Waarom Orangefit het belangrijk vindt om met Trustpilot te werken

9 april 2021|Orangefit|Leestijd: 4 min

Onlangs publiceerde Trustpilot haar ‘Transparantierapport’. Dit rapport laat zien welke maatregelen het bedrijf neemt om eerlijke reviews van klanten mogelijk te maken, te beschermen en te verbeteren.

Orangefit werkt samen met Trustpilot omdat wij eerlijkheid en transparantie ook erg belangrijk vinden. Vandaag geven we je graag een kijkje in de keuken van Trustpilot, laten we zien waarom onze reviews zo betrouwbaar zijn en leggen we uit hoe je een nep review herkent!

Over Trustpilot

Trustpilot is het krachtigste reviewplatform ter wereld. Echte mensen kunnen echte beoordelingen achterlaten over bedrijven waar zij producten of diensten van afnemen. Inmiddels staan er ruim 94 miljoen reviews op van 400.000 bedrijven. Trustpilot stelt zichzelf als doel om het meest betrouwbare reviewplatform ter wereld te zijn.

Ook onze klanten kunnen een review achterlaten over hun ervaring met Orangefit. Inmiddels staan er 1.170 beoordelingen op ons profiel en krijgen wij een Trustscore van 9,6. Daar zijn we super trots op!

Hoe voorkomt Trustpilot nep reviews?

Veel mensen kennen Trustpilot en nemen een kijkje op het platform voordat zij een product kopen. Ook is het mogelijk om reviews via Trustpilot op je website te plaatsen, zoals wij hebben gedaan.

Reviews spelen tegenwoordig een grote rol. Ze kunnen erg bepalend zijn voor het wel of niet doen van een aankoop. Trustpilot heeft dus behoorlijk wat 'macht' in het beslissingsproces bij consumenten. Maar hoe voorkomt het bedrijf manipulatie en zorgt het dat bedrijven bijvoorbeeld niet zelf nep reviews achterlaten? 

Dit is wat ze doen om een waterdicht platform te garanderen:

 • Fair play - Trustpilot laat geen beloningen toe voor positieve reviews en moedigt het automatisch verzamelen van beoordelingen onder tevreden klanten af. Aan de andere kant waakt het platform ook voor reacties van mensen die nog nooit iets gekocht hebben bij het bedrijf, maar hun mening bijvoorbeeld baseren op berichten uit de media.
 • Geen moderatie - Bedrijven hebben geen mogelijkheid om reviews te verwijderen of aan te passen. Er is alleen de mogelijkheid om te reageren.
 • Technologische innovaties - In het R&D centrum in Edinburgh werkt een toegewijd team aan nieuwe manieren om nep reviews en frauduleus gedrag aan te pakken. Onlangs werd er nog 1,8 miljoen pond in het centrum geïnvesteerd (3).
 • Open platform - Iedereen kan gratis reviews lezen en iedereen kan beoordelingen achterlaten. Het is dus niet ‘alleen op uitnodiging’ of achter een betaalmuur of loginscherm, zoals bij sommige andere platformen. 
 • Transparantie - Trustpilot deelt actief informatie met zowel consumenten en bedrijven. Bijvoorbeeld door duidelijke richtlijnen op te stellen (1) en informatie te delen over hoe de TrustScore wordt berekend (2).
 • Verdienmodel - Ook over het verdienmodel is het platform transparant: bedrijven kunnen betalen om klanten uit te nodigen voor het schrijven van reviews, voor inzicht in statistieken en manieren om hun profiel onder de aandacht te brengen, maar niet voor invloed op het beoordelingsproces.

Orangefit en transparantie

Bij Orangefit vinden we transparantie en eerlijkheid over onze producten en werkwijze ook heel belangrijk. We doen daarom niet alleen ons best om de meest duurzame plantaardige producten te ontwikkelen, maar dragen het ook uit in onze communicatie. 

