Interview met wereldkampioen gamen Koen Weijland

29 juni 2020|Lifestyle|Leestijd: 5 min

Koen werd in 2016 de allereerste professionele e-sporter van Nederland nadat hij een contract tekende bij Ajax. Met 3 wereldtitels en 5 nationale kampioenschappen op zijn naam staat hij ook wel bekend als de ‘FIFA-Koning’.

Foto credits: AFC Ajax

Als professioneel gamer is Koen ook zijn eigen YouTube kanaal gestart waar hij video’s deelt over gamen. En, als één van de bekendste e-sporters van Nederland, is zijn kanaal inmiddels flink gegroeid (240K+ abonnees).

Koen houdt van een gezonde levensstijl en wil met zijn bereik o.a. jonge gamers inspireren om gezondere keuzes te maken. “Ik voel me veel lekkerder als ik gezond eet en regelmatig sport. Het lijkt me fantastisch als ik de nieuwe generatie kan inspireren om dit ook te doen.”

Meer hierover en over Koen zijn levensstijl lees je in dit interview!

Hoe voelde het om de eerste professionele e-sporter van Nederland te zijn?

Dat ik de eerste professionele e-sporter werd door bij Ajax een contract te tekenen maakte me enorm trots. Ik zag het als een grote kans voor m'n carrière. Gamen begon uiteraard als een hobby, ik had nooit gedacht daar echt m'n werk van te kunnen maken. Via Ajax heb ik deze kans gekregen en die heb ik met beide handen aangepakt.

Meteen nadat ik het contract had ondertekend ging ik nog gezonder leven, stopte ik met uitgaan en ging ik me volledig richten op m'n online carrière!

Wat zijn je drie allermooiste hoogtepunten?

M'n allereerste officiële Nederlandse titel in 2011. Daardoor kon ik echt zeggen "Ik ben Nederlands kampioen en de beste van Nederland". Er werd live verslag gedaan door Gamekings op tv enzo, dat was toen echt een groot ding.

Twee van me andere mooiste momenten zijn: voor het eerst #1 van de wereld worden en het behalen van de halve finale op het Wereldkampioenschap met Ajax (en natuurlijk het tekenen van m'n eerste contract bij Ajax!)

Wat betekent een gezonde levensstijl voor jou?

Een gezonde levensstijl betekent voor mij goed slapen, gezond en gebalanceerd eten, een paar keer in de week trainen en ontspannen. Ik hou van hard en veel werken maar als ik niet op m'n gezondheid let dan is dat niet lang vol te houden.

Ik voel me veel lekkerder als ik gezond eet en leef. Het heeft een positief effect op alles wat ik doe: werken, gamen, relaties onderhouden, trainen en ontspannen. 

Hoe ondersteunen de producten van Orangefit je hierbij?

Ik kan niet goed tegen melkproducten, zo ben ik eigenlijk ook bij Orangefit terecht gekomen. Orangefit is (zoals jullie vast weten) helemaal plantaardig, vrij van lactose en het is ook nog eens lekker. Na het sporten neem ik altijd Orangefit en ook 's ochtends voeg ik het vaak toe aan m'n ontbijt om extra eiwitten en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Daarnaast eet ik steeds minder vlees en leef ik bewuster, Orangefit is hier een fijne ondersteuning bij.

Met je bereik wil je de nieuwe generatie inspireren gezonder te eten en meer te laten bewegen. Waarom vind je dit belangrijk? 

Gaming en de online wereld worden steeds groter waardoor het voor jonge gamers verleidelijker wordt om alleen maar achter de Playstation, Xbox of computer te zitten. Je kan altijd in contact zijn met je vriendjes zonder naar buiten te gaan.

Ik wil graag het goede voorbeeld geven aan de jonge gamers en ze laten zien dat naast het gamen gezond eten en bewegen ook erg belangrijk zijn.

Van kleins af aan heb ik veel gegamed maar ook veel buiten gespeeld, veel gesport en altijd redelijk gezond gegeten. Dit heeft een hoop voordelen voor me gehad. Ik game veel, maar ben daarnaast ook fit en heb veel energie. Gezond leven maakt me scherper en ik kan me er langer door concentreren, wat ook zeker positief is voor het gamen.

Het lijkt me fantastisch als ik de nieuwe generatie kan inspireren om dit ook te doen. 

Mooi Koen! Op welke manieren probeer je ze inspireren?

Veel jonge gamers volgen me op social media zoals YouTube en Instagram. Ik probeer op m'n kanalen dus niet alleen maar video's van het gamen te laten zien, maar ook foto's en video's van m'n trainingen en voeding. 

Ook zijn we bezig om een documentaire te maken. In deze documentaire ga ik laten zien wat ik allemaal doe op een dag, wat ik eet, hoe ik train, etc. Hier heb ik veel zin in!

Waar zit denk je de grootste uitdaging om jonge gamers gezonder te laten eten? 

Het liefst zou ik het onderwerp voeding als een vast thema zien op scholen. Net als dat je bijvoorbeeld les krijgt in taal of rekenen. Vaak weten kinderen namelijk niet dat wat ze eten ongezond is of wat de nadelen op de lange termijn kunnen zijn.

Voeding is erg belangrijk voor hoe we ons voelen, maar ook voor hoe we ons ontwikkelen. Scholen kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Daarnaast denk ik dat het hebben van goede voorbeelden kan helpen. Als je een voorbeeld hebt die je inspireert kopieer je, zeker als je jong bent, dat (positieve) gedrag.

Als je ouders met gamende kinderen een tip mocht geven, wat zou dat zijn?

Die vind ik lastig! Dat is namelijk heel persoonlijk voor iedere ouder. Wat ik wel vaak zie is dat ouders hun kinderen dingen verbieden. Dat werkt juist niet denk ik. 

Als je kind goed zijn best doet op school, vriendjes heeft en vier uur per dag gamed, laat hem of haar gamen. Ook online leren ze namelijk heel veel. Als je wil dat je zoon of dochter gezonder eet of meer gaat bewegen, dan denk ik dat ook hier voorlichting en het goede voorbeeld geven het beste werken.

Ook mag je ze mij laten volgen op YouTube of Instagram, dan probeer ik ze een goed voorbeeld te geven! ;-)

Tot slot: als iemand opeens in een online wedstrijd komt tegen jou. Wat is het dan het geheim om jou te kunnen verslaan?

Haha, laat ik vooropstellen dat er inmiddels betere gamers zijn dan ik. Maar vaak helpt het om rustig te blijven en goed te focussen. Om goed (en lang) te kunnen focussen is gezonde voeding belangrijk. Mijn tip is dus: eet gezond, blijf rustig en gefocust!

Meer weten over Koen?

Wil je Koen volgen omdat je zelf gek bent van gamen of heb je kids die regelmatig online spelletjes spelen? Volg Koen via zijn YouTube of Instagram. Heb je een vraag die nog onbeantwoord is in dit interview? Laat ons weten waar jij een antwoord op wil hebben en wij gaan het voor je regelen.