Wat is meal prepping? (15 praktische tips)

25 oktober 2019|Voeding|Leestijd: 4 min

Om succesvol af te vallen (of aan te komen) is het verstandig om het één en ander te plannen en je maaltijden voor te bereiden. Het zogenaamde "meal prepping".

Meal prepping helpt je bij het behalen van je doelen. In dit artikel geven we daarom 15 praktische tips die het plannen van je maaltijden een stuk sneller en eenvoudiger maken.

Wat is meal prepping?

Meal prepping betekent eigenlijk gewoon het voorbereiden van je dagelijkse en/of wekelijkse maaltijden.

Dit klinkt misschien als een hoop gedoe (het zal in het begin wel even tijd en moeite kosten), maar het voorbereiden en meenemen van gezonde maaltijden bespaart tijd, voorkomt dat je honger krijgt en minder vaak slechtere keuzes maakt.

Meal prepping tips

1. De belangrijkste tip = weet wat je gaat eten! Maak een week- en/of dagplanning (schrijf dit op of gebruik een app als Fatsecret of MyFitnessPal) en bepaal van te voren wat en hoeveel je gaat eten. (bijv. maandag: pasta, dinsdag: rijst, woensdag: stamppot, etc.)

2. Maak op basis hiervan een boodschappenlijstje en doe je boodschappen voor een aantal dagen of voor de hele week. Dit voorkomt dat je ’s avonds laat moet gaan bedenken wat je gaat eten en nog de winkel in moet (en waarschijnlijk met ‘de verkeerde dingen’ thuis komt!).

3. Koop een aantal goed afsluitbare bakjes of potten (BPA-vrij of van glas) in een aantal verschillende maten. Handig om eten in te bewaren en in mee te nemen.

4. Maak meerdere porties en bewaar dit in de koeling of in de vriezer. Maak bijvoorbeeld een groentecurry of een chili en rol dit de volgende dag in een tortilla wrap of een (volkoren) pitabroodje met wat rauwkost voor een simpel en snel lunchgerecht.

5. Maak ’s avonds een smoothie en bewaar deze (in een glazen pot) in de koeling.

6. Zet een bakje havermout met wat plantaardige melk in de koeling en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend even rozijnen kaneel en appel erbij, eventueel opwarmen en klaar.

7. Maak aan het begin van de week één of meerdere dressings en gebruik deze in je salade.

8. Maak aan het begin van de week een hummus of een andere dip/spread. Lekker en snel als broodbeleg.

9. Kook granen als quinoa, rijst en pasta in grotere hoeveelheden en bewaar deze in de koeling. Dit blijft zeker vijf dagen goed.

10. Ook je groenten kun je van te voren al klaar maken door ze te blancheren (kort koken in kokend water) of te stomen.

11. Je kunt best eens een zak voorgesneden groenten kopen. Nog beter zijn groenten uit de diepvries en eventueel uit pot of blik (let wel op toegevoegde suikers).

12. Groenten uit de diepvries zijn net zo gezond als vers en je hoeft het vaak alleen maar op te warmen.

13. Fruit uit de vriezer is vaak goedkoper dan vers en lekker en makkelijk voor het maken van smoothies. Je kunt ook gepelde (overrijpe) bananen invriezen. Heerlijk in smoothies of voor het maken van gezond bananensoftijs!

14. Eet meer vegetarisch/plantaardig. Vlees bederft sneller en blijft minder lang houdbaar. Maak in plaats daarvan een pasta met paddenstoelen, kikkererwten of bonen. Of een curry met linzen of tofu als plantaardige vervanging voor vlees.

Je kunt ook eens kiezen voor een vegetarische/plantaardige vleesvervanger. Deze zijn meestal al gaar en hoef je vaak alleen maar op te warmen.

15. Denk niet te moeilijk! Als je haast of geen tijd hebt is het helemaal niet erg om eens een blik gevulde soep of een blik bonen open te maken en op te warmen. Wat vers brood en rauwkost met wat noten of avocado erbij en je hebt een prima complete maaltijd.

En nu?

Meal prepping geeft controle over wat en wanneer je eet. Dit zorgt voor minder stress over wat je moet eten en zorgt er uiteindelijk voor dat het veel makkelijker wordt om je nieuwe dieet/leefstijl vast te houden en jouw doel te behalen.

Uiteraard kun je al je maaltijden preppen en inplannen, maar begin met één maaltijd en ga op zoek naar een oplossing die past. Hoe goed of hoe uitgebreid je jouw maaltijden voorbereid, hangt helemaal af van jouw tijd, voorkeur en leefstijl.

Heb je 's ochtends geen tijd voor ontbijt? Dan kun je het beste je ontbijt gaan voorbereiden. Kom je vaak laat thuis? Dan kun je het beste je diner wat vereenvoudigen.

Of kies in beide gevallen voor onze complete plantaardige maaltijdvervangers Orangefit Hero of Orangefit Diet, wanneer je weinig tijd hebt en behoefte hebt aan een gezonde maaltijd of een lekker voedzaam tussendoortje!