Zo doen we dat bijvoorbeeld:

 • Echte reviews - Alle reviews worden geschreven door onze klanten. Om dit extra te benadrukken gebruiken we Trustpilot als onafhankelijk platform.
 • Echte foto’s van echte mensen - We gebruiken het liefst zo min mogelijk stockbeelden, daarom doen we binnenkort een photoshoot met onze fans.
 • Bronvermeldingen - In onze blogartikelen proberen we onze informatie zoveel mogelijk te onderbouwen met wetenschappelijke en betrouwbare bronnen. Je herkent een bronvermelding aan een cijfer tussen haakjes achter een zin.
 • Experts - We zuigen de samenstelling van onze producten, recepten en content op onze website natuurlijk niet uit onze duim. Daarom werken we bij Orangefit altijd met experts.
 • Onderzoek - Wij zijn niet bang om onze producten te laten testen door onafhankelijke onderzoekers. Zo riep De Consumentenbond eerder dit jaar Orangefit Diet nog uit tot beste maaltijdvervanger!

Hoe herken je een nep review?

Nu weet je dus wat wij en Trustpilot doen om ervoor te zorgen dat je ons kan vertrouwen. Maar, hoe herken je nu een nep review? Het antwoord: Bijna niet... Daarom werken we met Trustpilot. Zo weet je dat op onze website alleen echte reviews van echte mensen staan. 

Hoe je toch zo goed mogelijk een nep review kan spotten? Hieronder geven we je een aantal tips.

1) Nep reviews op de website

Wanneer je een review alleen op de website van het bedrijf zelf kan lezen, is dat geen goed teken. En wanneer er geen naam of alleen een voornaam bij de beoordeling staat, maakt dat het nog wat lastiger om te verifiëren.

Laat je ook niet foppen door een foto. Er bestaan tientallen websites waar je gratis en rechtenvrij afbeeldingen kan vinden. Het betekent niet dat deze persoon ook echt de beoordeling geschreven heeft.

Mensen kunnen ook hun achternaam weglaten vanwege privacy redenen, maar wanneer je alleen maar voornamen ziet dan is het vaak twijfelachtig. Let daar dus goed op.

Of nog beter: vertrouw alleen reviews op onafhankelijke platformen waarbij het bedrijf zelf geen mogelijkheid heeft om reacties te verwijderen of modereren. Zoals op Google Mijn Bedrijf of Trustpilot. 

2) Nep reviews op een onafhankelijk platform

Maar zelfs op onafhankelijke platformen kan gemanipuleerd worden. Ondanks dat systemen er op ingericht zijn om fraudeurs te ontdekken, blijft het voor een computer lastig om te ontdekken welke reviews oprecht zijn. 

Een paar tips om nep reviews te spotten:

 • Echte reviewers laten bij verschillende bedrijven hun mening achter. Is dit de enige review die ze ooit gedaan hebben? Niet zo betrouwbaar.
 • Zie je overdreven positieve reviews met bijvoorbeeld veel hoofdletters en uitroeptekens? Wees dan extra scherp.
 • Een echte review bevat meestal specifieke informatie over het product, de levering of de communicatie met het bedrijf. Een hele algemene omschrijving wijst vaak niet op authenticiteit.
 • De tijdspanne waarin reviews geplaatst zijn is vaak ook een hint. Zijn er op één dag of in een week tientallen reviews geplaatst en vervolgens maandenlang niets? Dat is verdacht.
 • Wanneer een bedrijf alleen maar 5-sterren reviews krijgt, is de betrouwbaarheid ook twijfelachtig. Geen enkel bedrijf is perfect en er gaat altijd wel iets mis. 4,8 of 4,2  van de 5 sterren is daarom veel betrouwbaarder.

Echte reviews voor echte producten!

Wij vinden het belangrijk dat onze klanten tevreden zijn. Daarom maken we kwaliteitsproducten en geven we iedereen de kans om eerlijk te zeggen wat ze ervan vinden. Door deze eerlijke feedback leren wij en kunnen we onze producten nog verder verbeteren!