Video & Interview

Iris: van gepest doorovergewicht naar sterke moeder

31 maart 2024|Orangefit, On The Spot

Iris Huijgen (33), Assendelft, is paraveterinair, heeft een trimsalon voor honden en katten én moeder van 2. Iris was van jongs af aan stevig, en daar werd ze om gepest. Het sloeg een deuk in haar zelfvertrouwen. Dat de kilo’s van haar 2 zwangerschappen eraan bleven hielp ook niet. Ze zette de knop, begon dagelijks te wandelen en verruilde haar boterhammen voor Diet. Nu is ze 25 kilo lichter, en dat rugzakje van vroeger is ook lang niet meer zo zwaar. 

Gepest

“Als kind ben ik op school gepest. Ik en mijn 2 beste vriendinnen werden de 3 biggetjes genoemd. We hebben elkaar gesteund in het afvalproces en zijn nu blij met ons gewicht.”

Babyvetjes

“De knop ging bij mij echt op toen iemand me erop wees dat mijn ‘babyvetjes’ bleven plakken. Ik zat ook niet lekker in mijn vel, en dat vond ik ook niet fijn voor de kids. Dit moet anders, dacht ik, en in december 2021 ben ik begonnen met afvallen.”

Heerlijk 

“Ik ben altijd stevig geweest, ook in de puberteit". Met crashdiëten was het een en ander er even af, maar het kwam net zo hard weer terug. Na mijn 2e bevalling ging ik een tijdje op Crossfit. Daar ontdekte ik Orangefit. Na een tijdje probeerde ik de afvalshakes: wat waren ze heerlijk! Het was voor mij dan ook geen straf om af te vallen.”

Aanpak

“Om af te vallen deed ik eigenlijk 3 dingen. Crossfit was na mijn bevalling best wel heftig voor mijn heupen en mijn rug. Ik besloot in plaats daarvan lekker te gaan wandelen. Dat ging hard: een klein rondje van 4 werd al gauw 8 kilometer.

Ik startte daarnaast met intermittent fasting, dus ik at enkel tussen 12 en 8 uur ‘s avonds en als 3 verruilde ik mijn broodje om 12 uur met een Diet maaltijdshake van Orangefit. Ik maak hem 's ochtends voor werk klaar, zet hem op kantoor in de koelkast en als ik ‘m om 12 uur neem ben ik de hele middag verzadigd. Makkelijk zat.

Ik sla in het begin altijd een beetje door: liep 7 dagen in de week. Ik dacht: hoppetee! Maar nee, nu wandel ik nog 1 à 2 keer per week met vriendinnen. We kletsen lekker en het rondje vliegt voorbij.

Vrolijke mama

“Mijn doel was dat ik me gewoon weer lekker in mijn vel kon voelen. Lekker met mijn kinderen de glijbanen af. Achter ze aan rennen, tikkertje doen. Gewoon de gezellige vrolijke mama kunnen wezen. Ik geniet er ook gewoon van dat alles weer past als ik nu ga winkelen. Geen chagrijnig gedoe meer in die paskamer van ‘verdorie’, dat past ook weer niet.”

Moeilijk

“Afvallen is echt moeilijk. Omdat ik vroeger altijd al wel stevig was, moet ik altijd op blijven letten. Maar goed, als je gewoon de balans vindt in je leven kan je hier en daar echt wel een keertje lekker losgaan. Zolang je in je achterhoofd houdt ‘van de week gaan we gewoon weer normaal doen’, dan is het echt wel vol te houden. Ik kan soms bang zijn dat ik weer aankom, mijn zelfbeeld zal denk ik nooit meer helemaal top worden, maar ik ben wel blij met waar ik nu ben.”