Pijnvrij (blijven) bewegen?

11 november 2022|Lifestyle|Leestijd: 3 min

Collageen staat vooral bekend om de voordelen voor een soepele en stralende huid. Maar het speelt ook een belangrijke rol bij gezonde pezen en gewrichten. We leggen uit hoe dat zit.

Over gewrichten en pezen

Gewrichten zijn de verbindingen tussen twee botten. Pezen zijn de verbindingen tussen botten en spieren. Van hoofd tot teen hangt ons lichaam letterlijk aan elkaar van deze gewrichten en pezen. Samen zorgen ze ervoor dat we ons lekker vrijuit kunnen bewegen.

Gezonde gewrichten en pezen zijn niet alleen belangrijk voor een actieve levensstijl, maar ook om alledaagse bewegingen pijnvrij uit te kunnen blijven voeren. Voor iedereen belangrijk dus om ze gezond, soepel en sterk te houden!

Natuurlijke slijtage

Zoals een scharnier van een deur langzaam slijt, gaat hetzelfde principe op voor je gewrichten. De constante beweging en wrijving zorgt voor slijtage van het kraakbeen (soort schokdemper rondom de gewrichten).

Hoe ouder je wordt, hoe meer slijtage. Daar is niet zo veel aan te doen. Ook overbelasting, gewrichtsblessures en een ongezonde levensstijl kunnen dit proces versnellen.

Maak kennis met collageen

Je lichaam bestaat ongeveer voor éénderde uit collageen (1). Dit belangrijke eiwit is onder andere verantwoordelijk voor de vorming, behoud en herstel van gewrichten en pezen.

In principe maakt het lichaam zelf collageen aan. Na je 25e levensjaar neemt de productie echter af en bij veel mensen boven de 50 wordt er zelfs helemaal geen collageen meer aangemaakt.

Natuurlijke slijtage van de gewrichten is niet tegen te gaan, maar je kan je lichaam wel een handje helpen met de collageen aanmaak. Steeds meer mensen kiezen daarom voor collageenrijke voeding of het nemen van collageen supplementen

De Collageen Booster van Orangefit is een voorbeeld van een vegan-friendly collageen supplement. Het bevat specifieke aminozuren en vitamine C die samen goed zijn voor de natuurlijke aanmaak van collageen.

Helende werking

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van collageen op het menselijk lichaam. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat collageen rimpels en droogheid kan verminderen (2) en artrose en andere gewrichtspijn kan verlichten (3).

Onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen en er is nog meer nodig om deze voordelen feitelijk te maken. De eerste resultaten zijn echter veelbelovend!

Wat kan je nog meer doen?

Om je gewrichten en pezen gezond te houden, worden ook een gezonde levensstijl en voldoende zonlicht aangeraden. Concreet worden de volgende 3 tips geadviseerd: 

1. Blijf in beweging

Voorkomt de verstijving van spieren, houdt het kraakbeen soepel en de pezen en spieren rondom de botten sterk.

2. Voorkom overgewicht

Met elke beweging belast je je gewrichten en pezen. Bij overgewicht maak je het nóg zwaarder. Zorg daarom dat je fit en op een gezond gewicht blijft.

3. Zonlicht

De zon heeft juist een positieve invloed. Door de warmte, maar ook door de vitamine D die het geheel gratis afgeeft.

Collageen supplementen

Vind je gezonde gewrichten en pezen belangrijk? Probeer eens onze Collageen en de 3 tips hierboven!