Niet alles wat gezond is kan je onbeperkt eten. 

Er zijn namelijk ook gezonde producten, die erg veel calorieën bevatten, waar je liever niet teveel van eet omdat je bijvoorbeeld op gewicht wilt blijven of wilt afvallen.

Hieronder hebben we een lijstje voor je gemaakt met 8 gezonde producten die je het beste met mate kunt eten.

Wat is 'gezonde voeding'?

Gezonde voedingsmiddelen bevatten veel goede voedingsstoffen. Dit noemen we ook wel volwaardige producten en vormen de basis van een gezond voedingspatroon.

Volwaardige producten bevatten over het algemeen weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en vezels die ervoor zorgen dat je lichaam goed blijft functioneren.

Er zijn echter ook voedingsmiddelen die weliswaar voedzaam en gezond zijn, maar ook behoorlijk veel calorieën bevatten.

Als je op je gewicht wilt letten is het dus verstandig om deze producten in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je hier niet te veel van eet.

Hieronder hebben we een aantal van deze producten voor je op een rij gezet:

1. Avocado

Avocado is een veelzijdige vrucht die veel gezonde voedingsstoffen en antioxidanten bevat. Het is ook een goede bron van vezels en onverzadigde vetzuren die een gunstige invloed hebben op je cholesterol en je zo kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten.

De onverzadigde vetten in een avocado zijn wel gezond, maar ze leveren ook veel calorieën. Avocado’s bevatten hierdoor al gauw 2 tot 3 keer zoveel calorieën dan andere vruchten. Eén avocado bevat ongeveer 380 calorieën.

Dagelijks avocado eten is zeker gezond, maar beperk je inname tot 1/2 tot 1 avocado per dag als je op je gewicht let.

2. Noten (en zaden)

Noten en zaden zijn ontzettend gezond. Ze bevatten onder andere eiwitten, vezels, mineralen (o.a.: selenium en magnesium) en goede omega-3 vetten en dragen ook bij aan het remmen van je eetlust en het verminderen van je hongergevoel.

Noten bestaan voor het grootste gedeelte uit vet. Weliswaar gezonde vetten, maar veel mensen realiseren niet dat noten hierdoor ook veel calorieën bevatten. Deze calorieën kunnen eenvoudig optellen wanneer je er teveel van eet.

Ook wanneer je pindakaas of andere notenpasta’s gebruikt, dan neem je er al snel teveel van. Haal je vinger langs het mes en je hebt alweer aardig wat extra calorieën binnen.

Je kunt je dagelijkse hoeveelheid noten daarom het beste beperken tot een 1 à 2 handjes of een paar (afgestreken of afgewogen) eetlepels pindakaas of notenpasta per dag.

3. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit (vijgen, dadels, abrikozen, rozijnen) zijn erg voedzaam, maar ook hier eet je snel teveel van. Een aantal dadels leveren een paar honderd calorieën en met een flinke hand rozijnen zit je al snel op dezelfde hoeveelheid calorieën als een hele tros druiven of zelfs een kilo aardbeien.

Je kunt het eten van gedroogd fruit dus het beste beperken en met mate eten. Zeker wanneer je bezig bent met je gewicht.

4. Olijfolie

Olijfolie bevat gezonde vetten die een gunstig effect hebben op je gezondheid. Een eetlepel olijfolie bevat echter wel zo’n 115 calorieën. Wanneer je veel olijfolie (of andere oliën) gebruikt, dan gaat het dus behoorlijk hard met je dagelijkse calorieën.

5. Kokos (-melk)

De vetzuren in kokos kunnen helpen om je hongergevoel te verminderen, bijdragen aan een goede spijsvertering en het remmen van ontstekingen in je lichaam.

Kokos en kokosmelk zijn lekker in allerlei gerechten en kokosolie is zeer geschikt om mee te bakken, maar neem er niet teveel van. Gebruik slechts een theelepel kokosolie om mee te bakken en beperk het gebruik van kokosmelk of ga voor een light variant.

 

6. Pure chocola

Chocola (cacao) is gezond en kan vele voordelen opleveren voor je gezondheid. Regelmatig een stukje (pure) chocola eten kan onder andere helpen tegen veroudering en je risico op diabetes en hart- en vaatziekten verlagen.

Houdt er wel rekening mee dat 100 gram chocola gemiddeld 500 á 600 kcal bevat. Het is dus verstandig om het bij een paar stukjes te laten en ervoor te zorgen dat je niet een hele reep opeet.

7. Muesli

Volle graanproducten bevatten veel voedingsstoffen die bijdragen aan je gezondheid. Veel mensen realiseren echter niet, dat het heel hard kan gaan wanneer je er behoorlijk wat van eet.

Muesli bevat tussen 400-600 kcal per 100 gram en er zijn veel verschillende soorten muesli te koop, die niet allemaal even gezond zijn.

Veel fabrikanten voegen namelijk vaak extra suikers of extra noten en zaden toe, waardoor de hoeveelheid calorieën omhoog schiet.

8. Brood

Volkoren brood is voedzaam en gezond. Een brood (of crackers) dat uitsluitend is gemaakt van volkorenmeel bevat veel vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer en jodium.

Toch zijn brood en crackers niet altijd het beste om te nemen want het kan bij veel mensen zorgen voor een slechte verzadiging. Je kan dan snel weer honger krijgen en er gemakkelijk te veel van eten.

Merk je dat je snel weer honger hebt na het eten van een broodmaaltijd? Probeer dan eens een goed gevulde salade met bonen of volkoren pasta of een ontbijt(shake) gemaakt met havermout en lijnzaad om te voorkomen dat je overeet.

Wil je je dagelijkse calorieën onder controle houden? Bestel dan één van onze onze maaltijdshakes Fit Green Meal Diet of Fit Green Hero.

Dan kun je zelf bepalen hoeveel je ervan neemt en heb je een gemakkelijke maaltijd die niet alleen voedzaam is, maar ook heel goed verzadigd!