De functie van eiwitten

27 november 2019|Voeding|Leestijd: 4 min

Voor een goede gezondheid is het essentieel om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn namelijk de belangrijkste bouwstenen van je lichaam en je spieren hebben daarnaast nog heel veel andere belangrijke functies en spelen een grote rol bij allerlei andere lichaamsprocessen.

In dit artikel nemen we daarom een kijkje achter de schermen en bespreken we de belangrijke functies van eiwitten in ons lichaam.

Eiwitten in het lichaam

Ons lichaam bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit dat is opgebouwd uit aminozuren. Eiwitten worden in ons lichaam voortdurend opgebouwd en afgebroken en ons lichaam vervangt ongeveer 200-300 gram eiwitten per dag.

Dit gebeurd in onze lever, darmen en in ons spierweefsel, waarbij aminozuren uit afgebroken eiwit deels worden gerecycled om nieuwe eiwitten te maken en een deel verloren gaat door het verlies van o.a. haren, huid, nagels, zweet en urine.

De functie van eiwitten

Eiwitten (aminozuren) hebben veel verschillende functies en zijn betrokken bij heel veel regelprocessen in het lichaam:

 • Bouwstof
  Eiwitten worden opgebouwd voor de aanmaak van nieuwe cellen, maar ook voor het vervangen van bestaande cellen en beschadigd eiwit. Alle weefsels in ons lichaam zijn opgebouwd uit cellen die eiwit bevatten zoals; spieren, organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed.

 • Spieropbouw en herstel
  Eiwitten zijn betrokken bij de opbouw van spieren en het herstellen van spierafbraak na het trainen.

 • Transport
  Eiwitten spelen ook een belangrijke rol bij de opname en verwerking van eiwitten, het transporteren van voedingsstoffen en het vervoeren van zuurstof in je lichaam.

 • Bestanddeel van enzymen, hormonen en afweerstoffen
  Alle enzymen in ons lichaam bestaan uit eiwitten. Enzymen zorgen o.a. voor de afbraak van weefsels, een goede spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Ook antilichamen (afweerstoffen) en veel hormonen (bijv. insuline) bestaan uit eiwitten.

 • Voorloper van neurotransmitters
  Aminozuren zijn voorlopers van neurotransmitters die een rol spelen bij de overdracht van prikkels en signalen in onze hersenen en onze zenuwcellen. Voorbeelden hiervan zijn de neurotransmitters dopamine en serotonine.

 • Brandstof
  Ons lichaam kan aminozuren uit onze voeding of onze spieren omzetten in glucose en gebruiken als brandstof. Eiwitten kunnen dus energie leveren aan het lichaam, maar dit gebeurd eigenlijk alleen wanneer je weinig (koolhydraten) eet en/of teveel eiwitten binnen krijgt.

Conclusie

Hierboven hebben we de belangrijkste functies van eiwitten in het lichaam voor je op een rij gezet.

Eiwitten worden opgeslagen, afgebroken en weer opgebouwd in ons lichaam en zijn betrokken bij heel veel belangrijke processen in ons lichaam. 

Een gedeelte van onze eiwitbehoefte wordt in ons lichaam opgeslagen en gerecycled, het andere deel moeten we halen uit onze dagelijkse voeding.

We kunnen deze eiwitten halen uit de bekende dierlijke producten zoals vlees, vis, ei en zuivel, maar steeds meer mensen en zelfs topatleten stappen tegenwoordig vaker over op gezonde plantaardige eiwitbronnen of een plantaardige eiwitshake om aan hun dagelijkse portie eiwitten te komen en optimaal te kunnen blijven presteren!