Leestijd: 5 min

Hoe gezond is kurkuma? 4 grote voordelen en extra tips

13 maart 2024|Voeding, Lifestyle

Je kunt het kennen uit de Oosterse keuken of misschien wel als superfood: kurkuma. Staat deze specerij bij jou nog niet regelmatig op het menu? Dan is het tijd voor verandering, want kurkuma is gezond! Waarom kurkuma zo gezond is en hoe je het meeste uit de gezondheidsvoordelen van deze smaakmaker haalt leggen we je uit in dit artikel, lees snel verder. 

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel bekend als Indiase geelwortel of koenjit (of in het Engels: turmeric), is een specerij met een warme maar milde smaak, die een kenmerkende gele kleur geeft aan elk gerecht waarin het verwerkt wordt. Voor kurkuma als specerij gebruiken we de wortel van de Curcuma longa-plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De wortel wordt vermalen tot een geel-oranje poeder dat in bijvoorbeeld de Indiase keuken erg veel gebruikt wordt. 

Waarom is kurkuma zo gezond? De werking van kurkuma

De werkzame stof in kurkuma die ervoor zorgt dat dit kruid zo gezond is, heet curcumine. Dit is ook het stofje dat de kurkumawortel zijn gele kleur geeft.  

Kurkuma wordt al eeuwenlang om zijn medicinale eigenschappen gebruikt in de Indiase ayurvedische geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde, maar ook in de moderne westerse wetenschap is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van kurkuma, en dan met name curcumine.  

Het natuurlijke specerij kurkuma bestaat voor slechts 1 tot 6% uit curcumine. Om die reden wordt in wetenschappelijke studies en door sommige gebruikers daarom gekozen voor curcumine in supplementvorm. Daarbovenop is de biologische beschikbaarheid van curcumine laag. In andere woorden: het stofje wordt van nature slecht door je lichaam opgenomen.   

Tip: zo vergroot je de opneembaarheid van curcumin met 2000%

Om de biologische beschikbaarheid en dus de effectiviteit van curcumine te verhogen, is het sterk aan te raden om kurkuma samen met zwarte peper te consumeren. Peper bevat namelijk het stofje piperine, en deze stof zorgt ervoor dat je lichaam curcumine maar liefst 2000% beter kan opnemen! (1) 

Dit geldt niet alleen als je kurkuma in je eten gebruikt, maar ook in supplementvorm. Check dus altijd even of jouw kurkuma-supplement óók piperine bevat. 

Daarnaast is curcumine vetoplosbaar, waardoor het voor de opname ook kan helpen om kurkumapoeder in de keuken te combineren met olie of andere vetten, of je kurkumapillen in te nemen bij een vettige maaltijd.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

2. Kurkuma tegen kanker 

Er zijn aanwijzingen dat de werkzame stof in kurkuma helpt bij het behandelen en voorkomen van verschillende vormen van kanker. Ook dit komt mede door het ontstekingsremmende effect, maar daarnaast blijkt kurkuma ook in staat te zijn om kankercellen te vernietigen en de spreiding van kanker tegen te gaan. (5, 6

Nr. 1 geteste Diet Shake

Orangefit® Diet is een complete maaltijdvervanger, hoog in eiwitten, bomvol vezels en zonder toegevoegde suikers. Als Nr. 1 getest door de Consumentenbond!

Bestel de Diet

Voor wie is kurkuma minder geschikt? Nadelen en bijwerkingen

Toch is kurkuma niet voor iedereen even gezond. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn maag- en darmklachten (waaronder misselijkheid), een lagere bloeddruk, lagere bloedsuikerspiegel, hoofdpijn, duizeligheid, huidreacties of een droge mond. Ervaar je één of meerdere van deze klachten, dan kun je beter stoppen met kurkuma.   

Omdat kurkuma een suikerverlagend effect heeft en de bloedstolling vertraagt, wordt het specerij of supplement bovendien afgeraden als je bloeddrukverlagende, bloedsuikerverlagende of anti-stollingsmiddelen gebruikt. Hetzelfde advies geldt voor zwangere vrouwen, omdat er te weinig onderzoek is naar de werking van kurkuma tijdens de zwangerschap. 

Ook kan kurkuma de werking van bepaalde medicijnen verlagen. Overleg in zulke gevallen dus eerst met je arts of kurkuma een goede toevoeging is aan je eetpatroon.

Inspiratie: recept-ideeën met kurkuma 

Ben jij helemaal klaar om je dieet te verrijken met dit superkruid? Als je graag wat extra kurkuma aan je dagmenu wil toevoegen, maar – hoe lekker het ook is – niet élke avond Indiase curry wil eten, hebben wij nog 2 easy recepten met kurkuma voor je: 

 • Fitblogs

  Meer leesvoer over krachttraining?

 • 6 tips om aan te komen en spieren op te bouwen

  Lees verder
 • Zo bouw je meer spiermassa op

  Lees verder
 • Sporten met spierpijn: slim of beter niet doen?

  Lees verder
 • Moet je na een sportpauze weer op 0 beginnen?

  Lees verder