Waarom zijn maaltijdshakes een taboe?

20 april 2020|Voeding|Leestijd: 5 min

Maaltijdshakes zijn al heel wat jaren op de markt.

Veel mensen vinden het een uitkomst, terwijl anderen juist van mening zijn dat je je altijd moet richten op het eten van ‘normale’ voeding.

Maar wat is een maaltijdshake nu precies? Waarom zijn maaltijdshakes voor sommige mensen een taboe en waarom vinden sommige mensen het juist een uitkomst? Op deze vragen geven we antwoord in dit artikel.

Om te beginnen: wat is een maaltijdshake?

Een maaltijdshake of maaltijdvervanger is bedoeld om dagelijks één of meerdere maaltijden te vervangen. Dit kan het ontbijt, lunch of avondeten zijn, waarbij je in plaats van een ‘gewone maaltijd’ een maaltijdshake neemt.

De meeste maaltijdvervangers worden gebruikt bij gewichtsbeheersing en tijdens het afvallen maar je ziet tegenwoordig steeds meer complete maaltijdshakes die worden gebruikt als aanvulling op het dagelijkse voedingspatroon.

Waarom zijn maaltijdshakes een taboe?

De laatste jaren is er een taboe ontstaan rondom het gebruik van maaltijdshakes. Dit ‘slechte imago’ heeft een aantal redenen waarvan we de belangrijkste hieronder opsommen:

1: Slecht advies maaltijdshakes

Vaak werd er door aanbieders van maaltijdshakes geadviseerd om ‘te leven op een maaltijdshake’. Dit houdt in dat het advies is om een hele dag volledig te leven op een vloeibare maaltijd. In onze ogen is dat niet de bedoeling van een maaltijdshake. Een maaltijdshake zou wat ons betreft moeten worden ingezet op momenten dat je weinig tijd of zin in gemak hebt, maar het moet niet de ‘normale voeding’ vervangen.

2: Slechte kwaliteit maaltijdshakes 

Naast het advies, laat ook vaak de kwaliteit van maaltijdshakes te wensen over. De meeste maaltijdshakes bevatten namelijk onvolwaardige ingrediënten, extra suikers en veel kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Ook hebben ze vaak niet de juiste hoeveelheid vezels en voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat je er voldoende van binnen krijgt.

3: Crash diëten

Een ander probleem die de taboe in stand houdt, is het welbekende jojo-effect. Dit zie je met name bij mensen die maaltijdshakes inzetten om af te vallen. Zij houden zich vaak aan een ‘crashdieet’. Dit is een dieet waarbij vooral wordt geleefd op maaltijdshakes en waar een groot calorietekort wordt gecreëerd. Alhoewel je op deze manier snel gewicht kunt verliezen, is dit niet de juiste manier en krijg je vaak te maken met het jojo-effect waarbij mensen weer terugvallen naar hun oude gewicht als gevolg van een te streng dieet.

Wanneer je wilt afvallen met een maaltijdshake, is het ons advies om voor een periode van 6-10 weken een maaltijdshake in te zetten om dagelijks een maaltijd te vervangen en een calorietekort te creeeren en daarom gezond en gevarieerd te eten. Op deze manier houd je het beter vol en voorkom je het jojo-effect.

Wel of geen maaltijdshake?

Maaltijdshakes werden in het verleden met name gebruikt door mensen mensen die wilden afvallen maar we zien ook steeds meer mensen maaltijdshakes gebruiken die niet willen afvallen. Zij gebruiken een maaltijdshake met name als aanvulling op hun dagelijkse voedingspatroon. 

Als je lange dagen maakt, vaak onderweg bent, veel overleg hebt, even geen tijd hebt voor een uitgebreide lunch of wel extra energie nodig hebt maar de vaak ongezonde snacks in de tankstations of sportkantine liever laat voor wat ze zijn dan kan een maaltijdshake erg goed van pas komen.

We leven in een tijd die bol staat van de activiteiten. Je hoeft je geen moment te vervelen. Je lichaam heeft daarom veel energie nodig. Een maaltijdshake kan in zulke gevallen een goede aanvulling zijn op je maaltijden. Makkelijk voor onderweg of tussen alle bedrijvigheid door. En niet te vergeten: een goede maaltijdshake zit boordevol gezonde voedingsstoffen.

Of je een maaltijdshake bij je levensstijl vindt passen is volledig jouw keuze. Je hebt ze niet nodig maar een maaltijdshake met een goede samenstelling kan in combinatie met de juiste richtlijnen een geweldige en praktische oplossing zijn om gezond en fit te blijven, ongeacht je doel.

Focus altijd op de basis

Veel groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volle granen staan aan de basis van ieder gezond voedingspatroon. Ga, nogmaals, niet leven op maaltijdshakes maar combineer je maaltijdshake dagelijks met zo veel mogelijk onbewerkte en natuurlijke voeding.

Een maaltijdshake is geen magische oplossing maar wel een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je lichaam alles binnen krijgt, zonder dat je daar (te) veel moeite voor hoeft te doen.

Niet alleen goede voeding en een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgen er voor dat je lekker in je vel zit maar ook andere leefstijlfactoren spelen hier een belangrijke rol bij, zoals het hebben van voldoende slaap, dagelijks bewegen en het verminderen van stress. Wil je je graag fit en energiek voelen? Let dan ook deze factoren.

Maaltijdshakes: terecht een taboe?

Met maaltijdshakes kun je veel tijd en energie besparen en er toch voor zorgen dat je verantwoord kunt blijven eten en/of kunt afvallen en tegelijkertijd je essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Zie je na het lezen van dit artikel ook het nut ervan in om af en toe een maaltijdshake te gebruiken als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon? Zorg er dan voor dat wanneer je een maaltijdshake kiest, dat je maaltijdshake compleet is, hoogwaardige ingrediënten bevat en beschikt over de juiste voedingswaarden (voldoende eiwitten, geen snelle suikers, goede vetten, vezels en vitaminen/mineralen).

Bij Orangefit hebben we twee complete en volledig plantaardige maaltijdshakes ontwikkeld. Eén speciaal ter aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon, dit is onze Orangefit Hero en één gericht op gezond gewichtsverlies, onze Orangefit Diet.

Omdat we graag willen dat je gezond en gevarieerd eet, ontvang je bij het Afslankpakket een persoonlijk voedingsschema, zodat je het jojo-effect kan voorkomen en exact weet wat je dagelijks naast je maaltijdshake moet eten om gezond af te vallen.

Als je een maaltijdshake op een juiste manier in zet dan is het absoluut geen taboe maar een fantastisch hulpmiddel die uitstekend past bij een actieve en gezonde levensstijl.