Waar zitten veel eiwitten in?

22 november 2019|Voeding|Leestijd: 2 min

Je lichaam kan niet zonder eiwitten. Eiwitten zijn één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam en leveren de bouwstenen voor onze spieren, organen, zenuwstelsel, bloed en andere lichaamscellen. Hoeveel eiwitten je lichaam uiteindelijk nodig heeft verschilt per persoon, maar het is wel belangrijk dat je dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt.

Eiwitrijke voeding

Veel mensen denken bij eiwitten vaak aan dierlijke producten (vlees, vis, ei en zuivel), maar ook plantaardige producten bevatten veel eiwitten.

Plantaardige eiwitten

Hieronder een overzicht van producten die veel plantaardige eiwitten bevatten.

  • Soja (sojabonen, -yoghurt, -melk, tofu, tempé)
  • Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten)
  • Granen (pasta, rijst, havermout)
  • Noten (amandelen, walnoten, pistachenoten, cashewnoten)
  • Zaden (hennepzaad, chiazaden, sesamzaden, quinoa, boekweit)
  • Pitten (zonnebloem-, pompoen-, pijnboompitten)
  • Zeewier (spirulina, chlorella)
  • Paddenstoelen
  • Plantaardige eiwitshake
  • .. en zelfs (groene) groenten (broccoli, spinazie) en aardappelen bevatten relatief veel eiwitten.

Zijn dierlijke eiwitten beter dan plantaardige eiwitten?

Als we het hebben over eiwitten, dan bedoelen we eigenlijk aminozuren. Dit zijn de daadwerkelijke bouwstenen van eiwit. Ons lichaam kan een aantal van deze aminozuren zelf aanmaken, maar er zijn andere (essentiële) aminozuren die ons lichaam niet kan maken en die we dus binnen moet krijgen via onze voeding.

Bijna al onze dagelijkse levensmiddelen bevatten eiwitten (proteïnen). Omdat dierlijke producten over het algemeen meer eiwitten en meer essentiële aminozuren bevatten dan plantaardige bronnen is er vaak een misvatting dat plantaardige eiwitten niet ‘compleet zijn’. Dit is echter niet juist.

Plantaardige eiwitten bevatten ook alle aminozuren, alleen in een andere samenstelling ten opzichte van dierlijke eiwitten.

Dierlijke eiwitten hebben een ruime hoeveelheid aan essentiële en niet-essentiële aminozuren, terwijl plantaardige eiwitten vaak minder essentiële aminozuren bevatten. Granen bevatten bijv. veel methionine en weinig lysine en bij (de meeste) peulvruchten is het net weer andersom.

Een aantal uitzonderingen hierop zijn o.a.: erwteneiwit, hennepzaad, quinoa en producten gemaakt van soja. Dit zijn plantaardige eiwitbronnen die net als vlees en zuivel een hoge hoeveelheid aan essentiële aminozuren bevatten. [1,2]

Daarbij bevatten plantaardige eiwitbronnen ook heel veel andere belangrijke voedingsstoffen (o.a. fytonutriënten, antioxidanten en vezels), geen cholesterol en minder ongezonde vetten dan hun dierlijke tegenhangers.

Conclusie

Eiwitten komen zoals je ziet niet alleen van dierlijke producten. Waar het om gaat is dat je voldoende eiwitten binnen krijgt en je lichaam van alle essentiële aminozuren voorziet. Of deze aminozuren nu uit dierlijke of uit plantaardige eiwitbronnen komen, maakt daarbij niet uit.

Er zijn ook veel geweldige complete plantaardige bronnen van eiwit die niet alleen vergelijkbaar zijn, maar daarnaast nog veel meer voordelen bieden voor je gezondheid, je lichaam en je prestaties!