Leestijd: 6 min

Afvallen in je gezicht, hoe pak je dat aan?

30 januari 2024|Lifestyle

Slanke wangen, een strakke kaaklijn en jukbeenderen waar je ‘u’ tegen zegt – we willen het allemaal wel, maar soms zit het verstopt onder een dun laagje vet. Wil je graag afvallen in je gezicht, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij vertellen je precies waar je rekening mee moet houden en hoe je gezond, snel én blijvend kunt afvallen in je gezicht. Lees hier onze 8 tips.

 Samenvatting van dit artikel

 • Disclaimer: selectief afvallen in je gezicht is niet mogelijk. Afvallen in je gezicht = afvallen in totaal.
 • Snel afvallen in je gezicht is een slecht idee. Laat je huid geleidelijk aan wennen aan je nieuwe gelaatsomtrek; te snel vermageren kan leiden tot plotselinge zichtbare lijntjes en rimpels.
 • Bepaal jouw benodigde calorietekort om gewicht te verliezen. Stel daar vervolgens je eetpatroon op af.
 • Voeding is het allerbelangrijkst om af te vallen in je gezicht. Kies bewust welke dingen je wel (eiwitten, vezels, water) eet en drinkt, en welke je laat staan (alcohol en zout).
 • Ondersteun je aanpassingen in je dieet met aanpassingen in je levensstijl om (gezichts)vet te verliezen, zoals sporten en voldoende slapen.
 • Soms is vet niet (of slechts gedeeltelijk) de boosdoener. Het kan de moeite waard zijn om gezichtsmassage, bijvoorbeeld met behulp van gezichtsrollers of gua sha, uit te proberen om je lymfedrainage te stimuleren.

Afvallen in je gezicht: de basis

Je wil af van je ronde wangen of je onderkin, maar weet niet zo goed waar je moet beginnen. Of misschien vraag je jezelf af of je überhaupt kunt afvallen in je gezicht. Voor iedereen die graag een slanker gezicht wil, is het goed om allereerst 3 dingen te beseffen:

1. Selectief afvallen in het gezicht kan niet. Jammer, maar helaas: het is niet mogelijk om vet te verliezen op doelgerichte plekken in het lichaam. (1, 2) Dat betekent overigens niet dat afvallen in je gezicht onmogelijk is. Een wat voller gezicht is vaak het resultaat van een wat voller lichaam in z'n geheel. Om te vermageren in het gezicht, zul je dus in het algemeen wat kilo's kwijt moeten raken.

 Geen zorgen, we got you! Lees hier meer over de do's en dont's van snel afvallen en scroll verder voor onze tips.

2. Ieders bouw is anders. Misschien zijn jouw ronde wangen niet zozeer het resultaat van een te hoog vetpercentage, maar zit deze ronde gezichtsvorm in jouw genen. Als jouw ronde gezicht het gevolg is van een brede botstructuur of jouw natuurlijke vetverdeling (lees: als je hoofd wel rond is, maar je geen overgewicht hebt), dan is het niet gezond om uit alle macht te proberen meer vet te verliezen in je gezicht.

Waarschijnlijk is je hoofd helemaal in proportie met de rest van je lichaam, dus omarm wat moeder natuur je gegeven heeft!

Lees ook: wat is een gezond vetpercentage?

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Hoe snel kun je afvallen in je gezicht?

Het antwoord is een beetje flauw, maar dit hangt ervan af hoe succesvol je plannen om gewicht te verliezen verlopen én hoe jouw natuurlijke vetverdeling eruitziet.

Bij sommige mensen is hun gezicht het eerste dat aankomt wanneer de weegschaal een paar kilo te veel laat zien, anderen zullen eerst de rest van hun lichaam zien toenemen in omvang. Behoor jij tot die eerste categorie, dan zul je ook een stuk sneller resultaat zien van je efforts – misschien al binnen enkele weken.

We raden sowieso aan om niet té snel te veel te af te vallen in je gezicht. Gun je huid de tijd om te wennen aan je nieuwe gezichtsomvang. Zo voorkom je dat je ineens allerlei extra lijntjes en rimpeltjes ziet die je met je vollere gezicht niet had.

Met deze tips val jij snel en gezond af in je gezicht

Heb je jouw volle gezicht te danken aan overgewicht? Dan zijn de volgende tips voor een slanker gezicht voor jou. De tips zijn erop gericht om op verantwoorde wijze en in een gezond tempo gewicht te verliezen, zodat je de kilo's voor langere tijd kwijtraakt en niet in een jojo-effect belandt.

Tip 1: (Gezichts)vet verliezen = calorietekort creëren

Stap 1 van jouw weg naar een slanker gezicht, is inzien dat je om af te vallen in je gezicht een calorietekort moet creëren. Door dagelijks minder calorieën te consumeren dan je verbrandt, zorg je ervoor dat je lichaam opgeslagen vet – bijvoorbeeld in je gezicht of nek – gaat gebruiken als brandstof.

 Om te bepalen bij hoeveel calorieën jij aan het benodigde tekort zit, kun je eenvoudig jouw caloriebehoefte berekenen met onze methode. Als je eenmaal voor ogen hebt wat jouw maximumhoeveelheid calorieën per dag of week is, kun je daar je maaltijden op afstemmen.

