Leestijd: 3 min

Waarom zijn vitamines en mineralen zo belangrijk?

20 november 2020|Voeding

Vitamines en mineralen, ookwel micronutriënten genoemd, zijn klein maar hebben een ontzettend grote impact op ons lichaam en onze gezondheid.

In dit artikel leggen we de functie en het belang van vitamines en mineralen uit en vertellen we hoe je ze eenvoudig kunt toevoegen aan je dagelijkse voeding.

Wat zijn vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen zijn microvoedingsstoffen (micronutriënten) die zijn onderverdeeld in verschillende vitamines, mineralen en spoorelementen. 

De hoeveelheid microvoedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben wordt over het algemeen aangegeven in milligrammen (mg) en microgrammen (mcg of ug).

Ondanks dat we er maar kleine hoeveelheden van nodig hebben, zijn deze kleine superhelden van zeer groot belang voor allerlei processen in ons lichaam.

De meeste vitamines en mineralen zijn dan ook essentieel. Dit betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we deze onmisbare voedingsstoffen dus binnen moeten krijgen met onze voeding.

Net dat beetje extra

Onze hoogwaardige vitamines en mineralen zijn plantaardig, duurzaam en van de allerzuiverste kwaliteit.

Ontdek onze vitamines

Wat doen vitamines en mineralen?

Je lichaam heeft dagelijks vitamines en mineralen nodig om te kunnen functioneren. Ze helpen onder andere bij de productie van hormonen en enzymen, het op peil houden van je energie, weerstand en stofwisseling en zijn daarnaast ook erg belangrijk voor een goede werking van onze spieren.

Denk bijvoorbeeld aan het belang van vitamine D en C voor je weerstand. Of magnesium, dat bijdraagt aan een goede mentale balans en een grote rol speelt bij de energieproductie, zenuwfuncties en een gezonde werking van de spieren.

Tekort vitamines en mineralen

Wanneer we te weinig vitamines en mineralen binnen krijgen dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Bekende voorbeelden van een tekort aan micronutriënten zijn o.a. een slechte weerstand, concentratiestoornissen en (chronische) vermoeidheid.

Het is daarom belangrijk om je dagelijkse inname van vitamines en mineralen hoog te houden. Dit versterkt je lichaam en je immuunsysteem en geeft je de nodige energie.

Als je vermoeid bent dan is het slim om kritisch te kijken naar je voedingspatroon. Een voedingspatroon omvat, volgens de ‘Richtlijnen Goede Voeding’ van de Gezondheidsraad, elke dag minstens 250 gram groente en om 2 porties fruit per dag.

Het blijkt alleen uit onderzoek 'Voedsel Consumptie Peiling' van het RIVM dat Nederlanders vaak minder dan de aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan invloed hebben op het energiemetabolisme waardoor je het gevoel kunt krijgen ‘vaak moe’ te zijn.

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Fitblogs

           Speciaal voor jou

           Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

           Bekijk alle blogs
          • Tips gezonder eten

           Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

           Lees verder
          • Wat is een gezond vetpercentage?

           Lees verder
          • Stap 1

           Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

           Lees verder
          • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

           Lees verder
          • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

           Lees verder
          • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

           Lees verder
          • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

           Lees verder
          • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

           Lees verder
          • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

           Lees verder
          • 11 tips tegen honger en eetbuien

           Lees verder