Je sportprestaties verbeteren met groenten en fruit

31 oktober 2019|Voeding|Leestijd: 3 min

Een onderwerp waar we steeds weer op terugkomen is: “Eet meer groenten en fruit!”

En dat is niet voor niets. Groenten en fruitsoorten zijn een geweldige bron van micronutriënten (vitamines en mineralen) en bevatten allerlei andere stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en binnen moet krijgen via voeding.

Een tekort aan micronutriënten kan uiteindelijk leiden tot mindere prestaties, vermoeidheid, minder spierkracht, meer spierschade en zelfs tot een verzwakt immuunsysteem.

Door meer groente en fruit te eten kun je jouw lichaam helpen om dit te voorkomen en kun je niet alleen werken aan je gezondheid, maar er ook voor zorgen dat je lichaam optimaal kan (blijven) presteren!

1. Bananen

Bananen zijn een geweldige bron van energie. Ze bevatten ook mineralen als magnesium en kalium, die belangrijk zijn tijdens het sporten. Kalium is mede verantwoordelijk voor je vochtbalans, je bloeddruk en spierstofwisseling. Dit maakt een banaan dé perfecte snack voor een training of als je gewoon even wat extra energie nodig hebt.

2. Groene groenten

Groene groenten als: spinazie, andijvie, boerenkool, sla en broccoli zitten vol met nutriënten die essentieel zijn voor goede sportprestaties. Ze bevatten onder andere ijzer, calcium, magnesium en vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant en helpt ook bij de opname van het (non-heem) ijzer uit planten.

IJzer is weer belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor de stofwisseling en het transport van zuurstof in het bloed. Een goede zuurstofvoorziening is erg belangrijk bij het sporten, omdat het zorgt voor een goede werking van je spieren.

3. Bieten

Bieten en groene groenten zijn rijk aan nitraat. Nitraatrijke groenten kunnen zorgen voor een betere voorziening en een efficiënter gebruik van zuurstof in onze spieren, wat met name interessant is voor (duur)sporters.

We hebben het hier overigens wel gewoon over de hele bieten en andere nitraatrijke groenten zoals: bleekselderij, rucola, spinazie, paksoi, spitskool en andijvie en niet over supplementen of geconcentreerde bietensap.

4. Bessen

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals vitamine C, vitamine E, seleen en andere bioactieve stoffen. Deze stoffen helpen bij het onschadelijk maken van zogenaamde vrij radicalen. Dit zijn stoffen die ontstaan als gevolg van allerlei reacties in onze cellen (ook tijdens het sporten) en die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam.

Fruit en met name rode vruchten zoals: (blauwe) bessen, frambozen en kersen bevatten ontzettend veel antioxidanten die helpen om dit te voorkomen. Voeg deze dus regelmatig toe aan je dagelijkse voeding!

5. Zoete aardappels

De zoete aardappel (bataat) zit net als veel fruitsoorten vol met vitamine C. Het bevat daarnaast veel vitamine A, mangaan (wat betrokken is bij de energiestofwisseling) en vitamine B6, dat onder andere belangrijk is voor de stofwisseling, het immuunsysteem, bloedaanmaak (transport van zuurstof) en de afbraak en opbouw van aminozuren.

Conclusie

Dat het eten van meer groente en fruit een goede investering is in je gezondheid is vaak wel bekend.

Wat veel sporters en atleten niet altijd realiseren, is dat intensief sporten niet alleen gepaard gaat met een hogere behoefte aan energie, maar ook met een veel grotere behoefte aan essentiële vitamines, mineralen en antioxidanten.

Meer groente en fruit toevoegen aan je dagelijkse voeding voorziet je lichaam van deze verhoogde behoefte aan belangrijke stoffen en zorgt daarmee voor een beter herstel, meer kracht en uithoudingsvermogen en optimale sportprestaties!