Tip: vervang 1 maaltijd per dag door een Orangefit afvalshake. Deze bevat alle voedingsstoffen die jij nodig hebt, maar dan met een bescheiden 249 calorieën per portie!

Tip 2: Eiwitten en vezels zijn je vriend

We raden aan om de rest van je maaltijden te vullen met eiwitrijke en vezelrijke producten. Beide nutriënten zorgen er namelijk voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, wat wel zo prettig is wanneer je minder calorieën probeert te nuttigen.

Vezels vind je bijvoorbeeld in peulvruchten, fruit en groenten – caloriearme, plantaardige voedingsmiddelen die veel volume opnemen in je buik en langzaam verteerd worden.

Door voldoende proteïne binnen te krijgen, zorg je er bovendien voor dat je in het afvalproces wél vet, maar zo min mogelijk spieren verliest. Win-win, als je het ons vraagt.

Op zoek naar een makkelijke manier om je eiwit-inname te verhogen? Vul je dagmenu – natuurlijk binnen de grenzen van je calorietekort – aan met een van onze eiwitshakes: boordevol eiwit, zuinig met calorieën.

Tip 3: Afvallen in je gezicht? Laat de alcohol staan

Als je gezichtsvet wilt verliezen, is alcohol drinken misschien niet zo'n goed idee. Niet alleen zitten er een behoorlijke hoeveelheid ‘lege’ calorieën in jouw glaasje alcohol, maar daarnaast zet alcoholconsumptie verschillende mechanismen in gang die ervoor zorgen dat alcohol combineren met afvallen niet ideaal is.

Maar zeker wanneer je wilt afvallen in je gezicht, is het drinken van alcohol af te raden. Te veel alcohol kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam en gezicht gezwollen aandoen, en dat willen we voor een slanker gezicht nu net niet.

Tip 4: Let op je zoutinname

Om een ‘puffy’ gezicht te voorkomen kun je maar beter niet te veel zoutige producten eten. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam extra water vasthoudt, wat jij in je gezicht ook merkt aan de gezwollen gelaatstrekken. Onderzoek wijst bovendien uit dat er mogelijk zelfs een causaal verband is tussen toegevoegd zout aan voedsel en een hoger BMI. (3) 

On the go maaltijdreep

Smaak, nutriënten, gemak: op alle fronten is deze maaltijdreep een winnaar. Een complete maaltijdreep die je uren zoet houdt.

Bestel Diet Bar

Tip 5: Drink genoeg water

Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Door voldoende water (of thee) te drinken, zorg je ervoor dat je maag gevuld is met een calorieloze substantie. Water in je buik geeft een gevuld gevoel, waardoor je behoefte aan eten en snacken afneemt. Bovendien zorgt voldoende vocht ervoor dat de vochtafdrijving goed functioneert – extra fijn wanneer je tip 4 toch een keer in de wind hebt geslagen.

Tip 6: Verlies gezichtsvet door te sporten

Wie aan afvallen denkt, denkt aan beweging. Hoewel je voedingspatroon een grotere impact heeft op je gewicht, ondersteunt sporten zeker jouw doelen voor een slanker gezicht. Met name krachttraining is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Hoe dat zit, lees je in onze blog over afvallen met behulp van krachttraining.

Tip 7: Geef gezichtsmassage een kans

Hoewel er nog geen goed wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten van gezichtsmassage met of zonder hulpmiddelen als gezichtsrollers of gua sha, zijn er wel aanwijzingen dat deze technieken jou kunnen helpen bij een slanker ogend, minder gezwollen gezicht. (4, 5)

Het is niet zo dat je op deze manier het vet uit je gezicht wegmasseert (helaas), maar wel draagt dit type massage bij aan een betere lymfedrainage, waardoor eventuele ‘puffiness’ vermindert. Voor de beste resultaten is het aanbevolen om 1-2 keer per dag te masseren of rollen.

Tip 8: Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust helpt jou op verschillende manieren met afvallen in je gezicht. Bij een slaapgebrek maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, wat voor vochtophopingen in het gezicht kan zorgen.

 Daarnaast kan te weinig slaap ervoor zorgen dat je eetlust en behoefte aan vettig of suikerrijk voedsel toeneemt. Als je wil vermageren in je gezicht door middel van een calorietekort, wil je dat liever voorkomen.

Hulp nodig? Kies voor een persoonlijk voedingsadvies

Wil je liever dat wij je helpen met voedingsadvies om af te vallen in je gezicht? Dat kan. Bestel het Afslankpakket en ontvang 2 zakken Diet, door de Consumentenbond als Nr. 1 maaltijdvervanger getest, en een compleet voedingsschema inclusief 5 dagmenu’s afgestemd op jouw lichaam en doelen.

 • Fitblogs

  Speciaal voor jou

  Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

  Bekijk alle blogs
 • Tips gezonder eten

  Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

  Lees verder
 • Wat is een gezond vetpercentage?

  Lees verder
 • Stap 1

  Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

  Lees verder
 • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

  Lees verder
 • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

  Lees verder
 • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

  Lees verder
 • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

  Lees verder
 • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

  Lees verder
 • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

  Lees verder
 • 11 tips tegen honger en eetbuien

  Lees verder