Leestijd: 4 min

5 belangrijke dingen die je moet weten over eiwitten

16 maart 2020|Voeding

Eiwitten zijn een essentiële voedingsstof voor het lichaam. Of je nu wilt afvallen, spieren op wilt bouwen of goed wilt herstellen na een training, het binnen krijgen van voldoende eiwitten speelt hierbij een belangrijke  rol. Veel mensen weten vaak wel het belang van eiwitten, maar er is ook nog wel enige verwarring en onzekerheid rondom dit belangrijke macronutriënt.

In dit artikel geven we antwoord op een aantal veel voorkomende vragen en bespreken we 5 dingen die je moet weten over eiwitten.

1. Zijn dierlijke eiwitten beter dan plantaardige eiwitten?

Als we het hebben over eiwitten, dan bedoelen we eigenlijk aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit en vormen de basis van onze cellen. Ons lichaam kan zelf aminozuren aanmaken, maar er zijn 9 essentiële aminozuren die ons lichaam niet kan maken en dus binnen moet krijgen via voeding.

Veel van onze dagelijkse levensmiddelen bevatten eiwit. Dierlijke producten (eieren, zuivel, vlees en vis) bevatten over het algemeen meer eiwitten en meer essentiële aminozuren dan plantaardige bronnen. Er heerst daarom vaak de misvatting dat plantaardige eiwitten niet "compleet" zijn en niet alle essentiële aminozuren bevatten. Dit is echter niet juist. 

Plantaardige eiwitten bevatten namelijk ook alle aminozuren, alleen in een andere samenstelling ten opzichte van dierlijke eiwitten.

Dierlijke eiwitten hebben een ruime hoeveelheid aan essentiële en niet-essentiële aminozuren, terwijl plantaardige eiwitten vaak minder essentiële aminozuren bevatten. Granen bevatten bijvoorbeeld veel methionine en weinig lysine en bij (de meeste) peulvruchten is het net weer andersom.

Een uitzondering hierop zijn o.a. erwteneiwit, hennepzaad, quinoa en producten gemaakt van sojabonen (sojayoghurt, sojamelk, tofu en tempé). Dit zijn namelijk complete plantaardige eiwitbronnen die net als vlees en zuivel een hoge hoeveelheid aan essentiële aminozuren bevatten. [1,2]

Maar ook (een combinatie van) peulvruchten (bonen, linzen), volle granen, noten, zaden, verschillende groenten en paddenstoelen zijn rijk aan eiwitten en leveren zo alle essentiële aminozuren.

Waar het om gaat, is dat je voldoende eiwitten binnen krijgt en je lichaam van alle essentiële aminozuren voorziet. Of deze aminozuren nu uit dierlijke of uit plantaardige producten komen, maakt niet uit.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na de workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen? 

Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.

          • Fitblogs

           Speciaal voor jou

           Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

           Bekijk alle blogs
          • Tips gezonder eten

           Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

           Lees verder
          • Wat is een gezond vetpercentage?

           Lees verder
          • Stap 1

           Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

           Lees verder
          • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

           Lees verder
          • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

           Lees verder
          • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

           Lees verder
          • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

           Lees verder
          • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

           Lees verder
          • 8 tips waarmee jij bijdraagt aan een beter milieu

           Lees verder
          • 11 tips tegen honger en eetbuien

           Lees verder