Leestijd: 5 min

Weekmenu's om af te vallen

1 februari 2024|Voeding

Wil je graag blijvend wat kilo's kwijt, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan biedt een weekmenu gericht op afvallen voor jou misschien wel de uitkomst. Ons voedingsschema bestaat uit zorgvuldig samengestelde, gezonde dagmenu's die jou helpen om op verantwoorde wijze zo snel mogelijk af te vallen én vervolgens op gewicht te blijven.

Klinkt dat goed? Scroll snel verder voor de voordelen van een weekmenu om af te vallen, een voorbeeldmenu en ontdek hoe jij een persoonlijk dieetschema ontvangt!

Hoe een weekmenu jou helpt met afvallen

Of het nu je eerste keer is, of je zoveelste poging om hardnekkige kilo's kwijt te raken – er zijn tegenwoordig zoveel verschillende (crash)diëten en methodes om gewicht kwijt te raken, dat je gemakkelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Wat werkt, en wat niet? En op welke manier val je gezond en langdurig af?

Er zijn verschillende redenen waarom wij geloven dat een gebalanceerd, kant-en-klaar weekmenu om af te vallen jou uitstekend kan helpen om je doelen te behalen, en wel om de volgende redenen.

1. Een kant-en-klaar dieetschema helpt jou makkelijker bijhouden hoeveel calorieën je nu echt binnenkrijgt. Afvallen en calorieën zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: gewicht verliezen betekent een calorietekort creëren. Als je eenmaal hebt vastgesteld uit hoeveel calorieën jouw tekort per dag of week bestaat, is het dus een kwestie van calorieën tellen en daaronder blijven zitten.

 Waar voor veel mensen echter een valkuil zit, is dat ze denken minder calorieën binnen te krijgen dan daadwerkelijk het geval is. Een suikerklontje in je koffie, een glaasje frisdrank, een royale scheut bakolie... Aan het eind van de dag weet je waarschijnlijk niet meer welke extra's je gedachteloos hebt genuttigd, maar de calorieën tellen toch op en dat zie jij terug op de weegschaal.

 Door een vooraf samengesteld weekmenu aan te houden – en je daar ook écht aan te houden – weet je precies hoeveel calorieën je elke dag kunt verwachten.

 Lees ook: redenen waarom het afvallen maar niet wil lukken

On the go maaltijdreep

Smaak, nutriënten, gemak: op alle fronten is deze maaltijdreep een winnaar. Een complete maaltijdreep die je uren zoet houdt.

Bestel Diet Bar

2. Met een gebalanceerd weekmenu voorkom je het jojo-effect. Crashdiëten, waarbij je in één keer je calorie-inname drastisch verlaagt, worden ingezet om snel grote hoeveelheden gewicht kwijt te raken. In feite werken dit soort diëten juist averechts: de kans op het gevreesde jojo-effect is vele malen groter.

Snel afvallen betekent vaak ook snel weer terug naar je oude gewicht, wanneer je dieet voorbij is. Door in een verantwoord tempo (lees: een halve kilo per week) en op een gezonde manier af te vallen, hou je het enerzijds makkelijker vol, en zorg je er anderzijds voor dat je afvalt voor de lange termijn. Dit brengt ons op voordeel 3.

 3. Weekmenu's helpen jou om voor de lange termijn nieuwe, goede gewoontes aan te leren. Ken je dat? Je hebt wekenlang gezwoegd op een restrictief dieet, en kan niet wachten om – nu je eindelijk je streefgewicht hebt bereikt – weer terug te gaan naar je normale leven. Helaas is dat niet hoe blijvend afvallen werkt. Door terug te vallen in je oude gewoontes, die waarschijnlijk gepaard gaan met een slecht eetpatroon, groeien je verloren kilo's er binnen no-time weer aan.

Om voor de lange termijn gewicht te verliezen, zul je blijvend iets aan je eetgewoontes moeten doen. Geen permanent crashdieet, maar een gezond voedingspatroon met voldoende voedingsstoffen, zónder te veel ‘slechte calorieën’. Door af te vallen met behulp van gezonde weekmenu's, leer je gaandeweg hoe zo'n gezond patroon eruitziet en kun je er alvast aan wennen.

Lees meer over onze beste tips om gezond af te vallen

4. Een expert heeft het denkwerk al voor jou gedaan. Het samenstellen van een voedingsschema dat gezond is én jou ondersteunt in je doelen om af te vallen, vergt de nodige kennis over voeding. Kennis die onze specialisten als geen ander in huis hebben.

