Ken je deze app tegen voedselverspilling al?

11 november 2021|Lifestyle|Leestijd: 3 min

We gooien met z’n allen veel te veel eten weg. Zonde en slecht voor het milieu. Gelukkig ontstaan er steeds weer creatieve oplossingen voor grote problemen. De app TooGoodToGo is daar een goed voorbeeld van. We vertellen je graag meer over dé app die voedselverspilling tegengaat!

Voedselverspilling in Nederland

Wereldwijd wordt één derde van het voedsel verspild dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd (1). Dat is in totaal 1,3 biljoen ton! Ondanks dat Nederlanders een stuk minder verspillen dan vele andere rijke landen, verspillen we thuis toch gemiddeld zo’n 34,3 kilo voedsel per persoon per jaar (2). 

TooGoodToGo

Nederland heeft als doel om 50% minder te verspillen in 2030. De mobiele app TooGoodToGo helpt ons daarbij. Deze app gaat voedselverspilling tegen door verrassingsboxen van winkels en horeca te verkopen met producten die bijna over datum zijn en dus weggegooid moeten worden.

Met een flinke korting natuurlijk! Zo haal je bij je lokale bakkerij bijvoorbeeld een Brood Box voor €11,99 €3,99 en bij de supermarkt een Magic Box met allerlei verschillende etenswaren voor maar €14,99 €4,99. 

Het bijzondere aan deze oplossing is dat iedereen wint: de ondernemer verkoopt producten die anders weggegooid worden, consumenten krijgen een flinke korting en er wordt minder voedsel verspild. Op het moment van schrijven zijn er in Nederland 5821 locaties die meedoen en 9,8 miljoen boxen gered van verspilling!

Hoe werkt het?

Allereerst moet je de app downloaden in de App Store of Google Play Store. Je maakt een account aan en ziet vervolgens op een kaartje alle locaties bij jou in de buurt die meedoen. Door middel van een kleurtje zie je welke locaties vandaag nog een box te koop hebben. Druk erop en je ziet de prijs, de afhaaltijd en wat je ongeveer kan verwachten qua inhoud.

Heb je een box gevonden die je wil kopen? Dan kan je hem reserveren en meteen betalen. Wanneer je de box gaat ophalen, hoef je alleen je app te laten zien. Super easy dus!

Altijd spannend wat je krijgt!

Producten die aan het eind van de dag niet verkocht zijn, worden verdeeld over de gereserveerde boxen. Je weet daarom nooit wat je krijgt. Ook kan een box de ene keer beter gevuld zijn dan de andere keer. 

Helaas komt het ook wel eens voor dat er te veel verkocht is om alle gereserveerde boxen voldoende te vullen. De locatie kan dan je bestelling annuleren. Hier krijg je wel tijdig bericht van in je app.

Tip: ontdek het juiste moment

Sommige locaties lijken altijd uitverkocht te zijn. Hoe kan dat toch? Omdat het aanbod beperkt is en er een first come first serve policy aangehouden wordt, kan het gebeuren dat alle boxen van jouw favoriete locatie al door andere gebruikers gereserveerd zijn.

Een tip is om op verschillende tijdstippen gedurende de dag in de app te kijken. Zo ontdek je op welk tijdstip een locatie nieuwe boxen plaatst en ben je er voortaan als eerste bij!

Milieubewust én gezond

Er ontstaan steeds meer oplossingen die het aantrekkelijk maken om milieubewuster te leven. TooGoodToGoo is daar een mooi voorbeeld van dat we graag uitlichten.

Maar ook wanneer je producten van Orangefit gebruikt, draag je bij aan een betere wereld. Zo worden al onze producten 100% plantaardig geproduceerd, hebben we vorig jaar de eerste 100% recyclebare verpakkingen van Europa gelanceerd en hebben we onze eerste plastic-vrije drinkfles gemaakt. Ook gebruiken we milieubewuste verzendmaterialen en staat er voor de komende jaren nog veel meer verbetering op de agenda!