij een gezonde bloedsomloop. Als we te veel zitten, brengen we die in gevaar. Dit weten we van experts als hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder, die er uitgebreid over schrijft in zijn boek Laat je hersenen niet zitten.

Gelukkig ben je niet perse gedoemd om ziek te worden als je een zittend beroep hebt. Het devies: meer bewegen!

Hoe ongezond is veel zitten?

Wie veel zit, loopt dus een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar hoe veel is veel? Een Amerikaans onderzoek van Ekelund e.a. (2019) trekt de grens bij zeven uur per dag. Bij acht uur neemt het risico op vroegtijdig overlijden geleidelijk toe. Breng je meer dan 9,5 uur op je derriere door, dan stijgt het risico ineens flink.

Move it

Beweeg je per week 150 minuten matig intensief, dan is het gezondheidsrisico van langdurig zitten kleiner dan bij mensen die dat niet doen. Let op, het risico wordt kleiner, maar is er dus nog wél. Dit geldt ook voor mensen die overdag veel zitten en ’s avonds nog een uurtje gaan sporten. Het compenseren van lang zitten door meer bewegen gaat helaas maar gedeeltelijk op.

Zo doe je dat

Zitten is voor veel mensen onvermijdelijk, maar hoe kan het een tikkeltje gezonder? Eigenlijk heel simpel: beweeg tussendoor meer. Onderbreek het zitten met staan, lopen, skateboarden, rolschaatsen, touwtje springen, boxen of wat dan ook. Hoe intensiever je beweegt, hoe beter!

Probeer daarnaast dagelijks dertig minuten matig intensief te bewegen. Zit je veel tijdens het werken? Er zijn heel simpele manieren om regelmatig in motion te komen. Sta bijvoorbeeld elk half uur even op en gooi je benen los of sla ze wakker. Daarnaast is het belangrijk om niet langer dan twee uur aaneengesloten te zitten en op zo veel mogelijk momenten fysiek in actie te komen, bijvoorbeeld door:

  • de trap te nemen in plaats van de lift
  • te lunchwandelen
  • staand te telefoneren en vergaderen
  • vaker kleine hoeveelheden drinken te halen
  • gebruik te maken van een hoog-laag bureau
  • een fietsbureaustoel aan te schaffen