Voor onze voedingsschema's houden wij een aantal richtlijnen aan die ervoor zorgen dat de recepten altijd passen binnen een gezond voedingspatroon. De weekmenu's om af te vallen zijn zorgvuldig samengesteld, met oog voor alle benodigde micro- en macronutriënten.

Zo bestaat de basis van onze voedingsschema's altijd uit veel groenten, fruit, hoogwaardige (plantaardige) eiwitbronnen, volkorengranen en noten, pitten en zaden. Ook hebben we een sterke voorkeur voor verse, onbewerkte en pure voeding. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk keer op keer uit dat een (whole-food) plantaardig eetpatroon met veel groenten en fruit gelinkt is aan een gezond lichaamsgewicht (1, 2) én een gezond lijf (3, 4, 5).

Afvallen met de weekmenu's van Orangefit

Klaar voor jouw weekschema op maat? Bestel ons Afslankpakket met 2 zakken Orangefit Diet maaltijdvervangers (als beste getest door de Consumentenbond!) en ontvang gratis een persoonlijk voedingsadvies met 5 dagmenu's, afgestemd op jouw lichaam, dieetvoorkeuren en doelen.  

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Voorbeeld: gezond dagmenu om af te vallen

Om een halve kilo per week af te vallen, heb je een calorietekort van 500 kcal per dag nodig. Voor de gemiddelde volwassene zit het dagtotaal aan calorieën daarmee op zo'n 1.500 tot 2.000 calorieën per dag. Met onze weekmenu's verdeel je deze calorieën over 3 maaltijden en 1 snack per dag.

Ontbijt

Wij raden aan om 1 maaltijd per dag, bijvoorbeeld het ontbijt, te vervangen met een volwaardige maaltijdshake, zoals de Orangefit Diet. Eén portie bevat 249 calorieën en bevat een uitgebalanceerd profiel aan macronutriënten, vitamines en mineralen.

Lunch

Een gezonde, magere lunch bestaat uit een volkoren graanproduct (bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenknäckebröd of een volkorenwrap) met een mix van groenten, eiwitrijk beleg en een topping van gezonde vetten, zoals avocado, noten of zaden.

Snack

Als tussendoortje zijn smootiebowls of shakes de ideale gezonde snack. Omdat de combinatiemogelijkheden met verschillende soorten (planten)melk, fruit, groenten, noten(pasta) en andere toppings eindeloos zijn, past deze snack perfect in een gebalanceerd voedingspatroon.

Avondeten

Je diner bestaat weer uit een basis van een flinke portie groenten en (plantaardige) eiwitten en volkorengranen, natuurlijk aangevuld met gezonde smaakmakers als knoflook, ui en kruiden. Probeer sauzen en andere toppings from scratch te maken, zodat je precies weet hoeveel vet en suiker erin verwerkt is.

Als je één maaltijd vervangt door de maaltijdshake, kun je voor de rest van de dag zo'n 415 tot 580 calorieën per maaltijd rekenen om binnen het calorietekort te blijven. Tip: probeer naar de week als geheel te kijken. Je hoeft niet élke dag alle voedingsstoffen maximaal binnen te krijgen, als je aan het eind van de week maar een positieve balans hebt. Hetzelfde geldt in principe voor de calorieën. Deze benadering van het weekmenu geeft je iets meer ademruimte.

Een dag uit het weekmenu

Benieuwd hoe zo'n dagmenu uit ons voedingsadvies er concreet uitziet? De exacte invulling hangt af van jouw lichaam, gewicht en doelen, maar hieronder alvast een voorproefje van hoe een dag in het weekmenu ingevuld kan worden:

Ontbijt

Lunch

Diner

Snack

2 schepjes Orangefit Diet

Volkorenwrap met zwarte bonen, Mexicaanse groenten, zaden en salsa

Stir-fry met linzen, groenten, quinoa en walnoten

Rijstmelk-smoothie met mango, Orangefit Protein en pecannoten

Ontdek onze favoriete recepten om af te vallen

De recepten in ons persoonlijke weekmenu om af te vallen worden op maat passend gemaakt voor jouw voedingsschema. Zelf alvast wat inspiratie opdoen? Hieronder hebben wij enkele van onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

 • Gezonde recepten

  Gezonde, lekkere recepten

  Gezond eten hoeft niet saai of moeilijk te zijn. Kijk maar.

  Check alle recepten
 • 5x eiwitrijke ontbijtjes waar je geen genoeg van krijgt

  Lees verder
 • Lekker afvallen met deze 5 gezonde lunch recepten

  Lees verder
 • 5x eiwitrijke recepten om van je lunch een feestje te maken

  Lees verder
 • Gezonde bosbessen pannenkoeken vol met eiwitten

  Lees verder