5 tips voor het bereiken en behouden van je doel

7 oktober 2019|Lifestyle|Leestijd: 3 min

Als je iets wilt of wilt veranderen dan is het belangrijk om doelen te stellen. Je bepaalt een doel, maakt een plan en focust je vervolgens op wat je moet doen om dit doel te behalen.

Maar wat gebeurt er als je deze doelen hebt behaald? Of er achter komt dat je het niet gaat halen? Wat doe je dan? Neem je de beslissing om door te gaan en je vast te houden aan je doel of geef je op?

We begrijpen heel goed dat het niet altijd eenvoudig zal zijn, maar hoe lastig het ook is, als je écht iets wilt bereiken, laat je je door niets of niemand tegenhouden. Stoppen is dan geen optie. Nooit.

Voelt het behalen van je doel echter alsof je wandelt op een oneindig lange weg die nergens uitkomt, dan zijn hier 5 tips die je verder op weg helpen om jouw droomdoel te bereiken.

1. Focus op je huidige resultaten

Hoe zag je leven er een aantal maanden geleden uit? Hoeveel vooruitgang heb je al gemaakt? Het is belangrijk om vooruit te kijken, maar af en toe ook goed om even stil te staan en te kijken naar wat je tot nu toe gepresteerd hebt en jezelf te belonen voor de resultaten die je tot nu toe hebt behaald.

2. Motiveer jezelf

Welke doelen heb je in het verleden gehaald? Wat moest je er toen voor doen? Kijk naar je vooruitgang en naar wat jij tot nu toe allemaal hebt gedaan. Dit geeft niet alleen het vertrouwen dat het allemaal de moeite waard is, maar motiveert je om je huidige doel te bereiken.

3. Wees consistent en daag jezelf uit

Jezelf motiveren is één ding, maar het creëren van nieuwe gewoontes zorgen er uiteindelijk voor dat je het volhoudt. Dit betekent niet dat je elke dag maar hetzelfde moet doen. Ook variatie is belangrijk. Ben je bang voor verveling tijdens je training? Daag jezelf dan uit met een intervaltraining of train voor kracht in plaats van spiergroei.

Bang voor verveling tijdens je dieet? Probeer eens iets nieuws, leer nieuwe recepten of test jezelf door een maand vegetarisch/vegan te eten. Dit zorgt dat je ermee bezig blijft en gemotiveerder bent om door te gaan. Je zult het waarschijnlijk nog leuk gaan vinden ook!

4. Bepaal je volgende doel

De truc is om telkens nieuwe doelen te stellen en ergens naar toe te werken. Het behalen van een doel is uiteraard geweldig, maar zie het niet als het einde, maar als het begin van een nieuw doel. Het stellen van doelen werkt motiverend, zorgt dat je je focust op de dingen die belangrijk voor je zijn en voorkomt dat je energie verspilt aan andere niet-relevante zaken.

5. Perfectie bestaat niet

Je kunt het niet altijd 100% perfect doen en moet dat ook niet willen. We hebben allemaal goede en slechte dagen en er zullen meerdere momenten in je leven komen waarop je niet altijd de beste keuze maakt.

Waar het om gaat is wat je doet in zo'n situatie. Hoe je denkt, hoe je je gedraagt en welke keuzes je maakt. Gebruik jij het als excuus om al je doelen los te laten of als motivatie om nóg beter je best te doen en nóg harder te werken aan je succes.